Colegiul National „Barbu Stirbei“ din Calarasi a participat la Programul EUROSCOLA 2012-2013

Cele mai citite

„Punti intre generatii“ este un proiect de voluntariat in cadrul Concursului national pentru liceeni EUROSCOLA, editia a V-a (2012/ 2013) lansat de catre Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Echipa de voluntari formata din 24 de elevi ai claselor XC (19 elevi), IXC (1 elev) si IX D (4 elevi) a inceput activitatea la sfarsitul lunii martie cu partenerii lor si anume Caminul de Batrani „Sf. Antim Ivireanul“ din Calarasi si cu bunicii. In zilele urmatoare vor demara activitatea si cu cel de-al treilea partener in proiect si astfel pana in septembrie vor fi voluntari in timpul liber si pe parcursul vacantei de vara.

2012 este declarat Anul European al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii, iar 29 aprilieZiua Europena a Solidaritatii intre Generatii, Pentru aceste motive echipa de proiect condusa de catre doi profesori coordonatori a organizat o intalnire cu bunicii voluntarilor, in scoala, un bun prilej pentru vizitarea colegiului si participarea la activitati specifice in vederea realizarii unui adevarat dialog intre generatii, intelegerea prin interactiune.
Un dialog intre generatii poate fi o cale de a dezvolta noi relatii sociale. Activitatile de voluntariat includ intotdeauna si optiunea de re-stabilire a relatiilor interpersonale, inter-generatii, interculturale si deci, pot crea chiar punti de legatura intre tineri si varstnici. Dialogul starneste interes si exprima acceptare. Este insa nevoie de timp si capacitatea de a asculta, pentru a cunoaste oameni si idei. Atentiile simple de zi cu zi, cuvintele placute, gesturile amabile si afectiunea sincera, care se manifesta in toate actiunile, pot avea un efect de bulgare de zapada asupra coeziunii sociale.
Oamenii au obiective si dorinte diferite, dar, de asemenea, diferite abilitati. Preocuparile oamenilor in varsta si ale tinerilor pot fi diferite. Un dialog caracterizat prin deschidere si onestitate va incerca sa medieze interesele si poate sa garanteze cooperarea intre generatii.

Participantii in proiectul de voluntariat, considera ca la fel ca toti ceilalti cetateni, persoanele in varsta ar trebui sa fie implicate in planificarea diverselor activitati, sa fie consultate cu privire la dorintele si ideile pe care le au. Probleme viitoare, cum ar fi schimbarile climatice si utilizarea de resurse ale caror consecinte vor avea un impact semnificativ asupra conditiilor de trai viitoare ar trebui sa fie discutate astazi la nivel inter-generatii. O societate durabila trebuie sa vizeze rezolvarea problemelor actuale si a nevoilor intr-un mod responsabil, luand in considerare interesele generatiilor viitoare. O societate care promoveaza dialogul si atentia sporeste calitatea vietii, elibereaza potentialul creativ al oamenilor si faciliteaza formarea unei societati deschisa la schimbare, inovare si cuprinzatoare pentru toate generatiile.

Participarea elevilor in proiecte sociale, in comunitatea lor, reprezinta o oportunitate pentru a castiga experienta practica privind participarea si implicarea activa in viata sociala. Este ceea ce ne-am propus prin activitatile care s-au desfasurat sau se vor desfasura pana in prima parte a lunii septembrie 2012. Suntem hotarati sa desfasuram o buna activitate deoarece avem o mare responsabilitate fata de partenerii nostri dar si fata de scoala pe care o reprezentam.

Voluntariatul este un mijloc de a aduce impreuna generatii diferite si de a furniza oportunitati pentru ca persoanele in varsta sa ramana active, pentru a contribui la comunitate si a disemina cunostintele si experienta pe care au dobandit-o intr-o perioada de viata.

Echipa de voluntari a proiectului „Punti intre generatii“

Prin proiectul Punti intre generatii ne dorim ca, impreuna, sa construim prin zambete, compasiune, ajutor si intelegere acele drumuri care unesc sufletele tinerilor cu cele ale varstnicilor. Nu exista arma sau antidot impotriva timpului, insa acesta este singurul care va reusi intotdeauna sa aduca fata in fata trecutul, prezentul si viitorul. Suntem constienti de faptul ca oportunitatile pe care le avem astazi se datoreaza celor din trecut, care au muncit neincetat cu speranta de a oferi urmasilor un viitor diferit prezentului pe care ei l-au trait atunci.

Sloganul nostru “Sa aducem impreuna Trecutul, Prezentul, Viitorul, cu alte cuvinte, Amintirile, Oportunitatile, Visurile”, speram sa adune in cateva cuvinte ideea ca timpul reprezinta viata, iar viata constituie cararea spirituala dintre varste.     

Andreea Moise, clasa a X-a C

„Conexiunile intre generatii sunt magice. Insa, realizarea de punti solide intre generatii, intr-un proiect de vountariat, inseamna timp si munca. Deoarece scopul nostru este de a crea si dezvolta astfel de conexiuni, nu vom putea pune pur si simplu generatii diferite impreuna. Avem activitati pe care le gandim si le pregatim din timp cu toata grija si respectul cuvenit. Nu trebuie sa avem doar activitati bune, ci sa stabilim intre participantii mai tineri si mai in varsta conexiuni care aduc o satisfactie si multumire reciproca. Intr-o lume in care te izolezi usor, in care conexiunile pe social media sunt impersonale, dar rapide, stabilirea de punti reale intre generatii nu este doar ceva frumos, dar mai ales necesar.“

Prof. Dinca Marinela, coordonator de proiect

„Un proiect intergenerational ofera un spatiu minunat in care experientele de invatare ale elevilor din scoala de astazi pot fi extinse in lumea de zi cu zi a varstnicilor, rezultand un proces de invatare puternic, real, atat pentru varstnici cat si pentru tineret.“                                                  

Prof. Parapiru Monica, coordonator de proiect

 „In cele peste douasprezece decenii de existenta Colegiul National „Barbu Stirbei“ a invatat si a produs invatare, ideea si actiunea educationala au fost mereu inscrise in cele mai inalte coordonate culturale si morale ale epocii. Un numar impresionant dintre absolventii si profesorii scolii au devenit personalitati de seama ale culturii nationale si universale. In egala masura, munca de zi cu zi a elevilor si profesorilor a determinat identitatea si evolutia scolii, construind in permanenta dimensiunile sale esentiale: traditie si calitate.

 In sensul acestei viziuni proiectul „Punti intre generatii“ stabileste contacte intre generatii si consolideaza legaturile dintre trecut, prezent si viitor, dintre scoala si familie, o conditie sine-qua-non pentru reusita generatiei de astazi.”                         

Prof. Ion Dorobantu, Directorul Colegiului National „Barbu Stirbei“

Ultimele articole

Dan Bica (PNL): ”Învățământul preuniversitar agricol are o evoluție negativă, fiind neglijat de către guvernanți…”

Senatorul PNL de Argeș, Dan Bica, este îngrijorat de viitorul agriculturii din România, pe fondul neglijării învățământului preuniversitar destinat...

Polițiștii argeșeni au continuat acțiunile preventive în școlile din județ

În ziua de 8 noiembrie, polițiștii argeșeni au desfășurat activități preventive cu 363 de persoane, majoritatea elevi. Polițiștii Compartimentului Analiza...

PREFECTURA ARGEȘ: ȘASE ȘCOLI DIN JUDEȚ AU FOST INCLUSE ÎNTR-UN PROGRAM-PILOT DE ACORDARE A UNUI STIMULENT ALIMENTAR

Instituția Prefectului Județului Argeș a transmis vineri, intr-un comunicat,lista școlilor din județ care au fost incluse în Programul-pilot de...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ