Deficitul bugetar în Ialomiţa este de aproape 160 de milioane de lei

Data:

Situaţia economică a ţării şi, implicit, a judeţului Ialomiţa, tinde către minus infinit… Se încasează bani din ce în ce mai puţini la buget, dar se plătesc sume chiar de 15 ori mai mari pentru asistenţa socială, şomaj etc. Astfel că, pe trimestrul I al acestui an, deficitul bugetar a ajuns la… 158.947.724 lei.

În trimestrul I s-a înregistrat un regres la încasarea impozitelor şi taxelor. De exemplu, impozitul pe venit, cea mai mare parte fiind constituită din impozitul pe salarii, faţă de trimestrul I a anului trecut a scăzut cu aproape 5 milioane de lei. De asemenea, TVA-ul încasat a scăzut cu 8 milioane, în timp ce TVA-ul restituit a crescut cu 3 milioane.
Bugetul de stat la 31 martie înregistra în Ialomiţa un deficit de 158.947.724 lei. Deci, plătim mai mult decât încasăm.
„Veniturile bugetului la 31 martie sunt pe minus. Pentru că, din ce încasăm, restituim TVA sau dăm la primării sub formă de sume defalcate şi cote defalcate. Deci venitul bugetului de stat la primării, la 31 martie, este pe minus de 5,5 milioane şi mai plătim 153 de milioane. Deci deficitul este de 158 milioane de lei. Din cheltuielile bugetului de stat, care sunt în sumă de 153 de milioane, ponderea mai mare o au cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială, care sunt în sumă de 78 de milioane, deci peste 50%. Apoi este Ordinea Publică şi Siguranţă Naţională cu 26 de milioane, Apărarea 10 milioane, administraţia publică 4,6 milioane lei şi pentru agricultură şi silvicultură 28 de milioane”, a declarat Gheorghe Mocanu, trezorierul şef al Trezoreriei Ialomiţa.
Ca să vedeţi în ce situaţie ne aflăm, adăugăm faptul că la bugetul asigurărilor sociale s-au încasat 47 de milioane şi s-au plătit 107 milioane lei în primul trimestru, deci există un deficit de 60 milioane. La şomaj, se încasează 1.473.000 lei, se plătesc 15.605.000 lei, deci de 15 ori mai mult. La asigurări sociale de sănătate s-au încasat 18,8 milioane şi s-au plătit 29 milioane.
În schimb, la bugetele locale, situaţia se prezintă mult mai bine faţă de alţi ani…fiind primul trimestru în care veniturile proprii din încasări taxe şi impozite locale au crescut. Dacă anul trecut au fost încasate în procent de 23,8%, anul acesta au ajuns la 28,5%. Explicaţia colectării în proporţie mai mare a taxelor şi impozitelor ar putea veni din faptul că primăriile primesc bani de la bugetul de stat în funcţie de volumul încasărilor din taxe şi impozite locale.
În ceea ce priveşte sumele primite în Ialomiţa de la bugetul de stat, acestea sunt cam la nivelul anului trecut.
Pentru învăţământ, sumele primite anul acesta au fost repartizate în funcţie de numărul de  elevi, în comparaţie cu anul trecut când se repartizau în funcţie de salariile personalului din învăţământ.
În acest context, există primării cărora nu le vor ajunge banii până la sfârşitul anului dar şi primării cărora le prisosesc aceşti bani.
De exemplu, la Bărbuleşti, au fost cheltuite anul trecut pentru salariile din învăţământ 1.293.000 lei, iar anul acesta le-au fost repartizate 3.182.000 lei. Dar sunt localităţi, precum Ciulniţa, Fierbinţi, Armăşeşti, cărora nu le vor ajunge banii până la sfârşitul anului.
Pentru 2010, totalul sumei ce va fi cheltuită în învăţământ este de 122.619.000 lei.
În luna ianuarie s-au plătit salarii, incluzând şi personalul nedidactic, în sumă de 12.603.000 lei, în februarie 10.646.000 lei, în martie 8.798.000, iar în aprilie 9.350.000 lei.
(L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL