Din motive de securitate, sediul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi se va muta la Comisariatul Militar Judetean

Cele mai citite

In urma unor zvonuri referitoare la retrocedarea cladirii Muzeului Dunarii de Jos, am contactat forurile competente in sarcina carora se afla soarta acestei institutii, pentru unele lamuriri. Domnul Marian Neagu, directorul muzeului, se pregateste de mutare in cladirea Comisariatului Militar, unde au fost deja amplasate o parte din piesele muzeului. Consiliul Judetean, care patroneaza muzeul, ne asigura ca nu este vorba despre retrocedarea cladirii, ci numai de o mutare din motive de securitate, cladirea datand de peste 60 de ani si prezinta avarii puternice, in special la etaj. Consilierii judeteni nu au putut ajunge la un consens cand a fost vorba de alocarea unor fonduri, in aceasta perioada de criza, pentru construirea spatiului de la demisolul Casei de Cultura, spatiu destinat muzeului. Nici pentru consolidarea cladirii anexa a muzeului nu s-au putut aloca bani, motivatia fiind ca ar costa cam cat amenajarea spatiului cel nou. De altfel, in bugetul pe acest an nici nu au mai fost prevazute fonduri pentru muzeu, alternativa fiind mutarea la Comisariatul Militar. Comunicatul de presa transmis, joi, de Consiliul Judetean lamureste unele aspecte:

„In urma aparitiei in presa locala a unor articole care vizeaza starea in care se afla sediul Muzeului Dunarii de Jos din Calarasi, ne vedem nevoiti sa facem cateva precizari:

1. Inca din anul 2008, Consiliul Judetean Calarasi a apelat la specialisti pentru realizarea unei expertize tehnice care sa ofere solutii privind reabilitarea cladirii muzeale. Au fost identificate, atunci, doua posibilitati: consolidarea locatiei existente sau demolarea si ridicarea unei constructii noi. Ambele variante aveau costuri estimate, fiecare in parte, de peste 13 miliarde de lei vechi. In prezent, in crapaturile din peretii corpului de cladire sunt aplicati niste „martori“ care indica daca exista schimbari de pozitie sau daca fisurile s-au marit. Acesti „indicatori“ au fost montati imediat dupa expertiza tehnica si nu au inregistrat modificari semnificative.

2. Situatia a ramas, in continuare, in atentia conducerii Consiliului Judetean Calarasi, care a propus, in decembrie 2010, relocarea patrimoniului muzeal in demisolul Centrului Judetean de Cultura si Administratie Publica „Barbu Stirbei“ (corp A2). Acest lucru presupunea acordarea a peste 20 de miliarde de lei vechi pentru amenajarea corespunzatoare a spatiilor expozitionale, precum si a celor care urmau sa gazduiasca tezaurul. Propunerea nu a trecut de votul consilierilor judeteni.

3. Pentru rezolvarea lipsei de spatiu pe care directorul Muzeului Dunarii de Jos din Calarasi, dr. arhg. Marian Neagu, a adus-o in permanenta in prim-plan, Consiliul Judetean Calarasi a acordat urmatoarele locatii: prin H.C.J.121/22.12.2005 – camerele 3-18, etaj IV, la Comisariatul Militar Judetean Calarasi (suprafata totala 309,92 mp) si prin H.C.J.143/28.11.2007 – 6 camere, etaj III, tot la Comisariatul Militar Judetean Calarasi (suprafata totala 116,88 mp). In sedinta din luna martie a.c., Muzeului Dunarii de Jos ii vor fi atribuite alte doua incaperi – camerele 1 si 2 situate la etajul IV al CMJ (suprafata totala 38,74 mp).

4. In urma unei adrese pe care conducerea Muzeului Dunarii de Jos a depus-o la Consiliul Judetean Calarasi la finalul lunii februarie 2011, o echipa din cadrul institutiei publice a efectuat o vizita in teren la sediul institutiei de cultura pentru a verifica noile aspecte semnalate. S-a decis, astfel, mutarea urgenta a personalului care este in pericol in locatii sigure. Aceeasi masura va fi luata si in cazul patrimoniului muzeal care inca este depozitat in cladirea afectata. Avem speranta ca prezentul comunicat lamureste o parte dintre aspectele mentionate de unele mijloace mass-media in legatura cu starea fizica in care se afla actualul sediu al Muzeului Dunarii de Jos Calarasi”.

Valentin Ionita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie