Un număr de cel puțin 32 de delfini au murit în urma deversării masive de petrol în strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea ocupată de Rusia de regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.
Tragedia a fost provocată pe 15 decembrie, când două tancuri petroliere rusești, „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239”, s-au scufundat din cauza unei furtuni violente. Deversarea de petrol a dus la contaminarea apei și a mediului marin din regiune, iar Centrul de Salvare și Cercetare a Delfinilor „Delfa” a raportat că 61 de cetacee au fost găsite moarte, dintre care 32 sunt foarte probabil victime ale deversării de păcură.
Conform autorităților, majoritatea delfinilor care au murit făceau parte din specia Azov, un tip de delfin aflat în pericol de dispariție. „Judecând după starea corpurilor, majoritatea delfinilor au murit în primele zece zile după dezastru. Marea continuă să aducă cadavrele pe țărm”, au transmis cercetătorii de la „Delfa”. De asemenea, restul celor 29 de delfini morți au decedat din alte cauze, însă legătura cu deversările de petrol rămâne un subiect de investigație.
Pentru a combate poluarea, Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a anunțat că au fost eliminate peste 96.000 de tone de nisip și sol contaminate pe țărmurile din districtele Anapa și Temryuk, aflate în regiunea Krasnodar. Totodată, autoritățile ruse au decretat stare de urgență regională în urma descoperirii de urme de petrol pe plajele din Sevastopol, orașul cel mai mare din peninsula Crimeea, la aproximativ 250 de kilometri de locul producerii accidentului.
Președintele rus Vladimir Putin a calificat deversarea de petrol ca fiind o „catastrofă ecologică”. Strâmtoarea Kerci, un important punct de tranzit pentru navele din Marea Azov spre Marea Neagră, a devenit un loc cheie de conflict între Rusia și Ucraina, mai ales după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014. De asemenea, Ucraina a acuzat Rusia de abuzuri legate de controlul asupra acestei zone strategice. Autoritățile ucrainene, printre care și Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, au denunțat deversarea ca un „dezastru ecologic de proporții” și au cerut impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva petrolierei rusești implicate în incident.