Curtea Constituțională analizează astăzi sesizările privind legile referitoare la doborârea dronelor și misiunile militare pe timp de pace

Data:

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate joi sesizările depuse de partidele AUR, POT și S.O.S. România cu privire la două legi adoptate recent: una privind controlul utilizării spațiului aerian și alta referitoare la desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României în perioade de pace.

Legea privind utilizarea spațiului aerian

Senatul a adoptat, la sfârșitul lunii februarie, legea care stabilește măsuri pentru controlul și siguranța spațiului aerian național. Aceasta definește responsabilitățile autorităților competente în monitorizarea, prevenirea și combaterea utilizării neautorizate a spațiului aerian, fie de către aeronave cu echipaj, fie de sisteme de aeronave fără pilot (dronelor) și alte vehicule aeriene.

Printre situațiile considerate utilizare neautorizată a spațiului aerian se numără:

  • existența unor amenințări teroriste la bordul unei aeronave, chiar dacă aceasta are autorizație de zbor;
  • prezența unor substanțe periculoase care ar putea fi utilizate în atacuri teroriste;
  • transportul de persoane sau bunuri aflate sub restricții internaționale sau sancțiuni impuse prin tratate internaționale.

Legea impune și obligația ca obiectivele strategice, fie că sunt administrate de instituții publice sau private, să implementeze măsuri de protecție împotriva unor potențiale amenințări din partea dronelor.

Legea privind misiunile militare pe timp de pace

Senatul a adoptat și legea care reglementează desfășurarea misiunilor militare în România atunci când nu sunt declarate stări de urgență, asediu, mobilizare sau război.

Actul normativ prevede că structuri ale Armatei Române pot fi transferate temporar sub comanda unui comandant al forțelor armate străine care desfășoară o operațiune militară pe teritoriul României, dacă situația de securitate o impune.

Misiunile și operațiunile militare pot fi inițiate în cazul unor amenințări la adresa securității naționale, care pot afecta valorile și interesele statului român, suveranitatea, independența, unitatea teritorială sau siguranța cetățenilor.

Decizia de inițiere a acestor misiuni aparține președintelui României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Legea prevede și posibilitatea ca un comandant român să primească sub autoritatea sa forțe străine, în cadrul unor operațiuni desfășurate în România.

În funcție de situația operativă, șeful Statului Major al Apărării poate decide încetarea transferului de autoritate asupra trupelor române care participă la astfel de misiuni.

Finanțarea acestor operațiuni se va face din bugetul de stat, prin Ministerul Apărării Naționale.

CCR urmează să stabilească dacă aceste legi respectă prevederile constituționale sau necesită modificări.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

 Cum îmi construiesc brandul personal în 2025 – și de ce contează

Acum câțiva ani, mergeam la primele mele evenimente de...

Atacuri reciproce cu drone între Rusia și Ucraina: trei morți, inclusiv o fetiță de 12 ani

Noaptea de luni spre marți, 29 aprilie, a fost...

Semnal Magazin
SEMNAL

„Distrugătorul de flori” a fost abandonat, dar a găsit iubirea adevărată – Povestea cățelușului Piki

Cățelușul Piki a fost abandonat la începutul lunii aprilie...

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...