Creștere accentuată a numărului de migranți ilegali după aderarea la Schengen

Data:

Intrarea României în spațiul Schengen, începând din martie 2024, cu aplicarea regulilor la frontierele aeriene și maritime, a dus la un volum mai mare de muncă pentru structurile Poliției de Frontieră. Comisarul-șef Viorel Chiran, conducătorul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, a declarat miercuri că, în primele trei luni ale anului 2025, s-a înregistrat o creștere semnificativă a fenomenului migrației ilegale.

„Intrarea în Schengen ne-a adus un volum de muncă sporit, iar creșterea cazurilor de migrație ilegală este una foarte serioasă”, a afirmat Chiran, citat de Agerpres.

Potrivit datelor oferite, în perioada ianuarie–martie 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, numărul migranților reținuți în zona de responsabilitate a ITPF Giurgiu a crescut cu 131%, ceea ce echivalează cu aproape o triplare a cazurilor.

Modificări majore în activitatea operativă a polițiștilor de frontieră

Inspectoratul acoperă șase județe – Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ialomița – și gestionează o frontieră de 447 kilometri cu Bulgaria. După aplicarea noilor reguli Schengen, punctele fixe de trecere a frontierei nu mai sunt utilizate sistematic pentru controale, ceea ce a dus la schimbări importante în modul de lucru al polițiștilor.

„Nu mai desfășurăm activități în punctele de trecere, ci patrulăm pe căile de comunicații care duc spre frontieră. Numărul persoanelor verificate este mult mai mic față de anii anteriori”, a explicat șeful ITPF Giurgiu.

În primele trei luni din 2025, au fost realizate puțin peste 80.000 de verificări cu ajutorul dispozitivului eDAC, comparativ cu aproximativ 1,3 milioane de persoane controlate în aceeași perioadă din 2024, când verificările se făceau în punctele de frontieră.

De aproape trei ori mai mulți migranți identificați

În ciuda scăderii drastice a numărului de controale – doar 10% dintre cei care trec frontiera mai sunt verificați – autoritățile au descoperit un număr considerabil mai mare de migranți ilegali.

„În primele trei luni ale lui 2024 am reținut 76 de migranți, iar în aceeași perioadă din 2025 am reținut 191 – aproape de trei ori mai mulți”, a precizat Chiran.

Creștere și în numărul traficanților, cu prime arestări preventive

A crescut și numărul traficanților de persoane depistați. Dacă în 2024 au fost prinși nouă facilitatori (un român, șapte turci și un sirian), în 2025 s-au identificat deja 23 de persoane implicate – printre care nouă români, patru turci, șase bulgari, dar și cetățeni din Olanda, Lituania, Iran și Germania.

Un aspect inedit este faptul că, deși anul trecut nu s-au efectuat arestări preventive, în 2025 au fost deja arestați trei traficanți – doi români și un iranian.

Comisarul-șef Viorel Chiran subliniază că aderarea la Schengen a adus noi provocări și a necesitat ajustări rapide ale modului de intervenție și supraveghere.

„Ne-am dori să facem mai multe controale, dar acesta este, momentan, nivelul maxim pe care îl putem gestiona. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai bune decât anul trecut”, a adăugat el.

În concluzie, deși numărul controalelor s-a redus, eficiența acestora a crescut, iar datele confirmă o amplificare a migrației ilegale. Intrarea în Schengen nu a diminuat riscurile la frontieră, ci, dimpotrivă, a adus o serie de noi provocări pentru autoritățile române.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Alertă majoră de securitate: Atacuri sofisticate vizează utilizatorii Gmail, în ciuda măsurilor avansate de protecție

Protejarea conturilor online devine tot mai complicată, chiar și...

Inundații în comuna Viperești, județul Buzău, în urma ploilor torențiale

Ploile torențiale din cursul zilei de marți au provocat...

Sile Cămătaru, tot mai aproape de eliberare: Judecătorii decid pe 24 aprilie dacă părăsește penitenciarul

Sile Cămătaru (Vasile Balint), cunoscut interlop bucureștean, a obținut...

Avertizare meteo în România: Cod galben de ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice până la ora 23:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un...

Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul Papă?

Papa Francisc a decedat luni, 21 aprilie, la vârsta...

Teroare în plină stradă: o adolescentă de 15 ani, amenințată cu pistolul de un fals polițist​

Într-o seară liniștită de duminică, pe 20 aprilie 2025,...

Semnal Magazin
SEMNAL

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...