Datoria externă a României a atins un nivel record, în creștere cu 20,3 miliarde de euro

Data:

În timp ce scandalul anulării alegerilor prezidențiale a captat atenția publică, România se confruntă cu o problemă economică majoră: explozia datoriei externe. Potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR), în perioada ianuarie-decembrie 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 20,3 miliarde de euro, ajungând la un nivel record de 203,5 miliarde de euro.

Deficitul contului curent al balanței de plăți s-a adâncit semnificativ, atingând 29,3 miliarde de euro, față de 21,4 miliarde de euro în 2023. Creșterea deficitului a fost determinată de:

  • Un deficit mai mare cu 3,8 miliarde de euro al balanței bunurilor;
  • Un excedent mai mic al balanței serviciilor, redus cu 1,8 miliarde de euro;
  • Un deficit mai mare cu 1,2 miliarde de euro al balanței veniturilor primare;
  • Un excedent mai mic cu 0,9 miliarde de euro al balanței veniturilor secundare.

Investițiile străine directe în România au scăzut la 5,7 miliarde de euro în 2024, față de 6,7 miliarde de euro în 2023. Din această sumă, participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au fost de 4,6 miliarde de euro, iar creditele intragrup au însumat 1,08 miliarde de euro.

Datoria externă pe termen lung a ajuns la 154,4 miliarde de euro (75,9% din total), în creștere cu 12,7% față de anul precedent. În același timp, datoria externă pe termen scurt a crescut cu 6,3%, atingând 49,1 miliarde de euro (24,1% din total).

Această deteriorare semnificativă a indicatorilor macroeconomici ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea finanțelor României și presiunea asupra economiei în următorii ani.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...