Declaratie politica a senatorului independent, membru UNPR, Vasile Nedelcu

Data:

Senatorul Vasile Nedelcu, membru al UNPR
Senatorul Vasile Nedelcu, membru al UNPR

„Avem nevoie de specialisti din strainatate pentru a atrage fonduri europene?”
Senatorul independent membru UNPR Vasile Nedelcu s-a aratat ingrijorat de slaba atragere de fonduri europene de catre tara noastra, sustinand zilele trecute in plenul Senatului o declaratie politica referitor la acest subiect.

Faptul ca in urma unei intelegeri intre presedintele Traian Basescu si seful Executivului european, Jose Manuel Barroso, s-a convenit ca experti ai Comisiei Europene sa vina in România pentru a ajuta la o mai buna absorbtie a fondurilor europene are si o parte negativa, fiind dovada clara ca suntem o tara incapabila sa folosim banii pe care Uniunea Europeana ni-i pune la dispozitie.

„Oare avem nevoie de specialisti din strainatate care, dupa atâtia ani in care am dat rateuri succesive la acest capitol, sa vina sa ne traga de mâneca si sa ne mai invete, pentru a nu stiu câta oara, cum sa atragem fonduri europene?“, s-a intrebat senatorul Nedelcu. Acesta a aratat ca inca din anul 2000 fiecare Guvern, prin ministerele sale, a vrut sa inceapa noi proiecte. Asa s-a ajuns ca, in 10 ani, numarul proiectelor demarate sa depaseasca 42.000. Nu toate au fost insa finalizate si asa am reusit, din pacate, sa ratam sume importante de bani care ne-ar fi facilitat modernizarea României. In schimb, fiecare Guvern a criticat precedentul executiv pentru absorbtia foarte slaba a fondurilor europene.

Vasile Nedelcu a facut si o radiografie a principalelor motive care au cauzat esecul României la acest capitol. Necunoasterea normelor de accesare, procedurile greoaie, birocratia mare si slaba disponibilitate a functionarilor de a-i indruma pe oameni sunt doar câtiva dintre acesti factori. La acestia se adauga si lipsa banilor pentru cofinantare. „Multi politicieni au vorbit, in special in campaniile electorale, ca aceste proceduri trebuie simplicate, insa nimeni nu a facut nimic in acest sens“, a afirmat senatorul Nedelcu.

El a adaugat ca recent s-a negociat cu Fondul Monetar International cresterea nivelului de garantii pe care le poate acorda Guvernul, exact pentru a se asigura administratiilor locale posibilitatea de a contracta credite cu garantii de la Guvern, pentru a se constitui sursa proprie de finantare a proiectelor. „Si aici exista insa o problema – de când criza financiara a lovit tara noastra bancile au devenit mai reticiente la acordarea de credite, procedurile sunt de asemenea mai greoaie, se cer multe acte si dureaza uneori prea mult timp“, a declarat vicepresedintele UNPR. Vasile Nedelcu este de parere ca banii europeni pe care tara noastra ii poate utiliza pâna in 2015 ne pot ajuta sa recuperam decalajele care ne despart de alte state europene, mai ales având in vedere faptul ca doar Ministerul Mediului si Ministerul Transporturilor au câte 4,5 miliarde de euro la dispozitie. Acestor bani li se adauga 3,7 miliarde de euro pentru Ministerul Dezvoltarii si inca 14 miliarde pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Vicepresedintele UNPR a subliniat ca personal sustine ideea creearii unei agentii guvernamentale, aflata direct in subordinea premierului, care sa se ocupe exclusiv de acest aspect. „O institutie cu specialisti care sa acorde ajutor celor care au nevoie, o institutie ai carei sefi sa raspunda pentru accesarea fondurilor europene, asa incât sa nu se mai paseze vina esecului de la o institutie la alta, de la sef la functionar. Cred cu tarie ca numai urmând acesti pasi putem ajunge la un succes in aceasta sfera! Eu personal m-am saturat ca Uniunea Europeana sa ne intinda bani si noi sa ne facem ca-i primim pentru ca, in final, sa ii pierdem rusinos, desi avem atâta nevoie de ei!“, a concluzionat senatorul calarasean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Mafia fierului vechi din Călăraşi a primit o lovitură serioasă după vizita Gărzii de Mediu la Sărulești

Inspectorii Gărzii de Mediu, împreună cu forţele de ordine...

Un protest împotriva obținerii de vize de flotanta avut loc în Balta Albă

Circa 50 de rezidenți din comuna Balta Albă, situată...

Anchetă pentru contracte de ucenicie fictive pentru fonduri de la stat de peste 2 milioane lei

Un angajator din județul Olt a fost implicat în...