Comunitatea bulgara din Targoviste a sarbatorit Pastele Cailor

Data:

Pastele Cailor sau Tudorita, un obicei al bulgarilor din Targoviste
Pastele Cailor sau Tudorita, un obicei al bulgarilor din Targoviste

Comunitatea bulgara din Targoviste a sarbatorit sambata Pastele Cailor sau Tudorita, un obicei care, pe langa elementul religios, simbolizeaza inceputul muncilor agricole de primavara.

Konski Veligden sau Pastele Cailor are loc in fiecare an in prima sambata din Postul Pastelui, de Sfantul Toader.

”Este sarbatoarea primaverii, menita sa pregateasca muncile agricole ale gospodarilor. Acesta sarbatoare intareste legatura dintre gradinar si ajutorul de nadejde, calul. In semn de apreciere gradinarul bulgar considera calul ca facand parte din viata si activitatea lui. Pentru aceasta gradinarul sfinteste la biserica animalul, sa fie sanatos si ascultator tot anul”, a declarat presedintele Asociatiei ”Zaedno” a bulgarilor din Targoviste, Vasile Costache.

Gospodinele din comunitatea bulgara mai pregatesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezinta calul, si merg cu ele dimineata la biserica pentru a fi sfintite. La iesirea din biserica preotul sfinteste gradinarul si calul iar femeile impart konceta. Gradinarul rupe konceta in doua parti egale, jumatate mananca el, jumatate o da calului. Apoi se merge pe islaz, unde au loc intreceri cu cai si se sarbatoreste.

Membrii comunitatii bulgare din Targoviste se ocupa in mod traditional cu legumicultura si isi vand produsele in pietele din municipiu, informeaza Agerpres.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Luni se deschide porțiunea de autostradă dintre Glina și Vidra

Din 15 aprilie, începând cu ora 14:00, o nouă...

Un urs a fost observat în localitatea Ciolpani

Sâmbătă dimineață, locuitorii din Ciolpani și Snagov, au primit...