Dambovita – Documentarul unui regizor targovistean, selectionat la un festival de film etnografic din Brazilia

Cele mai citite

Filmul documentar etnografic „Un olar“, realizat de regizorul targovistean Stefan Scarlatescu, a fost selectionat, din peste 300 de productii, la festivalul „Mostra internacional do filme etnografico“ din Brazilia.
Cea de a 15-a editie a acestui festivalul se desfasoara, in perioada 16 – 24 noiembrie, la Rio de Janeiro.
Documentarul „Un olar“ a fost acceptat in sectiunea internationala, alaturi de alte 24 de filme, din cele peste 300 supuse preselectiei.
Stefan Scarlatescu a precizat ca filmul a fost realizat in cadrul Centrului Judetean de Cultura Dambovita.
„Filmul este povestea singurului olar ramas in viata, in judetul Dambovita, care, din pacate, nu mai poate lucra. De aceea, cred ca filmul este deja un document vizual, se poate spune chiar ca este istorie. Am fost autor total pentru ca am realizat atat imaginea, cat si montajul, de sunet si de imagine“, a declarat, joi, pentru AGERPRES, regizorul Stefan Scarlatescu.
Filmul prezinta o zi si o noapte de munca din viata lui Stelian Ionita, ultimul olar din comuna Finta, judetul Dambovita, care afirma ca meseria lui este cea mai grea din lume. „Lucrau, la noi in sat, poate 200 de oameni. Din astia 200 de oameni, unii au murit, altii n-au mai vrut sa mai lucreze, altii au profitat de treaba asta, sa se lase de meseria asta, sa plece sa ia un serviciu undeva. S-au lipsit oamenii de meserie. Asta e o meserie, v-am zis, cea mai grea posibila de pe fata Pamantului“, povesteste olarul Stelian Ionita in deschiderea documentarului.
Filmul „Un olar“ este singura productie romaneasca prezenta in festivalul din Brazilia.
„Pentru mine, este un lucru foarte important, pentru ca Festivalul International de Film Etnografic de la Rio de Janeiro este cel mai important festival de gen din Brazilia. Faptul ca filmul «Un olar» este singura prezenta romaneasca din festival cred ca este un lucru care ma poate bucura foarte tare. Singura mea tristete este ca nu pot participa, personal, la acest festival. Acum doi ani, am mai fost selectionat la acelasi festival, cu un alt film documentar etnografic, care se numea «Maturarul»“, a precizat Scarlatescu.
Proiectia filmului in festivalul de la Rio de Janeiro va avea loc pe 21 noiembrie.

Ultimele articole

Dambovita, judetul cu cele mai multe incidente electorale

Judetul Dambovita se afla pe primul loc pe tara in ceea ce priveste numarul incidentelor electorale, de la demararea...

Dambovita – Doua persoane, decedate intr-un incendiu la Finta

Un barbat de 46 de ani si o femeie de 57 de ani din localitatea damboviteana Finta au murit,...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ