Dambovita – In Targoviste se va renunta la sistemul centralizat de termoficare

Cele mai citite

Consilierii locali din Targoviste au aprobat, vineri, instalarea unor centrale de bloc, urmand ca sistemul centralizat de termoficare din municipiu sa fie desfiintat.
„Am comandat un studiu la Universitatea Valahia. Ca variante ni s-au propus reabilitarea actualului sistem centralizat, un sistem descentralizat in care sa fie eliminat circuitul primar si un sistem de centrale de blocuri. Am optat pentru ultima varianta cu centrale prin condensatie, care asigura un randament mai mare. Vor fi centrale montate la un bloc sau la mai multe blocuri, in functie de amplasamentul cladirilor. Avantajul principal al consumatorilor este pretul, la jumatatea fata de cat ar putea plati fara subventie, dar si faptul ca se reduc pierderile din retea“, a declarat city managerul municipiului Targoviste, Marius Constantinescu.
Pierderile pe retea sunt la acest moment, la sistemul centralizat al Termica Targoviste, de 50%.
Introducerea centralelor se va face in trei etape, au anuntat reprezentantii Primariei Targoviste. In prima etapa, ce se doreste a se realiza pana la iarna, vor fi incluse cladirile ce intra in administrarea primariei, blocurile ANL, scolile si gradinitele. In aceasta etapa vor fi montate 53 de centrale, iar costul se ridica la 9,1 milioane de lei. In total urmeaza sa se monteze 95 de centrale termice.
Pentru finantarea acestei investitii primaria va contracta un imprumut sau va apela la sistemul credit-furnizor.
Conducerea primariei a tinut sa transmita ca in aceasta iarna agentul termic va fi livrat, nu vor fi probleme, chiar daca numarul celor bransati la Termica este redus.
„Termica va functiona chiar si in conditii grele. Cred eu ultimul an pentru populatie. Va ramane sa functioneze pentru agentii economici apoi. Exista un investitor mare care va infiinta mai multe sere, iar Termica ii va livra agent termic“, a precizat Marius Constantinescu.
In aceasta vara circa 1.500 de cetateni s-au debransat de la sistemul centralizat. Daca in urma cu 10 ani societatea locala de termoficare din Targoviste avea aproape 22.000 de abonati casnici, acum are sub 5.000 de abonati.
Costul gigacaloriei, la nivelul municipiului Targoviste, este 290 de lei, iar in cazul in care primaria nu va subventiona va ajunge la 400-430 de lei, a anuntat primarul municipiului, Gabriel Boriga.
Acesta a spus ca la urmatoarea sedinta de consiliu se va face o analiza si se va stabili daca primaria poate subventiona gigacaloria deoarece multi dintre cei care sunt racordati la sistemul centralizat nu vor putea sa plateasca la iarna facturile de intretinere din cauza pretului mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img