Debitul Dunării la intrarea în România, la secțiunea Baziaș, este prognozat să crească semnificativ în săptămâna următoare, ajungând la 8.300 mc/s, mult peste media multianuală pentru septembrie, care este de 3.800 mc/s, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Această creștere accentuată este rezultatul precipitațiilor din bazinul hidrografic al Dunării.
În prezent, debitul Dunării la intrarea în țară a ajuns la 5.700 mc/s, o creștere semnificativă față de săptămâna trecută, când pe 13 septembrie era doar de 2.200 mc/s. În aval de Porțile de Fier, debitele au crescut pe sectorul Gruia – Galați, dar au scăzut pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Se estimează că viitura va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă debitele maxime vor fi mai mici decât cele înregistrate în alte zone amonte, cum ar fi la Budapesta, unde s-a înregistrat un debit de 8.200 mc/s, în scădere față de valorile prognozate inițial.
Această viitură vine într-un context de secetă severă, iar trei din cele șase unități ale hidrocentralei Porțile de Fier sunt momentan nefuncționale. Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) au început să pregătească saci de nisip și echipamente pentru a proteja malurile Dunării și au anunțat că vor monta mire hidrometrice pentru a monitoriza apele mari.
Pentru râurile interioare ale României, prognoza arată o scădere generală a debitelor medii zilnice, cu excepția celor din sudul țării, unde vor rămâne staționare. Totuși, în a doua parte a săptămânii se pot înregistra creșteri izolate ale nivelurilor și debitelor pe râurile mici din zonele de deal și munte, în special în vestul țării, din cauza ploilor averse prognozate. Reprezentanții Hidroelectrica au declarat că hidrocentrala Porțile de Fier este pregătită să gestioneze viitura.