Cum se descurcau românii când era caniculă în anii 80?

Data:

Unii zic că „pe vremea lui Ceaușescu era o căldură mai bună” decât asta de acum. Că era mai ușor de suportat, că erau mai mulți copaci și, în genere, respiram un aer mai curat, mai dulce și, evident, mai sănătos. Așa își încep orice discuție, deja ne-am obișnuit.

Am voie să-mi spun și eu punctul de vedere? Nu era așa de cald? Ce vorbești, tovarășe?

Îmi amintesc verile anilor 87-88, că disperam de cald într-un București plin de praf (realizărili) de la șantiere, un oraș în care dacă ieșeai pe stradă la prânz riscai să te sufoci de gaze de eșapament emanate de la autoturisme, autobuze și camioane fierbinți.

Mergeam la serviciu, (da, munceam!) și înghesuiala din tramvaie, plus căldura infernală mă moleșeau complet. Uneori, sub un soare care, efectiv, mușca din om ca dintr-o bucată de pâine, eram nevoită să merg kilometri întregi pe jos, cu diverse treburi. Ajungeam acasă, lac de sudoare și singura răcoreală era apa rece (care nu era chiar rece!) de la chiuvetă sau un amărât de ventilator care funcționa pe bază de pumni. Dar era țais!

Mai ajungeam pe la ștranduri, înotam în Lacul Morii, însă asta nu prea rezolva problema căldurii, pentru că ne răcoream pe moment. Dar tot era ceva decât nimic, nu?

Amiezile erau ca niște lovitori de măciucă-n creștet. La mine-n cartier ghenele de gunoi emanau niște duhori nepământene, îmi vărsam și sufletul de scârbă: pepene stricat, pește, cartofi putrezi, tot felul de „minuni” dospeau uneori și pe trotuare.

Dar era „bine”! „Perfect”! Nu ca acum, când avem aer condiționat în autobuze (e drept, nu în toate, dar asta depinde de șofer, nu de vremurile pe care le trăim!), în case, la serviciu, la școală, în facultăți, la Poștă sau la stomatolog… (Da, am fost ironică!)

În blocuri, gospodinele lăsau ușile casei deschise, să se facă curent. Așa se realiza un soi de aer condiționat, cu arome de tocăniță, ardei copți și gogoși simple (care avea zahăr și ulei, că se vindeau pe cartelă!).

Plecai cu trenul undeva în iulie? Văleu! Înghesuială, de parcă se dădeau case gratis! Puhoi de omenire. Toate geamurile, de pe hol și compartimente, erau deschise. Se făcea un curent trosnitor și scârț, zdronc, uuuuuu, ajungeai după vreo trei-patru ore la Constanța, fleașcă de sus până jos. Puteai să te și piși pe tine, că nu mai conta la cât de ud erai.

Plecai cu RATA (un autobuz care te ducea, pâr, pâr, pâr, în localitățile minunatei noastre patrii)? La fel. Înghesuială, omor! Țoale ude, duhori, care mai de care mai electrice, plus eternul miros violent de benzină, ulei ars sau motorină. Mereu vomitam cu jet.

Voiai să te răcorești cu o înghețată? Dacă aveai noroc, găseai „vafe” la chioșcul acela alb, vi-l amintiți, nu? Trebuia să lupți pentru dorința ta, și să stai ceva timp la coadă, într-o căldură care-ți lichefia și gândurile-n cap. Păi, cum? Era așa de simplu? Neee!

Voia gâtlejul tău de bărbat să bea o bere rece? Găseai, ca acum? Jdemii de variante și jdemii de sticle? La alegere? Ba chiar întinzi o mână, deschizi frigiderul de la Mega, Lidl sau Carrefour și-ți iei una cât de rece vrei.

Canicula era caniculă și atunci. Ba mai violentă, pe alocuri.

Îmi amintesc cum a fost la examentul de admitere în treapta a doua de liceu. Iulie 1987. Cald ca-n saună. Curgeau apele pe toți: elevi, profesori. Până și întâiul bărbat al țării, Ceaușescu, nădușea eroic din tabloul de deasupra tablei. Martir, ce mai!

Noi, copiii, eram obligați să purtăm uniforme școlare. Băieții pantaloni lungi, de stofă (cred!), cămașă albastră, cu mâneci lungi și sacou. Unii și-l lăsau acasă și erau certați de profi.

Fetele? Sarafan bleumarin (tot din stofă), cămașă cu mâneci lungi (le suflecam noi, dar zdarnic!), și bentiță pe cap. Mi se lipea uniforma de scaun, de pulpe, simțeam cum mi se preling dârele de sudoare pe picioare. Ne era sete, dar nu erau sticle din plastic, ca acum, cu apă sau suc, ca să bem. Nu! Așa că, înduram, strângeam din dinți, înghițeam în sec, și… asta era.

„Pe vremea lui Ceaușescu căldura era mai bună decât asta de acum!”, îmi sună-n urechi fraza tembelă auzită în autobuzul 301. Care, culmea! Avea și aer condiționat. Dar degeaba, dacă nu e ca pe vremea AIA!

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Claudiu Teohari (Teo) va fi din nou gazda Galei Premiilor Gopo. Ce personalități sunt așteptate pe covorul roșu

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei...

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF.24

Filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri...

Casa lui Dinu Lipatti, monument istoric în pericol: statul nu are bani să o salveze

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din București,...

O nouă școală se construiește în Pantelimon: Investiție de peste 43 de milioane de lei pentru educația viitorului

Primăria Pantelimon face un pas important pentru viitorul educației...

O pană de curent majoră afectează Spania, Portugalia, Andorra și alte regiuni europene. Se suspectează un atac cibernetic

UPDATE ora 19.50: Perturbările în rețeaua electrică europeană cauzate...

Un tânăr apropiat de AUR a încercat să recruteze neonaziști din gruparea extremistă „Unitatea 731”

În urma unei investigații despre gruparea neonazistă „Unitatea 731”,...

Crimă în Oradea. O femeie a fost aruncată în fața trenului

O crimă șocantă a avut loc în noaptea de...

Semnal Magazin
SEMNAL

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...