Prefectul judetului Prahova, Adrian Dobre, l-a acuzat, luni, pe presedintele Consiliului Judetean (CJ), Mircea Cosma, de „avaritie“, aratand ca acesta din urma a votat, in anul 2009, un proiect de hotarare, desi avea un interes patrimonial direct.
In acest context, Dobre s-a aratat ingrijorat de faptul ca exista riscul ca un proiect pe fonduri europene in valoare de peste 2,5 milioane de euro, care vizeaza construirea unui drum (DJ 236) ce face legatura intre centura Ploiestiului si DN 1, sa nu se mai poata realiza din cauza votului dat in Consiliul Judetean Prahova.
„Sunt ingrijorat pentru ca in Prahova exista riscul ca un proiect pe fonduri europene sa nu se realizeze din cauza avaritiei presedintelui Consiliului Judetean. Acesta a votat un proiect de hotarare de CJ, in conditiile in care avea un interes patrimonial in mod direct, drept pentru care respectiva hotarare este nula de drept“, a declarat prefectul de Prahova, intr-o conferinta de presa.
Acesta a explicat ca proiectul de hotarare, care a fost votat inclusiv de catre Mircea Cosma, viza declansarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul DJ 236, dar si ca pe lista anexata HCJ 55/2009 apareau si numele celor doi copii ai sefului CJ, respectiv Vlad si Andreea Cosma.
„La aparitia in presa a unui articol, ne-am sesizat pe aceasta tema, am verificat documentele respective si am constatat ca in sedinta respectiva presedintele Consiliului Judetean a votat, iar pe lista anexa a acestei hotarari apareau si numele celor doi copii, Cosma Vlad si Cosma Andreea si, automat, fiind acest interes patrimonial direct, hotararea respectiva este nula de drept, lucru care trebuie constatat de instanta“, a precizat Dobre.
Potrivit prefectului, cei doi copii au fost despagubiti cu cate 20.000 de lei pentru terenurile pe care le detineau in acea zona.
De asemenea, Adrian Dobre a aratat ca a depus o actiune la Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova, solicitand ca instanta sa constate nulitatea hotararii in cauza.
„Implicatiile constatarii de catre instanta a nulitatii respectivului act sunt urmatoarele: neexistand acea hotarare, automat nu au avut cum sa aiba loc exproprierile fara de care Consiliul Judetean nu este proprietar al terenului, ceea ce inseamna ca nu poate primi fondurile europene pentru realizarea respectivelor obiective. (…) Sunt foarte surprins si nu pot sa inteleg de ce s-a pus in balanta o valoare de expropriere cu proiectul pe fonduri europene care valoreaza peste 2,5 milioane de euro“, a mai afirmat prefectul de Prahova.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca actiunea prefectului este „o incercare de intimidare politica“ in ceea ce priveste activitatea CJ, in general si a sa, in special, motivul fiind acela ca, pe data de 1 mai, vor avea loc alegeri anticipate la Scorteni.
De asemenea, seful administratiei judetene a anuntat ca a trimis o scrisoare prefectului Adrian Dobre pentru a-l „pune in garda“ cu privire la faptul ca va cere Prefecturii sa plateasca eventualele despagubiri care ar putea sa apara ca urmare a blocarii acestui proiect.
„Daca proiectul european nu se face, il au in judecata pe prefect“, a mai declarat Mircea Cosma.
Acesta a adaugat ca se va adresa sefilor ierarhici ai prefectului, respectiv Ministerului Administratiei si Internelor si premierului, cu privire la faptul ca reprezentantul Guvernului in teritoriu a atacat in Contencios o hotarare care, in urma cu doi ani, a primit viza de legalitate.
De asemenea, Cosma a explicat ca traseul DJ 236 si loturile care trebuiau sa fie expropriate au fost stabilite printr-o hotarare de Consiliu Judetean din decembrie 2007, dar si faptul ca, potrivit legii, daca intr-o astfel de hotarare apare o problema de conflict de interese, aceasta poate fi atacata daca votul alesului aflat intr-o asemenea situatie este hotarator.
„Daca votul consiliului a fost in cvasiunanimitate, fiind o singura abtinere si la cererea consilierilor s-a stabilit sa nu se citeasca lista de exproprieri pentru ca fusese facuta in 2007, nu vad ce l-a facut pe prefect sa se sesizeze“, a declarat presedintele CJ.
Dispute intre prefect si presedintele CJ Prahova
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal