Debitul Dunării va crește semnificativ. Viitura intră în România în jurul datelor de 28-29 septembrie

Data:

Debitul Dunării la intrarea în România, la secțiunea Baziaș, este prognozat să crească semnificativ în săptămâna următoare, ajungând la 8.300 mc/s, mult peste media multianuală pentru septembrie, care este de 3.800 mc/s, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Această creștere accentuată este rezultatul precipitațiilor din bazinul hidrografic al Dunării.

În prezent, debitul Dunării la intrarea în țară a ajuns la 5.700 mc/s, o creștere semnificativă față de săptămâna trecută, când pe 13 septembrie era doar de 2.200 mc/s. În aval de Porțile de Fier, debitele au crescut pe sectorul Gruia – Galați, dar au scăzut pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Se estimează că viitura va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă debitele maxime vor fi mai mici decât cele înregistrate în alte zone amonte, cum ar fi la Budapesta, unde s-a înregistrat un debit de 8.200 mc/s, în scădere față de valorile prognozate inițial.

Această viitură vine într-un context de secetă severă, iar trei din cele șase unități ale hidrocentralei Porțile de Fier sunt momentan nefuncționale. Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) au început să pregătească saci de nisip și echipamente pentru a proteja malurile Dunării și au anunțat că vor monta mire hidrometrice pentru a monitoriza apele mari.

Pentru râurile interioare ale României, prognoza arată o scădere generală a debitelor medii zilnice, cu excepția celor din sudul țării, unde vor rămâne staționare. Totuși, în a doua parte a săptămânii se pot înregistra creșteri izolate ale nivelurilor și debitelor pe râurile mici din zonele de deal și munte, în special în vestul țării, din cauza ploilor averse prognozate. Reprezentanții Hidroelectrica au declarat că hidrocentrala Porțile de Fier este pregătită să gestioneze viitura.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...