Coșmar. Locuitorii din comuna Ariceștii Rahtivani nu mai pot respira din cauza poluării aerului. Deși au făcut reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului, măsurile întârzie să apară

Data:

Locuitorii și angajații din comuna Ariceștii Rahtivani și din zonele industriale din apropiere sunt într-o situație foarte dificilă, confruntându-se cu o problemă gravă de poluare a aerului, care le afectează sănătatea și calitatea vieții.

Deși mai multe sesizări au fost trimise către autoritățile responsabile, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului Prahova și Garda de Mediu Prahova, pare că soluțiile eficiente și măsurile corecte de identificare a sursei de poluare și de control al acesteia întârzie să apară.

Această poluare, însoțită de mirosuri extrem de neplăcute și înțepătoare, persistă și creează disconfort major, atât în timpul zilei, cât și noaptea, devenind un adevărat coșmar pentru cei afectați.

Pentru rezolvarea acestei probleme, cetățenii pot lua în considerare următoarele acțiuni:

  1. Insistența prin sesizări formale: Continuați să trimiteți sesizări oficiale către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova și Garda de Mediu Prahova, solicitând o monitorizare constantă și un raport clar cu privire la sursele poluării. Documentați fiecare sesizare și păstrați toate răspunsurile primite pentru a avea un istoric complet.
  2. Mobilizare comunitară și colaborare: Când sunt trimise plângeri individuale, acestea pot fi ușor ignorate sau pot primi răspunsuri generale. În schimb, organizarea unei petiții colective, semnate de un număr mare de locuitori, ar putea atrage mai multă atenție din partea autorităților. O astfel de petiție poate fi adresată nu doar instituțiilor de mediu, ci și autorităților locale (primar, consiliul local) și chiar Direcției de Sănătate Publică, dat fiind impactul asupra sănătății.
  3. Solicitarea unei investigații independente: Dacă autoritățile locale nu iau măsuri clare, puteți solicita ca Ministerul Mediului sau alte organizații independente specializate în protecția mediului să intervină și să facă propria lor monitorizare în zonă. În cazuri mai severe, astfel de acțiuni pot implica și ONG-uri de mediu care ar putea atrage atenția presei la nivel național asupra problemei.
  4. Informarea și presiunea prin mass-media: De multe ori, mediatizarea unei situații de acest fel poate accelera reacția autorităților. Contactarea jurnaliștilor locali sau naționali pentru a relata problema și a o face cunoscută poate fi o metodă eficientă de a atrage atenția publică și de a exercita presiune asupra autorităților pentru a lua măsuri.
  5. Consultarea unui avocat sau a unui specialist în dreptul mediului: Dacă problema continuă să fie ignorată și rămâne nerezolvată, locuitorii ar putea explora posibilitatea de a acționa în instanță autoritățile pentru neglijență în îndeplinirea obligațiilor de protecție a mediului și a sănătății publice. Un avocat specializat în dreptul mediului poate oferi sfaturi și sprijin în acest proces.

Este evident că situația trebuie tratată cu maximă seriozitate, dat fiind că poluarea aerului poate avea efecte grave pe termen lung asupra sănătății celor care locuiesc și lucrează în zonă, mai ales asupra copiilor.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu refuză să facă declarații în Dosarul Mineriadei; inculparea oficială confirmată

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să ofere...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman...

Controversele privind cauza morții lui Mihai Eminescu: Adevăruri ascunse și mărturii istorice

De-a lungul anilor, cauza morții poetului național Mihai Eminescu...

Bogdan Matei, noul președinte al Sportului românesc, a început cariera cu nota 2,75 la titularizare

Bogdan-Constantin Matei este noul președinte al Agenției Naționale pentru...