Critici dure la adresa eforturilor de curățare a petrolului din Marea Neagră. Au murit 21 de delfini

Data:

Oamenii de știință ruși au criticat vehement eforturile de curățare a petrolului scurs de pe două petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, în urma unei furtuni din strâmtoarea Kerch. Incidentul a dus la poluarea severă a plajelor din apropierea orașului turistic Anapa, unde a fost decretată starea de urgență, precum și în localitatea Veselovka.

Voluntarii mobilizați pentru curățarea plajelor au fost criticați pentru lipsa echipamentelor adecvate. Viktor Danilov-Danilian, director al Institutului pentru Problemele Apei din cadrul Academiei Ruse de Științe, a declarat că intervenția s-a desfășurat fără utilaje grele, voluntarii având la dispoziție doar lopeți și pungi de plastic, care adesea se rup.

„Furtunile duc sacii înapoi în mare, ceea ce face ca întreaga operațiune să fie inutilă. Este de neconceput!”, a subliniat Danilov-Danilian.

Impact ecologic grav

Conform estimărilor, până la 200.000 de tone de nisip ar putea fi contaminate cu petrol, iar ministrul rus al resurselor naturale a raportat că 30.000 de tone au fost deja colectate. Serghei Ostakh, profesor la Academia Rusă de Științe Naturale, a avertizat că petrolul ar putea ajunge pe țărmurile din Crimeea dacă nu se iau măsuri rapide.

De asemenea, centrul de salvare a delfinilor Delfa a raportat moartea a 21 de delfini, deși legătura cu deversările de petrol urmează să fie confirmată.

Președintele Vladimir Putin a calificat incidentul drept un „dezastru ecologic”, dar criticile publice la adresa autorităților rămân rare în Rusia. Specialiștii și localnicii cer intervenții mai eficiente pentru a preveni agravarea situației ecologice din regiune.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...