Dambovita: Milioane de lei cheltuiţi fără bază legală de şase administraţii locale

Date:

Sume de milioane de lei cheltuite fără bază legală pentru studii de fezabilitate, sporuri de „penibilitate” şi prime de sărbători, apartamente închiriate în străinătate, sponsorizări pentru cluburi de fotbal şi biserici au fost constatate de Curtea de Conturi la nivelul a şase administraţii locale.

Curtea de Conturi a înaintat conducerii Senatului un raport privind controalele făcute la nivelul a şase administraţii locale în judeţele Suceava şi Dâmboviţa şi în municipiile Deva, Craiova, Ploieşti, Haţeg.

Inspectorii de conturi au verificat modul de cheltuire a banilor publici în 2011, la solicitarea Senatului, majoritatea autorităţilor locale vizate fiind conduse în acel moment de reprezentanţi ai PDL.

Raportul Curţii de Conturi a fost înaintat Comisiilor de buget şi administraţie din Senat pentru analiză.

În cazul judeţului Suceava, condus la acea vreme de pedelistul Gheorghe Flutur, Curtea de Conturi a descoperit faptul că „au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 1.832.063 lei, reprezentând indemnizaţie de dispozitiv în procent de 25%, aplicat asupra salariului de bază brut la ordonatorul principal de credite şi ordonatorii terţiari de credite finanţaţi din bugetul UATJ Suceava: Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Suceava, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava, Centrul Cultural Bucovina Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, precum şi stabilirea eronată a salariului de bază al persoanei care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv la Camera Agricolă Suceava”.

De asemenea, inspectorii de conturi au constatat şi faptul că au fost acordate avansuri pentru concedii de odihnă la Camera Agricolă, fără a exista temei legal în acest sens, „abatere pentru care s-au calculat penalităţi de 7.166 lei”.

Un alt aspect constatat de Curtea de Conturi priveşte comandarea de studii de fezabilitate de 1,7 milioane de lei, achitate în perioada 2009-2011, pentru obiective de investiţii unde „lucrările fie nu au început, fie nu au mai continuat”. În plus, pentru 13 obiective de investiţii (drumuri judeţene) au fost comandate studii de fezabilitate, achitate în cursul anului 2007 în sumă de 319.141 lei, însă ulterior acestea nu au fost folosite din motiv că nu au fost găsite resursele financiare necesare.

În ceea ce priveşte judeţul Dâmboviţa, raportul Curţii de Conturi precizează că nu s-au întreprins demersurile pentru obţinerea creanţelor datorate bugetului local de către diverse persoane juridice, suma ajungând la 461.489 lei.

Totodată, în cazul cheltuielilor de personal au fost acordate în alte temeiuri decât cele legale drepturi băneşti de 74.000 lei „pentru stabilitate şi îmbunătăţirea condiţiilor la muncă şi cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...