Descinderi ale Parchetului European condus de Kovesi în București, Iași, Vaslui și Ilfov

Data:

Șapte percheziții domiciliare au fost efectuate, la cererea Parchetului European (EPPO), în diverse locații, în cadrul unei investigații privind o fraudă în valoare de două milioane de euro legată de proiecte IT.

Conform unui comunicat al EPPO, două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, în timp ce alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Operațiunile de percheziție au avut loc în diverse locații din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de investigație în țări precum Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Ancheta vizează o companie care a solicitat fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de până la două milioane de euro (10.953.924 lei) pentru un proiect IT destinat dezvoltării de soluții software inovatoare (PIST – Platforma Inovatoare pentru Tranzacții Financiare Rapide și Sigure).

Conform informațiilor din anchetă, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, inclusiv contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate. Prin aceste manevre, s-au obținut fonduri necuvenite de un milion de euro din bugetul UE.

Suma respectivă, plătită de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, a fost supusă spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, cu utilizarea unor companii “fantomă” înregistrate în Spania și Bulgaria, și a conturilor bancare din Belgia și Lituania. Conform probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România, suspectate de activități infracționale, au fost transferate către cetățeni moldoveni și italieni, în scopul evitării unor eventuale anchete.

Unii dintre cei investigați au fost aduși la biroul EPPO din Iași pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți, în timp ce alții urmează să fie aduși în zilele următoare.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului UE, EPPO a confiscat două apartamente, evaluate la aproximativ 250.000 de euro în total, precum și terenuri, și a blocat conturile bancare ale suspecților și ale companiilor acestora.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL