Cum îşi duc traiul consilierii judeţeni?

Data:

Pentru că legea i-a obligat să-şi depună declaraţiile de avere, consilierii judeţeni au trecut la treabă. Şi au scris, şi au scris, unora nefiindu-le suficient spaţiul alocat pentru a-şi trece „bruma“ de avere. Bravo lor, am putea spune. Dacă au fost deştepţi şi au reuşit în viaţă. Alţii, mai deştepţi, pe care îi ştim foarte bine, ca să nu „bată la ochi“, şi-au trecut o parte din bunuri ori pe firmă, ori pe numele altcuiva, astfel că apar, săracii, ori fără casă, ori fără maşină. Mai mult, sunt consilieri care au „uitat“ că încasează indemnizaţie, netrecând-o la venituri.

Regula nr. 1:
Neapărat mai multe case, maşini, conturi bancare şi hectare de teren

O privire de ansamblu asupra declaraţiilor de avere ale celor 32 de consilieri judeţeni ne arată că majoritatea preferă investiţiile în proprietăţi imobiliare, terenuri agricole sau intravilane, în acţiuni la diverşi emitenţi sau păstrarea fondurilor în conturi bancare, după cum reiese din declaraţiile de avere postate pe site-ul Consiliului Judeţean Ialomiţa.
În preferinţele consilierilor se mai află şi maşinile străine, treisprezece consilieri optând pentru variante de import, nouă pentru marca autohtonă, Dacia (în special Logan), alţi nouă să nu aibă maşină personală, iar un consilier şi-a ales un… tractor de marcă.
Jumătate dintre reprezentanţii Consiliului Judeţean Ialomiţa se pot „lăuda“ cu venituri importante, pe când cealaltă jumătate are asigurate ori venituri medii, obţinute din diverse activităţi, bunurile deţinute de ei făcând parte din categoria „casă, teren şi maşină“, ori doar salariul şi indemnizaţia de consilier.
Printre cei care au avut un an foarte bun se află şi Ion Grigore, în prezent şef al Gărzii de Mediu Ialomiţa, care, potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Consiliului Judeţean, are trei terenuri totalizând peste 100 de hectare, o casă în comuna Grindu (moştenire), dar şi depozite bancare în valoare totală de 487.171,33 euro. A acumulat, în anul 2008, din dividende, cultivarea terenului agricol, salariul de director la o societate comercială cu profil agricol şi din indemnizaţia de consilier judeţean suma de 1.020.400,42 lei. Cu toate acestea, Ion Grigore nu deţine în proprietate nici un autoturism.
Un alt consilier cu venituri importante este Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice din judeţ.
Potrivit declaraţiei de avere, Sitaru deţine şapte terenuri în diverse localităţi, însumând peste 200 de hectare, patru proprietăţi imobiliare (o casă în Slobozia, două apartamente în Slobozia şi o garsonieră în Bucureşti), dar şi un autoturism Opel Corsa. Are deschis un cont bancar în care este depusă suma de 110.000 lei, acţiuni la trei societăţi în valoare de 234.250 lei, şi a acumulat, împreună cu familia, un venit anual de 488.180 lei.
Investiţii în terenuri, case, maşini şi acţiuni la diverse societăţi au şi consilierii Cazacu Marinică, preşedintele PD-L Ialomiţa (7 terenuri – peste 150 hectare, 3 proprietăţi imobiliare, auto VW Tuareg), Mihai Drăgoi, Dumitrescu Ion (7 terenuri, 2 proprietăţi imobiliare, cont de 187.000 euro, auto Toyota), Cojocaru Neculai, Iancu Nae (şef Biroul ADS Ialomiţa), acesta din urmă deţinând cinci proprietăţi imobiliare, un apartament în Urziceni, unul în Bucureşti, o casă în comuna Dridu şi două în Urziceni, acestea din urmă achiziţionate în anul 2008.

Regula nr. 1, cu modificările şi completările ulterioare

Nu uita bijuteriile din aur şi obiectele de artă

Există şi consilieri judeţeni care, pe lângă terenuri şi case, investesc în bijuterii sau obiecte de artă.
Este cazul consilierilor Cojocaru Neculai şi Mihai Drăgoi, care au investit în bijuterii din aur, al lui Gheorghe Petre, care deţine obiecte de artă, dar şi al consilierului Sima Ilie, care deţine un ceas de mână în valoare de 6.000 de euro.
Cojocaru Neculai, pe lângă faptul că deţine cinci locuinţe, două case în oraşul Ţăndărei, două apartamente în Constanţa şi unul în Bucureşti, două autoturisme (un Daewoo Espero şi un Nissan Primera), are şi bijuterii din aur evaluate la aproximativ 120.000 lei. Are deschise două depozite bancare în valoare de 280.990 lei, acţiuni în valoare de peste 150.000 de lei şi împrumuturi acordate în nume personal în valoare de 545.000 lei.
Mihai Drăgoi deţine 6 terenuri agricole şi intravilane, atât în Ialomiţa cât şi în Prahova, un apartament în Bucureşti, o casă în localitatea Comarnic (Prahova) şi una în Maia (Ialomiţa), două spaţii comerciale şi bijuterii din aur estimate la 50.000 de lei.
Un consilier judeţean care „trăieşte“ din artă este preşedintele liberalilor ialomiţeni, Gheorghe Petre, fostul inspector şcolar general şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Ialomiţa.
Conform declaraţiei de avere, acesta are lucrări de artă evaluate la 47.000 de euro, două locuinţe, două maşini, patru terenuri şi un depozit bancar în sumă de 40.000 lei. Deşi a obţinut în 2008 din activităţi independente (lucrări de artă plastică), 40.000 de lei, a vândut obiecte de artă de 60.000 de lei şi din salariu 70.469 de lei, are şi datorii de 33.400 lei şi 10.000 de euro.

Regula nr. 2
Dacă nu ai respectat regula nr. 1, ori eşti pensionar, ori profesor

Deşi, în marea lor majoritate, consilierii judeţeni din Ialomiţa au venituri importante, există, însă, şi câţiva care nu au completat mare parte din rubricile existente în declaraţia de avere, aceştia făcând parte din categoria pensionarilor şi profesorilor.
Vasilache Aurel, de exemplu, este unul dintre aceia care nu deţin case, terenuri, maşini sau alte bunuri. În afară de veniturile obţinute din pensia militară, şi-a mai trecut în declaraţia de avere indemnizaţia de consilier, în valoare de 8.163 lei, şi două credite în sumă de 47.000 de lei.
Un alt consilier care nu deţine o locuinţă, terenuri sau active financiare este profesorul Oliviu Vlădulescu, în prezent director la Casa Corpului Didactic.
Potrivit declaraţiei de avere, veniturile sale în anul 2008 s-au constituit din salariul de profesor, din indemnizaţia de revoluţionar, dar şi din cea de consilier judeţean (valoarea totală – 29.011 lei). Acesta are un autoturism Hyundai, dar şi un credit de 7.000 de euro.
Trebuie menţionat că, dintre cei 32 de consilieri, doar şase au mai activat şi în mandatul 2004 – 2008: preşedintele Consiliului Judeţean, Silvian Ciupercă, Cazacu Marinică (PD-L), Ion Grigore (PD-L), Petre Gheorghe (PNL), Sitaru Nicolae (PD-L) şi Vasilache Aurel (PSD).

Regula nr. 3
Deşi eşti în vârf, fă în aşa fel încât să nu ieşi în evidenţă

Despre conducerea Consiliului Judeţean, ce să spunem… Că preşedintele Silvian Ciupercă nu prea are modificări în declaraţia de avere, faţă de cea depusă anul trecut, creşteri înregistrându-se în ceea ce priveşte valoarea sumei pe care o are într-un depozit bancar şi în privinţa salariului încasat de la CJ Ialomiţa. Pe lângă acestea, a apărut un nou venit obţinut de la Agenţia Naţională de Integritate, unde este membru. În rest, aceleaşi bunuri. Două proprietăţi imobiliare şi două terenuri în Ţăndărei şi un autoturism Opel Astra.
Despre Ştefan Muşoiu, vicepreşedintele C.J., putem afirma că aproape tot ceea ce a trecut în declaraţia de avere este împărţit cu soţia sa, exemple fiind un teren în Slobozia şi un spaţiu comercial. Nu are maşină şi nici casă, nu are depozite bancare, dar nici datorii. Veniturile pe care le-a obţinut în anul 2008 au fost de la firma Sam GPL (5.141 lei), din funcţia de vice (2.707 lei), din dividende – 22.443 lei de la Sam GPL şi 161.079 lei de la Project Construct. Vicele a mai încasat şi o indemnizaţie în valoare de 2.318 lei.
Celălalt vicepreşedinte, Ioan Martin, are două terenuri, două case, un spaţiu comercial şi unul de producţie, un autoturism Lancia Delta şi acţiuni la trei firme, una aflată în procedură de faliment. A obţinut în anul 2008 venituri în sumă de 89.135, dar şi 600.000 lei de la societatea Minex.
Deşi spaţiul nu permite prezentarea averilor tuturor consilierilor, putem concluziona că niciunul nu este muritor de foame, din contră. Chiar dacă mulţi dintre consilieri nu ar avea nevoie de indemnizaţie, veniturile lor ridicându-se la sume cu multe zerouri în coadă, niciunul nu şi-a exprimat dorinţa de a renunţa la ea. Totuşi, unii au făcut-o, dar în alt sens. Au considerat-o fără importanţă, aşa că au ignorat să o mai treacă în declaraţia de avere, ca venit…. (Mihaela Leţa)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Viitorul guvern va fi condus de PSD

Având în vedere rezultatele alegerilor din 1 Decembrie, afirm...

Călărași: Dosar penal, după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot

În județul Călărași, în comuna Valea Argovei, autoritățile au...