Dambovita – Popescu vs. Tutuianu. Razboiul continua.

Dambovita – Popescu vs. Tutuianu. Razboiul continua.

Razboi deschis Florin Popescu (PD-L) – Adrian Tutuianu (PSD). Contrele dintre cei doi au tinut in ultimii doi ani capul de afis al scenei politico-administrative dambovitene, dar toti puneau replicile dure si criticile aspre pe seama campaniilor electorale care au ridicat adrenalina politica in acesti ani. Se pare insa ca, odata deschise, ranile provocate reciproc nu mai au timp sa se cicatrizeze. Si asta pentru ca cei doi nu par a-si fi planuit sa se menajeze catusi de putin, chiar si dupa incheierea ciclului de campanii electorale. Le-o placea spectacolul mediatic, le-o placea sa se vada la televizor cum se hulesc reciproc, nu stim. Stim insa ca toate acuzatiile astea pe sistem tur – retur nu vor inceta prea curand. Nici n-au cum, cata vreme replicile lui Tutuianu atrag reactiile lui Popescu, reactiile lui Popescu – raspunsurile lui Tutuianu, raspunsurile lui Tutuianu – acuzatiile lui Popescu si tot asa.

Ultima mostra in acest sens ne-a fost oferita saptamana trecuta, in cadrul a doua conferinte de presa.

Florin Popescu: „Domnule Tutuianu, nu mai salvati firmele si institutiile din judet, ca la doua saptamani se inchid!“

Primul a iesit la rampa Florin Popescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, care a tinut sa-i dea o replica (cum altfel?!) senatorului social-democrat, dupa ce acesta turuise intr-o emisiune TV despre institutiile de cultura, locurile de joaca si acolitii lui Popescu. Teme la ordinea zilei, deh! Si democrat – liberalul a pornit metodic.

Salvatorii de azi, „falimentatorii“ de peste doua saptamani

1. Presedintele CJD a desfiintat acuzatiile cum ca ar urmari distrugerea actului cultural dambovitean prin reorganizarea institutiilor de profil din judet si l-a contrat pe Adrian Tutuianu care se laudase cum ca datorita PSD si PNL Filarmonica „Muntenia“ a fost salvata. Bine-bine, salvata-salvata, dar oamenii de-acolo nu-si mai primesc salariile, dom’senator, a sarit Popescu:
„Cum au salvat-o? Iata – obligand salariatii sa nu-si mai ia leafa. Ii multumesc domnului Tutuianu ca a salvat Filarmonica Muntenia si il rog frumos sa se opreasca cu salvarea institutiilor din judet. Asa a salvat partidul domniei-sale si SARO, societatea de strunguri si unitatile de productie de armament din judetul nostru, Mija, Automecanica, cum a salvat si UPET-ul, cum a salvat si Fabrica de Confectii de la Moreni. Nu mai salvati in felul asta institutiile. Lasati-le sa se descurce! Pentru ca am vazut – in momentul in care salvati o institutie, la doua saptamani nu mai are bani de leafa. Il rog respectuos pe domnul Tutuianu sa se ocupe de importanta functie de secretar executiv pe probleme juridice de la PSD si sa lase firmele, primariile, institutiile din judetul Dambovita sa-si faca treaba. Sa nu le mai salveze, ca dupa ce le salveaza, la doua saptamani se inchid“.

Din categoria „Tutuianu razgandeanu“ – „Locurile de joaca“

2. A urmat subiectul locurilor de joaca. Multa vorbarie tip gargara s-aici din partea „opozitiei“, zice seful CJD. Cu atat mai mult cu cat pare-se ca social-democratii in general, Adrian Tutuianu cu dedicatie, critica lucruri cu care ei insisi au fost de acord acum ceva vreme si pe care le-au votat in Consiliul Judetean:
„Ma uit la Hotararea Consiliului Judetean 77 din 2008 privind oferta de asociere a CJ cu consiliile locale in vederea sustinerii unor obiective de investitii de interes public, precum si Metodologia de accesare a acestui program aprobata prin Hotararea de Consiliu Judetean 85 din 2008, care a fost votata de toti consilierii PSD, inclusiv de domnul Tutuianu, care la acel moment era consilier judetean. Deci dansul a fost de acord cu aceasta metodologie, cu sumele alocate fiecarei primarii si cu toata derularea acestui program. Acum vad ca nu mai e de acord“.
Si tot aici, ca lucrurile sa fie pe deplin edificatoare, Popescu mai arunca o dinamita in curtea PSD: „Fiindca este domnul Tutuianu extraordinar de suparat pe faptul ca se cheltuie sume mari, exagerate pe locurile de joaca, il rog ca atunci cand are timp sa se duca la dansul in colegiu, la primarul PSD din Voinesti si sa vada ca acolo un loc de joaca a costat 700 de milioane, cu 300 milioane mai mult decat celelalte. Cand are timp, evident. Si sa se duca sa-l traga de urechi pe domnul primar de la Voinesti si sa-l intrebe de ce a dat atatia bani pe un loc de joaca“.

Capitolul Audit: „Il sfatuiesc pe domnul Tutuianu sa mai treaca si pe-acasa sa vorbeasca cu sotia“

3. Ultima secventa, ceva mai puternic. Ca la marile finaluri. Cu cateva zile inainte, Adrian Tutuianu afirmase ca la biroul sefului CJD exista cateva persoane care pun la punct proiectele de hotarare si, mai mult decat atat, merg in controale prin judet. In replica, presedintele Consiliului Judetean l-a trimis pe Adrian Tutuianu… nici mai mult nici mai putin decat… acasa. Acasa la senator ca sa fim bine intelesi. Acolo unde, cica i s-ar lamuri parlamentarului pesedist toate cele nelamurite:
„Eu cred ca domnul Tutuianu nu da nici macar pe-acasa. Pentru ca ar sti ca la noi, la Consiliul Judetean, este angajata sotia domniei-sale la Compartimentul de Audit, adica de Control. Domnia-sa are un plan de control in fiecare an si controleaza toate institutiile subordonate CJ. Il sfatuiesc respectuos pe domnul Tutuianu, pentru a nu repeta greselile din trecut, sa mai treaca si pe-acasa sa vorbeasca cu sotia“.

Adrian Tutuianu: „Din 2004 pana astazi, Florin Popescu a devenit arogant, atoatestiutor, intolerant, agresiv si mercantil“

Replica lui Adrian Tutuianu nu s-a lasat prea mult asteptata. Era chiar culmea sa cedeze unul din ei taman acum, dupa atata arsenal verbal irosit. Senatorul social-democrat a asteptat prima intalnire cu mass-media locale si a inceput. Tot metodic, replica la replica, punct cu punct.

„Filarmonica ar fi fost desfiintata astazi daca PSD si PNL nu ar fi determinat o alta hotarare la nivelul CJD“

1. Carevasazica, nu mai sunt bani pentru salariile angajatilor de la Filarmonica. Pai vina e in curtea CJ, a sarit senatorul social-democrat. Si nu in toata curtea, ci doar in portiunea ocupata de seful administratiei judetene:
„Vreau sa va spun ca, potrivit intentiilor lui Florin Popescu, Filarmonica „Muntenia“ ar fi fost desfiintata la aceasta ora daca cele doua grupuri politice, PSD si PNL, nu ar fi determinat o alta hotarare la nivel de Consiliu Judetean. Si daca astazi, Filarmonica nu primeste bani, este rezultatul modului in care Florin Popescu intelege sa se comporte in calitate de ordonator principal de credite. Pentru ca banii pentru Filarmonica sunt dati de C.J. potrivit bugetului aprobat, prin dispozitie a ordonatorului principal de credite, care este presedintele Consiliului Judetean“.

Si pentru ca Popescu facuse apel catre liderii PSD sa nu mai „salveze“ institutii din judet care la doua saptamani dau faliment, Tutuianu n-a vrut sa lase nici aici lucrurile nerezolvate, folosind binecunoscutul procedeu al aruncatului pisicii:
„Ii aduc aminte domnului Florin Popescu ca SARO a fost privatizat in mandatul PD – PNTCD, in perioada 1996 – 2000, printr-o metoda de privatizare care a insemnat vanzarea de actiuni pe piata de capital. Automecanica din Moreni are astazi probleme din cauza PD-L, pentru ca noi am facut tot ce am putut pentru a-i sustine pe cei de-acolo“, a parat Tutuianu atacul sefului CJD, plusand ca nici cu Fabrica de Confectii de la Moreni Partidul Social Democrat nu are vreo legatura. Nu a spus insa nimic de Mija si UPET.

Locurile de joaca: Popescu, firmele PD-L si camarila dimprejur

2. A urmat la rand acuzatia potrivit careia senatorul PSD a votat, pe cand era consilier judetean, hotararile de asociere a CJ cu consiliile locale pentru realizarea locurilor de joaca, precum si metodologia de accesare a programului. Cu alte cuvinte, Tutuianu e „razgandac“, din moment ce critica acum din toti rarunchii faptul ca aceste locuri de joaca sunt mult prea scumpe. Greu de digerat asa ceva. Ori parlamentarul social-democrat sustine ca n-are a face metodologia cu directionarea fondurilor catre firme „portocalii“:
„Domnul Popescu nu poate sa puna subiectul locurilor de joaca in carca consilierilor judeteni. Noi am aprobat o metodologie de asociere intre Consiliul Judetean si consiliile locale, dar nu noi, consilierii judeteni, am organizat licitatii, nu noi am adus firme ale PD-L sa faca aceste lucrari si nu noi le-am facut proiectele. Le-a facut camarila din jurul domniei-sale“.

Episodul „Filaj“: „N-am stiut ca ma monitorizeaza Florin Popescu de cate ori ajung acasa“

3. Si mai greu de digerat a fost sfatul lui Florin Popescu adresat senatorului PSD, de a mai trece si pe-acasa inainte sa faca afirmatii despre cum se fac controalele prin judet. Adrian Tutuianu s-a enervat de asta data si i-a transmis presedintelui CJD cateva din consideratiile acumulate in ultimii ani in ceea ce-l priveste:
„Sotia mea este o persoana care n-a deranjat pe nimeni, o persoana discreta, eleganta, un profesionist, a fost director de banca 15 ani de zile si nu cred ca domnul Florin Popescu are a-i reprosa ceva. Eu n-am discutat niciodata cu sotia mea despre ce probleme are la serviciu si nici ea nu ma intreaba pe mine ce probleme am la serviciu. E un principiu pe care l-am aplicat. In afara de asta, n-am stiut ca ma monitorizeaza Florin Popescu de cate ori ajung acasa. Ajung acasa atunci cand ma intorc de la Bucuresti, din activitatea parlamentara. Faptul ca incearca sa spuna ca as avea anumite probleme ma face sa-i transmit urmatorul lucru: din 2004 pana astazi a devenit arogant, atoatestiutor, intolerant, agresiv si mercantil“.

Si cu asta basta. Spectacolul replicilor de la distanta a mai consemnat un episod. Savuros, nu zicem ba, dar nu ne-am lamurit cu ce efecte in combaterea recesiunii, in solutionarea somajului crescand si a rezolvarii problemei subventiilor pentru agricultori. Acum asteptam. Potrivit agendei, urmatorul la boxat ar fi domnul Popescu. Cand se va intampla asta, nu stim exact. Stim doar ca se va intampla cu certitudine.
Petrut Dumitru

Leave a Reply

Your email address will not be published.