Colegiul Agricol „Sandu Aldea“, reprezentat excepţional de un grup de cadre didactice în Italia, Portugalia şi Marea Britanie

Data:

Profundele schimbări puse în mişcare de forţele capitalismului şi liberalismului clasic în ultima sută de ani au creat o şcoală, o economie şi o societate de o complexitate fără precedent istoric. Putem să prezicem şi să controlăm dinamica acestui tip de ordine socială? Nu. Dar am făcut progrese în înţelegerea ei. Şi, oricât de fragile ar fi aceste progrese, un lucru ştim sigur: obiectele de studiu (şcoala, societatea şi economia) s-au schimbat enorm în ultimele decenii şi vor continua să se schimbe. Iar uneltele intelectuale (teoriile şi metodele) cu care încercăm să înţelegem şi ghidăm această dinamică, de asemenea. În cursul ultimilor doi ani, Colegiul Agricol Sandu Aldea a fost reprezentat foarte activ de unele cadre didactice în domeniul Programului de „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii“, subvenţionat de Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2011. Astfel, un grup de doamne profesoare – Gherghinica Petre, Mihaela Stăncescu şi Mirela Gavrilă – au obţinut burse pentru câte două cursuri de formare Comenius şi pentru o conferinţă Grundtvig.
Curs Comenius: Metode de acţiune pentru a îmbunătăţi motivaţia în situaţiile de învăţare, s-a desfăşurat în perioada 05/05/2008- 11/05/2008, la Florenţa, Italia.
La acest curs de formare au participat 24 de profesori din 13 ţări europene. La sugestia organizatorilor, doamna prof. Gherghinica Petre a pregătit un poster de prezentare a şcolii pe care o reprezintă, precum şi o prezentare pe baza unuia din topicele cursului, cum ar fi promovarea motivaţiei şi a calităţii învăţării în Liceul Agricol „Sandu Aldea“. În plus, a pregătit CD-uri conţinând muzică românească şi numeroase materiale în PowerPoint de prezentare a şcolii, a oraşului Călăraşi şi a României pe care le-a oferit fiecărui participant, inclusiv trainer-ilor.
Activitatea de formare s-a desfăşurat prin lucru pe grupe şi în plen, discuţii, lectură şi reflecţie, exerciţii. Tema cursului a fost dezbătută prin module care au avut ca obiective dezbaterea unor  noţiuni precum: inteligenţa emoţională/sensibilitatea emoţională, motivare intrinsecă şi extrinsecă, experienţă subiectivă, educaţie pentru sănătate, pedagogia lui Lecoq. De asemenea, în cadrul cursului s-au dezbătut caracteristici ale învăţării folosind inteligenţa/sensibilitatea emoţională, pornind de la premisa că sentimentele pot fi importante semnale despre personalitatea unui individ. Deşi comportamentul este o noţiune distinctă, de multe ori este sub influenţa sentimentelor. Se poate, deci, realiza o curriculă prin care elevii pot învăţa că în discuţiile despre sentimente se pot rezolva problemele interpersonale. În cadrul aceluiaşi curs s-au mai dezbătut tipuri de inteligenţe: lingvistică, logică-matematică, muzicală, interpersonală, kinestezică. O problemă foarte importantă a fost considerată motivaţia. S-a discutat despre teorii moderne ale motivaţiei conform cărora se poate creşte motivarea elevilor pentru activităţile de învăţare: creşterea autonomiei elevilor şi în acelaşi timp a participării lor active la procesul de învăţare, cunoaşterea şi folosirea competenţelor naturale ale elevilor, asigurarea unui feedback pozitiv atunci când se constată motivarea intrinsecă a elevilor.
Curs Comenius: Să învăţăm să comunicăm, la şcoală, în funcţie de culturile şi convingerile noastre (Apprendre à dialoguer, à l`école, à partir de nos cultures et de nos convictions).
În perioada 22/07/2009-28/07/2009, doamna prof. Gherghinica Petre a participat la un alt curs, de data aceasta la Coimbra, Portugalia. Despre schimbul de experienţă şi acest curs, doamna profesor ne-a declarat. „Cursul s-a desfăşurat la Colégio da Rainha Santa Isabel, un liceu din Coimbra, unde am avut fericita ocazie de a vedea o şcoală cu rezultate deosebite, care poate fi pentru noi un excelent exemplu. Am oferit şi aici, colegilor profesori europeni, materiale de prezentare a şcolii mele şi a României, precum şi câte un obiect de ceramică de Horezu. În cadrul acestui curs de formare s-au desfăşurat activităţi variate, dar în principal au fost susţinute conferinţe având fiecare o temă-cheie, urmate de dezbateri pe ateliere-grupe de lucru şi etape de evaluare.
Au fost 20 de participanţi, profesori din 7 ţări din Europa şi mulţi alţii din Portugalia“. Doamna profesor ne-a mai precizat că profesorii au provenit din diferite şcoli, au avut ocazia să se cunoască reciproc prin schimbarea componenţei grupelor şi, de asemenea, prin excursiile organizate, atât în Coimbra cât şi în alte câteva localităţi reprezentative pentru cultura sau peisajul Portugaliei: Fatima, Obidos, Nazare.
„Pot să afirm că am acumulat o experienţă excepţională în urma participării la acest curs, am trăit efectiv un exemplu de bune practici în domeniul dialogului intercultural şi interconvicţional şi am realizat că rolul profesorului este acelaşi, indiferent de coordonatele geografice, de religie sau naţionalitate. Se impune crearea unei solide metodologii pentru un adevărat dialog intercultural şi interconvicţional care să schimbe mentalitatea elevilor în bine, să-i motiveze pozitiv“, a conchis prof. Gherghinica Petre.
Conferinţă Grundtvig: Învăţământ în familie: Furnizarea unei societăţi a învăţării a avut loc în perioada 21/09/2009-23/09/2009, la Stratford-upon-Avon, Marea Britanie, unde doamna prof. Gherghinica Petre a fost prezentă.
Domnia sa a precizat că „învăţământul în familie este o abordare deosebit de inovativă şi importantă, folosind viaţa de familie, rolurile şi responsabilităţile acesteia în formarea copiilor.
Se vorbeşte tot mai serios, astăzi, despre întoarcerea adulţilor către procesul de învăţare astfel încât aceştia să devină un real sprijin pe lângă şcoală pentru creşterea performanţelor şcolare şi educative ale elevilor“.
La această conferinţă au participat peste 70 de profesori şi alte persoane cu preocupări în domeniul educaţiei din toată Europa. Au fost prezentate exemple de bune practici şi s-au ţinut workshop-uri cu diverse ţinte în domeniul educaţiei adulţilor.
„Pentru mine a fost şi aici o experienţă extrem de interesantă, pe care doresc să o fructific prin angajarea mea tot mai susţinută în domeniul educaţiei adulţilor, deoarece am şi studii de licenţă şi postuniversitare în domeniul Asistenţei Sociale. În cei 30 de ani de activitate ca profesor, am acumulat o bogată activitate în urma colaborării cu părinţii elevilor mei şi importante noţiuni despre educaţia adulţilor“, a mai precizat doamna profesor. (Marga Culea)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...