Incepand cu anul scolar 2012-2013, Ministerul Educatiei introduce clasa pregatitoare, premergatoare clasei I, care sa familiarizeze cu scoala copiii care urmeaza sa implineasca 6 ani dupa 1 septembrie si pe cei care au implinit deja 6 ani pana la 31 august si dezvoltarea lor psihosomatica nu ii recomanda pentru clasa I.
Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copilului, in cazul in care aceasta se impune, se va face sub coordonarea Centrului Judetean de Resurse si Asistenta
Educationala (CJRAE), de catre specialisti, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare, 20-29 februarie 2012. Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui sau tutorelui legal instituit care a solicitat evaluarea si poate fi contestat.
La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli de circumscriptie, care are obligatia de a scolariza copilul, daca parintele solicita scolarizarea la acea scoala, dar scolarizare se poate face si in alta unitate scolara, daca aceasta beneficiaza de locuri libere.
Inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in etape succesive, in perioada 5-16 martie 2012 vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie, intre 20 si 27 martie vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa repartizarea copiilor din circumscriptia scolara a unitatii de invatamant solicitate, in perioada 23-25 aprilie sunt inscrisi cei care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat cea de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri, si inscrierea se va incheia in perioada 2-9 mai, cand este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive.
In clasa pregatitoare, copiii vor invata prin metode adecvate varstei tot ce le este necesar pentru a face fata cu succes clasei I, capacitatea de a comunica, primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, observarea mediului inconjurator si interactiunea cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, desen sau muzica.
La clasa pregatitoare va avea dreptul de a preda orice cadru didactic care este
calificat sa predea in invatamantul primar, iar copiii nu vor sustine teste de evaluare si nu vor primi note sau calificative.