Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a efectuat, în intervalul 11-15 martie, inspecții în centrele comerciale din județ (supermarket-uri, hipermarket-uri), depistând mai multe încălcări ale legislației în vigoare.
În ceea ce privește sfera relațiilor de muncă, au fost desfășurate 20 de inspecții, în urma cărora s-au constatat 20 de abateri, pentru care s-au impus măsuri corrective și s-au aplicat amenzi corespunzătoare.
„În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 20 controale, în urma cărora au fost constatate 20 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, din care 1 avertisment şi 2 amenzi în valoare de 6.000 lei (3.000 lei unui angajator din municipiul Slatina pentru neacordarea repausului săptămânal de 48 ore consecutive; 3.000 lei unui angajator din municipiul Râmnicu Vâlcea, punct lucru în municipiul Slatina pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă)”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.
Conform raportului emis de către ITM Olt, cele mai întâlnite deficiențe înregistrate în sfera relațiilor de muncă includ următoarele aspecte:
- Neasigurarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive;
- Încălcarea programului de lucru de 12 ore, urmate de 24 de ore de odihnă;
- Neconformitatea față de prevederile legale referitoare la înregistrarea timpului de muncă și la supunerea acesteia controlului inspectorilor de muncă;
- Omisiunea acordării sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă și/sau duminică.
În plus, în cadrul domeniului securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 22 de verificări, în urma cărora s-au identificat 30 de deficiențe, pentru care au fost luate măsuri corective, iar 29 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate. Acestea includ 27 de avertismente și 2 amenzi în valoare totală de 12.000 de lei. Una dintre amenzi, în sumă de 8.000 de lei, a fost aplicată unui angajator din localitatea Ipotești pentru insuficiența instruirii lucrătorilor, iar cealaltă amendă, în valoare de 4.000 de lei, a fost impusă unui angajator din municipiul Râmnicu Vâlcea, pentru un punct de lucru situat în municipiul Slatina, tot pentru o instruire necorespunzătoare a lucrătorilor.
Printre cele mai întâlnite deficiențe constatate în sfera securității și sănătății în muncă se numără următoarele aspecte:
- Lipsa autorizării pentru activitățile desfășurate;
- Neprezentarea documentelor referitoare la evidența zonelor cu risc ridicat și specific;
- Insuficiența instruirii lucrătorilor;
- Nefurnizarea măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor.