Cum sa le spunem: tigani sau romi? O problema “cu adevarat” serioasa pentru deputatii nostri

Cum sa le spunem: tigani sau romi? O problema “cu adevarat” serioasa pentru deputatii nostri

Tigancusa de la Porumbacu de Sus, Judetul Sibiu
Tigancusa de la Porumbacu de Sus, Judetul Sibiu

Stirea care face inconjurul Romaniei : “Initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana, care prevede ca, in actele oficiale, romii vor fi denu­miti tigani a primit miercuri un aviz favora­bil de la comisiile de specialitate ale Senatului, Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru egalitate de sanse.” (Jurnalul National)

Din cate imi amintesc eu, acum cativa ani, termenul de tigan nu era bun, reprezenta o jignire la adresa acestei etnii si Uniunea Europeana mai ca nu ne accepta ca tara membra daca nu ii numeam pe tigani, romi. S-au facut atunci demersurile necesare pentru ca tiganilor sa li se spuna oficial…romi. Zis si facut, nu deranja pe nimeni acest lucru.

Vremurile s-au schimbat, iar poporul roman are din nou o problema majora. Nu va ganditi la rata de somaj, nu va ganditi la scumpiri si nici la sistemul de sanatate, care geme de durere.

Nu, este vorba despre denumirea oficiala a unei etnii, care nu cred ca a parut vreodata deranjata de cum ii spunem noi, ba mai mult de cate ori am intrat in contact cu reprezentantii acesteia, au afirmat ca nu se simt jigniti de utilizarea termenului de “tigan”.

De exemplu, am fost la piata si am intrat in vorba cu o tiganca frumoasa, care mi-a spus ca la ei, la “tigani” (si exact asta a fost termenul folosit), barbatii sunt gelosi, iar numai faptul ca intra in vorba cu un alt barbat il determina pe sot sa faca mari crize de gelozie.

Sa revenim la subiect. Tiganii si-au spus intotdeauna “tigani”, asta e termenul pe care-l folosesc si cand vorbesc despre ei si cred ca termenul are adanci radacini in traditie. Le mai putem spune nomazi, romi…Promit ca am sa ma documentez de unde provine termenul de rom, dar raman niste intrebari: De ce ne hazardam noi de cum ar trebui sa le spuna oficial “tiganilor”? Ei sunt aceiasi indiferent cum le-am spune, iar pe buletinul lor, din cate stiu eu, scrie “roman”.

Cand am auzit aceasta stire, stiti care a fost reactia? Tara arde si baba se piaptana! Este o veche zicala romaneasca ce se potriveste ca o manusa.

Angelica Biruta

2 Comentarii la "Cum sa le spunem: tigani sau romi? O problema “cu adevarat” serioasa pentru deputatii nostri"

Leave a Reply

Your email address will not be published.