Cercetătorii din Buzău au făcut o descoperire arheologică cu adevărat remarcabilă. Aceștia au găsit fosile de mamut în această zonă, aducând o lumină fascinantă asupra istoriei preistorice a regiunii. Această descoperire oferă oportunitatea de a înțelege mai bine modul de viață al acestor creaturi masive care au trăit în trecutul îndepărtat al României. Cercetătorii se află acum în plină investigație pentru a dezvălui secretele ascunse ale acestei descoperiri istorice.
Primele dovezi ale acestei descoperiri au fost identificate pe malul râului Buzău, într-o zonă în care, în ultimii ani, locuitorii din Buzău au găsit fragmente osoase diverse, dintre care specialiștii de la Muzeul Județean au concluzionat că provin de la mamifere de dimensiuni considerabile.
Această fascinantă poveste a început să prindă contur în ultimii ani:
- În 2019, o colecție de paleofaună a fost expusă la Muzeul Chihlimbarului din Colți, inclusiv fragmente osteologice de la diverse exemplare de mamuți.
- În august 2020, cu ocazia redeschiderii muzeului într-o nouă formă de prezentare, mai multe fragmente osteologice provenind de la mamuți au fost prezentate pentru prima dată publicului larg. Deoarece nu există specialiști în domeniu, au fost aduși experți de la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” și de la Universitatea din București pentru a efectua determinările și a furniza informații esențiale pentru expoziția muzeală.
- În 2022, la Nopțile Muzeelor Europene, un vizitator a donat un omoplat de mari dimensiuni.
- În vara anului 2023, același vizitator a donat un fragment de măsea de la un ierbivor de mari dimensiuni. După discuții preliminare, s-a constatat că aceste piese provin din aceeași zonă, de pe albia râului Buzău.
Punând toate aceste date laolaltă, reprezentanții Muzeului Județean Buzău au demarat investigații în zonă, solicitând ajutorul specialiștilor de la Institutul Geologic al României și Universitatea București. Aceștia au efectuat recoltarea probelor de pe malul Buzăului, în aval de Scurtești, pentru analize ulterioare în laborator.
“Discutăm despre mamifere de mari dimensiuni care au trăit cu aproximativ 2 milioane de ani în urmă pe actualul teritoriu al județului Buzău, și dorim să aducem mai multă lumină asupra acestor descoperiri. Sâmbătă, atunci când am fost cu colegii de la București pe malul Buzăului, am colectat probe care vor fi supuse analizelor. Sperăm că, până la finalul lunii viitoare, în cel mai fericit scenariu, colegii noștri ne vor furniza rezultate preliminare”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Dacă analizele vor confirma interesul științific al acestei zone, cercetătorii buzoieni ar putea iniția cercetări amănunțite pe malul râului Buzău.
“Acesta ar putea fi un pas important în cercetarea și înțelegerea istoriei preistorice a regiunii noastre, beneficiind atât mediul academic cât și comunitatea științifică națională și internațională. Asemenea studii au fost desfășurate în prima jumătate a secolului trecut pe fragmente de chihlimbar de la Colți”, a adăugat directorul Costache.
În prezent, fragmentele osoase de mamuți descoperite în Buzău sunt expuse la Muzeul Chihlimbarului din Colți, aducând o nouă perspectivă asupra istoriei preistorice a acestei regiuni.