CNA cere Facebook să elimine un clip care listează jurnaliști și politicieni sub eticheta „Wanted”

Data:

CNA a decis să ceară Facebook eliminarea unui clip controversat care conține o listă de jurnaliști, politicieni și activiști, acuzați că au „jignit Poporul Român, pe Călin Georgescu și susținătorii săi”. Clipul, realizat de același autor care a produs anterior un video cu mesaje ce incitau la violență, prezintă numele și fotografiile unor persoane publice sub eticheta „Wanted”, pe un fundal sonor dramatic.

Decizia CNA vine în contextul unei escaladări a retoricii radicale din mediul online, în special în perioada post-electorală tensionată din România. Clipul în cauză a fost considerat periculos, putând contribui la instigarea la ură și la amplificarea tensiunilor sociale. Este a doua oară când autorul respectiv intră în atenția CNA, după ce, într-un alt material video, a fost identificată o incitare directă la violență împotriva lui Vasile Bănescu.

Printre persoanele vizate în acest video se numără figuri publice diverse, de la președintele Klaus Iohannis, politicieni precum Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă, până la jurnaliști și artiști ca Tudor Chirilă, Delia, Victor Rebengiuc și Marian Godină. Această diversitate sugerează că ținta nu este un anumit segment politic, ci mai degrabă orice persoană care a criticat discursul și ideile promovate de Călin Georgescu și susținătorii săi.

Decizia CNA de a solicita eliminarea clipului ridică și întrebări legate de limitele libertății de exprimare versus necesitatea combaterii discursului instigator la ură. Într-o perioadă în care dezinformarea și radicalizarea online sunt în creștere, astfel de măsuri devin din ce în ce mai frecvente, iar rețelele sociale sunt puse sub presiune pentru a acționa rapid împotriva conținutului problematic.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

George Simion, acuzat de fals în înscrisuri privind semnăturile pentru prezidențiale

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat luni, 17 martie...

Atacul hibrid asupra României: Cum a fost manipulată opinia publică în ultimii opt ani

Rusia a declanșat un atac informațional asupra României încă...

Un călător brazilian și-a pierdut pașaportul într-o mașină condusă de un român. Cere ajutor pentru recuperare

Gabriel, un aventurier din Brazilia care călătorește cu autostopul...