Dambovita – Deputatul PSD Ion Stan acuza nereguli in retrocedarea unor paduri

Data:

O suprafata de padure de 860 de hectare din Muntii Bucegi a fost retrocedata ilegal unei persoane care este proprietar al drepturilor litigioase ale mostenitorilor Elenei Vacarescu, a declarat, luni, presedintele PSD Dambovita, deputatul Ion Stan.
Acesta spune ca prefectul judetului Dambovita, Iancu Caracota, este implicat in acesta retrocedare si ca va sesiza Parchetul General.
„Voi depune astazi (n.r. – luni) o interpelare catre procurorul sef Laura Codruta Kovesi in legatura cu modul in care prefectul judetului Dambovita, Iancu Caracota, s-a implicat anul acesta in retrocedarea catre mostenitorii Elenei Vacarescu a suprafetei de 860 de hectare padure, desi prin testamentul olograf lasat de Elena Vacarescu cele 900 de hectare pe care le avea au fost lasate 60 de hectare mostenitorilor si acestia au intrat in posesia lor si restul Academiei Romane“, a precizat Ion Stan.
Acesta a adaugat ca retrocedarea in cauza a fost reanalizata intr-o Comisie de Fond Funciar la interventia prefectului de Dambovita, dupa ce initial a fost respinsa.
„Desi in cadrul Comisiei de Fond Funciar, la prima dezbatere amendamentul de retrocedare s-a anulat, la interventia domnului prefect cei de la Romsilva au restituit tot ce mai era padure, incepand de la Iuda si pana la Lucieni, unor mostenitori care nu aveau dreptul sa primeasca. De ce a fost atat de interesat domnul prefect si a bagat si a doua oara in Comisia de Fond Funciar? Ce relatie are cu persoana care a venit ca si proprietar al drepturilor litigioase? (…) Eu cred ca institutiile statului trebuie sa clarifice de urgenta aceste lucruri“, a mai spus presedintele PSD, deputatul Ion Stan.
In replica la declaratiile deputatul Ion Stan, prefectul de Dambovita, Iancu Caracota, a precizat ca „mostenitorilor defunctei Zoe Caribol (Vacaresti) le-a fost retrocedat dreptul de proprietate conform actelor depuse in dovedirea proprietatii si a continuitatii acesteia“.
Unul dintre aceste acte este, conform sursei citate, tabloul de propritari cu mosii de la 25 de hectare in sus, document eliberat de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dambovita, din continutul caruia rezulta ca in anul 1945, Zoe Caribol detine in proprietate suprafata totala de 1.140 de hectare din care 884 de hectare reprezinta padure, iar restul teren agricol. Un alt act este procesul verbal incheiat in 10.04.1948, intocmit cu ocazia constituirii Marii Unitati Forestiere Nucet, document liberat de Arhivele Nationale din continutul caruia rezulta ca Zoe Caribol detinea suprafata de 913 hectare de padure in „Vacareasca“.
„Avand in vedere ca punerea in posesie nu a putut fi realizata in intregime pe raza localitatii Vacaresti (deoarece vechiul amplasament este ocupat de alte persoane carora legal le-a fost reconstituit dreptul de proprietate, de constructiile edificate pentru formarea Barajului Vacaresti, iar cea mai mare parte si-a schimbat categoria de folosinta devenind teren agricol), prin respectarea dispozitiilor art. 69 din HG. 890/2005 s-a aprobat inscrierea in anexa 42, la regulament, prin stabilirea noilor amplasamente acceptate de fostul proprietar, situate in afara limitelor de competenta ale comisiei Vacaresti, respectiv pe raza localitatiilor Nucet, Raciu, Lucieni si Piersinari“, mai precizeaza, pentru AGERPRES, prefectul de Dambovita, Iancu Caracota.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Câte limbi sunt vorbite în lume

Limba este un mijloc de comunicare extrem de important...

Consiliul Europei – ce este și cum funcționează

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală ce a fost...

Charles Dickens – unul dintre cei mai importanți scriitori britanici din toate timpurile

Charles Dickens este unul dintre cei mai importanți scriitori...

Legiunea pierdută a lui Crassus

Legiunea pierdută a lui Crassus este una dintre cele...