Dezastre naturale pe glob

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Ploile care au cazut in ultimele zile in Mexic au facut ravagii. Trei oameni au murit si alte 400.000 de persoane au ramas fara case. 80.000 de mii de locuitori au fost evacuati numai din statul Oaxaca, acolo unde doi oameni si-au pierdut viata. In statul Veracruz numarul sinistratilor a ajuns la 200.000, iar 10.000 de persoane au fost evacuate. In urma ploilor abundente mai multe rauri si-au depasit debitele si au iesit din matca. Vestile proaste nu se opresc insa aici. In orele urmatoare situatia se poate agrava, din cauza furtunii tropicale Hermine si a depresiunii formate in Oceanul Pacific. Autoritatile au anuntat stare de urgenta.

Eruptiile vulcanice evacueaza locuitorii pe o raza de sase kilometri

Nici insula indoneziana Sumatra nu a fost ocolita de pericole. Ea este cunoscuta ca o zona in care apar des eruptii vulcanice si seisme. De data aceasta vulcanul Sinabung a creat panica intre locuitori si pagube enorme. Vulcanul a fost inactiv 400 de ani, iar aceasta este cea mai puternica eruptie a lui. „Ultima erupţie a fost de două ori mai puternică decat precedenta, in timp ce coloana de cenusa s-a ridicat pana la 5.000 de metri inaltime, potrivit inregistrarilor noastre”, a mentionat  pentru AFP vulcanologul Agus Budianto.
Sinabung are o inaltime de 2.460 de metri, iar cutremurul produs de eruptie a fost simtit pe o raza de opt kilometri.

Vulcanul a intrat inactivitate pe data de 29 august si de atunci 20.000 de persoane, care locuiau pe o raza de sase kilometri in jurul lui au fost evacuate.

Presedintele indonezian Susilo Bamang Yudhoyono a facut un apel la cetateni, prin care ii sfatuia sa-si pastreze calmul.

Sinabung face parte din arhipelagul indonezian al celor 69 de vulcani activi.
Dupa inundatii si eruptii vulcanice, cutremurele ocupa si ele un loc furntas in lista calamitatilor.

Cutremurele vor schimba Pamantul?

Noua Zeelanda este si ea pe lista tarilor care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor dezastre naturale. Daily Mail relateaza ca un cutremur cu magnitudinea de 7 grade, care a avut loc in orasul Christchurch, a dus la deplasarea unei parti a planetei noastre catre partea dreapta, cu peste tre metri.

Seismul s-a produs in urma ciocnirii continue dintre place tectonica pacifica si cea australiana. Profesorul Mark Quigley, de la Univeristatea Canterbury a declarat: „O parte a Pamantului s-a deplasat spre dreapta (…) cu pana la 3,3 metri si in unele locuri a fost impinsa in sus. Am vazut doua case care au fost rupte complet in doua de cutremur.”
Potrivit autoritatilor, nici o persoana nu si-a pierdut viata, datorita constructiilor foarte bune care se fac in aceasta tara.

Ultimul cutremur mare care s-a inregistrat in Noua Zeelanda a avut loc in data de 16 iulie 2009. Atunci, seismul a avut o magnitudine de 7,8 grade si a avut ca urmare apropierea partii estice de Australia cu 30 de centimetri.

Andreea Chicus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img