Controverse cu privire la cel mai mediatizat program al Executivului Boc:-„Prima Casă“ – măsură anticriză sau ajutor dat „obedienţilor“ PD-L?!?

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Mult discutatul şi îndelung lăudatul program guvernamental „Prima Casă“ stârneşte polemici acide între partenerii de coaliţie. Astfel, în vreme ce premierul Emil Boc nu mai conteneşte cu aprecierile la adresa acestei iniţiative, social-democraţii declară peste tot că proiectul înaintat de Executiv este mult deviat de la scopul iniţial şi anume acela de a veni în întâmpinarea celor cu venituri reduse. Mai mult decât atât, pesediştii îi acuză pe democrat-liberali că au creat acest program în actuala variantă, pentru a da o mână de ajutor clientelei politice a PD-L care urmează să întoarcă ajutorul dat prin cotizaţii la campania prezidenţială din toamnă.

 

 

Adrian Ţuţuianu: „Prima Casă riscă să devină primul program social pentru cei bogaţi“

 

Cei mai severi au fost social-democraţii dâmboviţeni care au avut numai cuvinte critice în privinţa formulei în care „Prima Casă“ va demara. Atât preşedintele Ion Stan, cât şi preşedintele executiv Adrian Ţuţuianu s-au poziţionat împotriva acestui proiect, care, spun liderii PSD, diferă fundamental de propunerea PSD:

„În timp ce Partidul Social Democrat propunea un proiect de care să beneficieze în primul rând tinerii cu venituri mici, proiectul anunţat de Guvern pare a fi destinat în primul rând celor cu venituri ridicate. Mai mult, PSD punea accent pe locuinţe sociale, puse la dispoziţia tinerilor contra unei chirii foarte scăzute, cu posibilitatea cumpărării, principiu care nu se regăseşte în varianta anunţată de Guvern. Nu în ultimul rând, proiectul PSD vorbea despre locuinţele care urmau să fie construite, impulsionând astfel economia. Proiectul anunţat de Guvern face referire la absolut toate locuinţele existente pe piaţă, riscând astfel să distorsioneze realităţile pieţei, fără a avea însă o contribuţie semnificativă în combaterea crizei. Prima Casă riscă să devină primul program social pentru cei bogaţi“, a declarat Ţuţuianu.

 

 

Ion Stan: Prima Casă. „colectare de fonduri pentru campania prezidenţială“

 

 

Şeful pesediştilor dâmboviţeni a plusat, acuzându-i pe partenerii democrat-liberali că favorizează, prin intermediul acestui program, clientela politică:

„Dacă Prima Casă înseamnă să vindem casele lui Paszkany de la Cluj sau ale altor obedienţi ai PD-L – pentru că trebuie să bage în puşculiţa de la prezidenţiale sume pentru campanie – înseamnă că nu mai avem de-a face cu interesul naţional, cu un program anti-criză, ci avem de-a face cu un plan privind colectarea de fonduri pentru campania prezidenţială“, a precizat Ion Stan.

 

 

 

Boc respinge criticile:

„Programul se adresează unor categorii ţintă, care au un venit mai mic, dar cât de cât decent“

 

Prezent în Dâmboviţa pentru semnarea unor proiecte de investiţii, premierul Emil Boc a ţinut să răspundă acestor critici, arătând că „Prima Casă“ nu face altceva decât să răspundă obiectivelor pe care Guvernul le-a avut şi anume: 1. de a da posibilitatea românilor care astăzi nu au o casă în proprietate să poată achiziţiona o casă la costuri mult mai reduse, cu o dobândă mult mai mică faţă de cele existente acum pe piaţă. 2. o şansă de relansare oferită economiei prin susţinerea domeniului construcţiilor şi 3. relaxarea creditării în România, prin sistemul de garanţii guvernamentale:

„Libertatea de exprimare este garantată în România şi trebuie să fie garantată în continuare. Eu vă spun cu toată sinceritatea că acest program a fost conceput pentru a da un semnal puternic pentru dezgheţarea creditării din România şi pentru a oferi românilor şansa să nu mai plătească chirie şi să-şi cumpere o casă cu banii pe care-i dau pe chirie. (…) Acest program se adresează unor categorii ţintă, care au un venit mai mic, dar cât ce cât decent, adică câteva sute de euro câştigă pe lună, cât să poată plăti o rată de 200-300 de euro, în funcţie de valoare creditului. Astăzi, acei oameni ar trebui să plătească 700 de euro rată pe lună şi nu îşi pot permite. Va coborî valoarea ratei sub 500 de euro, sub 400 de euro, în funcţie de valoarea creditului. Acestei categorii ne adresăm“.

 

 

Programul ANL şi cel pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate merg mai departe, în paralel cu Prima Casă

 

 

Mai mult decât atât, primul-ministru a ţinut să specifice că Prima Casă nu este un proiect care să ia locul programelor existente deja (ex: ANL), ci merge pe un drum propriu:

„Vreau să ştiţi că acest program nu înlocuieşte nici locuinţele sociale pentru acei care nu au venituri, sau au venituri foarte mici – şi finanţăm, anul viitor, 10.000 de locuinţe sociale şi locuinţe ANL. Vreau să ştiţi că acest program nu înlocuieşte nici programul ANL care se adresează exclusiv tinerilor până în 35 de ani – şi, aşa cum am spus, 10.000 de locuinţe vor fi finalizate prin ambele programe în 2010. Vreau să ştiţi că acest program nu înlocuieşte nici programul de locuinţe pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate care are finanţare şi merge mai departe“.

 

 

„Am bănuit că vor exista acuzaţii că este un program cu dedicaţie. Tocmai de aceea am deschis toate posibilităţile, pentru a elimina orice suspiciune“

 

 

Cât despre acuzaţiile privind favorizarea „clienţilor politici“, Emil Boc a precizat că se aştepta la astfel de atacuri, dar programul a fost în aşa fel conceput încât să nu poată există nici un fel de dubii în privinţa asta. Premierul a evitat replicile tăioase, limitându-se la a expune posibilităţile prin care programul guvernamental Prima Casă va putea fi „accesat“:

„Eu am insistat foarte mult în Guvern să găsim formula prin care şi cei care nu au o casă, dar doresc să şi-o construiască să poată intra în program. Pentru că am bănuit că ar putea exista tentaţii de a fi acuzaţi că facem cu dedicaţie acest program. Exclus! Şi am spus: vrei să-ţi faci casă? Foarte bine. Poţi să beneficiezi de garanţie până la 60.000 de euro. Ai o casă în construcţie, vrei s-o finalizezi, nu mai ai bani? Poţi să intri în program şi să iei o garanţie până în 60.000 de euro. Ai o casă terminată, înscrisă în Cartea Funciară, poţi s-o cumperi şi pe aceea. Deci am deschis toate posibilităţile tocmai pentru a elimina orice suspiciune că acest program are o altă conotaţie. De aceea vreau să-i lămuresc pe toţi că în nici un caz nu urmăreşte altceva, decât, ca o măsură anticriză în primul rând, să dea o infuzie de bani în economia românească, să relanseze un domeniu important cum este acela al construcţiilor în România, să dezgheţe creditarea şi nu în ultimul rând tinerii să aibă acces la o locuinţă, şi nu numai tinerii“, a declarat premierul la Târgovişte. (Petruţ Dumitru)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită altfel la Otopeni

De 1 Decembrie am pornit la pas prin județ, ca să vedem cum sărbătoresc românii Ziua Națională. Sătui de...

Alte articole din aceasta categorie