De la începutul anului, nouă persoane şi-au pierdut viaţa prin înec

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Dacă pe parcursul anului trecut opt persoane şi-au pierdut viaţa prin înec, anul acesta situaţia a devenit, deja, alarmantă. Până la această dată, nouă persoane s-au înecat în apele de pe teritoriul judeţului, mai precis în fluviul Dunărea şi râul Ialomiţa.
Îngrijorător este faptul că, dintre cele nouă persoane care şi-au pierdut viaţa în acest mod, trei au fost copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani şi, cu excepţia unei femei care şi-a luat viaţa aruncându-se în râul Ialomiţa cu scopul clar de a sinucide, toate celelalte au pierit din cauza propriei inconştienţe, nerealizând pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate sau executând diverse activităţi în apropierea apei.
Patru dintre cazuri au fost înregistrate pe parcursul unei săptămâni, astfel că autorităţile au intrat în alertă.
Pe data de 15 iulie, un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din localitatea Tisău, judeţul Buzău, ce se afla la scăldat în zona barajului Dridu, a fost găsit înecat în râul Ialomiţa, pe 19 iulie, un copil în vârstă de 13 ani şi-a pierdut viaţa în apele Braţului Borcea al Dunării,  pe 20 iulie, un alt tânăr a dispărut în condiţii similare în râul Ialomiţa, iar în dimineaţa zilei de 23 iulie, cadavrul unui femei a fost recuperat din râul Ialomiţa în apropierea podului rutier din cartierul Bora al municipiului Slobozia, fiind vorba despre o sinucidere.
Pentru a vedea de unde vine îngrijorarea autorităţilor, putem spune că în anii anteriori aceste cazuri au fost semnificativ mai puţine, opt în 2009, cinci în 2008, şase în 2007, numai patru în anul 2006, iar acum, în aproape şapte luni, numărul lor a ajuns la nouă.
În acest sens, autorităţile din localităţile riverane Ialomiţei şi Dunării şi administratorii sau proprietarii apelor (curgătoare/stătătoare) au fost atenţionaţi cu privire la obligaţiile exprese pe care le au în avertizarea persoanelor despre riscurile la care se expun prin desfăşurarea unor activităţi lucrative sau de agrement în zone neamenajate, foarte importantă în acest sens fiind măsura asigurării unor marcaje postate în locuri vizibile.
„Această problemă s-a discutat şi în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă dar şi în Colegiul Prefectural, unde au fost prezenţi mai mulţi primari”, a ţinut să precizeze şeful ISU Ialomiţa, colonelul Constantin Nae, susţinând, de asemenea, că în mod constant, în informările care au fost făcute publice de către inspectorat, s-au transmis şi regulile ce trebuie respectate la scăldat sau în apropierea apelor.
„Premergător intrării în vacanţă a elevilor, am derulat o serie de acţiuni la nivelul IŞJ Ialomiţa şi bineînţeles pe timpul controalelor la localităţi în care am atenţionat asupra instruirii copiilor privind modul de comportare a acestora pe perioada vacanţei, fiind atins şi acest aspect, al scăldatului, pe lângă cel al jocului acestora cu focul şi multe altele care îi pot duce în situaţii extreme şi pot deveni foarte uşor victime ale manifestării riscurilor cu care ne confruntăm la nivel judeţean. Sper ca acum, în al 12-lea ceas, se vor înţelege astfel de lucruri”, a conchis adjunctul inspectorului şef, colonelul Niculae Fiţa. (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Varadero, plaja fără sfârșit

Varadero este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, situată în provincia Matanzas din Cuba. Acesta este un...

Alte articole din aceasta categorie