Scoala cu clasele I-VIII nr. 1 din comuna Clinceni si-a deschis si anul acesta portile intr-un cadru firesc oricarui inceput de an scolar, dar si pregatita sa ofere elevilor si dascalilor acestora conditii de desfasurare a activitatii dintre cele mai bune.
Mai mult, incepand de anul acesta, in cadrul unitatii de invatamant functioneaza prima clasa a IX-a cu profil sportiv – sectia fotbal, destinata tinerilor iubitori ai acestui sport din localitate si nu numai. Detalii despre toate acestea am aflat chiar de la edilul comunei Clinceni, domnul Adrian Budeanu.
„Despre cursurile scolii din Clinceni trebuie spus ca acestea vor fi frecventate pe parcursul anului 2010-2011 de aproximativ 700 de elevi, localul unitatii de invatamant fiind din timp pregatit pentru debutul noului an scolar. Astfel, atat lucrarile de igienizare, cat si obtinerea avizelor pentru grupurile sanitare au fost efectuate in timp util, celor care vor beneficia de actualele conditii neramanandu-le acum decat sa le aprecieze, manifestand o grija niciodata prea mare pentru facilitatile ce le sunt puse la dispozitie.
De precizat, de asemenea, faptul ca si la scoala din Clinceni programul <<Cornul si laptele>> se desfasoara in conditii normale“, ne-a spus edilul comunei Clinceni.
Conditii optime
„Vorbind si despre prima zi de scoala, emotiile, nerabdarea si curiozitatea au fost si de aceasta data traite la aceeasi intensitate, elevii dorind sa-si cunoasca noii colegi, sa-i reintalneasca pe cei vechi, iar <<bobocii>> asteptand sa isi cunoasca invatatoarea.
In ce priveste colaborarea dintre reprezentantii administratiei locale a comunei si cei ai scolii din Clinceni, aceasta este una foarte buna, primaria avand de fiecare data grija ca unitatea de invatamant sa ofere elevilor si profesorilor conditii optime in derularea activitatii.
Si, pentru ca aminteam de conducerea localitatii, am reusit, alaturi de Consiliul local si beneficiind de sprijinul cetatenilor comunei, concretizarea unui obiectiv destinat celor mai mici dintre membrii comunitatii: un parc de joaca pentru copii, dotat cu toate elementele necesare unui astfel de spatiu“, a mai adaugat primarul comunei Clinceni, domnul Adrian Budeanu.
Unitati spatioase
Si tot despre „juniorii“ din comuna Clinceni am stat de vorba, cu prilejul aceluiasi inceput de an scolar, cu doamna Daniela Serban, coordonator al cadrelor didactice de la gradinita din localitate, cea care ne-a oferit amanunte despre unitatea de invatamant prescolar, cadrele didactice de aici, dar si despre felul in care a decurs prima zi de „gradi“ pentru cei mici.
„La nivelul comunei noastre functioneaza doua gradinite noi, spatioase, utilate modern, avem si un numar mare de copii care frecventeaza aceste unitati de invatamant, insa nu dispunem, din pacate, de personal suficient, in urma blocarii posturilor. Am inaintat si o cerere la Inspectorat in vederea remedierii acestei probleme, insa ea nu a fost aprobata. Acum, domnul primar incearca sa gaseasca o modalitate de a rezolva problema pe care o intampinam, dar deocamdata suntem nevoiti sa functionam in conditiile amintite.
Din cele patru grupe de gradinita, doua sunt cu program normal, iar doua cu program prelungit, la care sunt inscrisi in total 170 de copii, cu varste intre 3 si 6 ani. In ce priveste conditiile de desfasurare a activitatii in unitatile noastre, cele doua localuri sunt, spuneam, foarte mari, foarte spatioase, ca si curtile aferente fiecaruia dintre ele, si avem si locuri de joaca, la amenajarea carora inca lucram. Iar acestea sunt motive in plus pentru care ar fi pacat ca problema personalului sa nu fie rezolvata. De altfel, gradinita nr. 1, cea de langa scoala din localitate, nu poate functiona exact din aceasta cauza.
In ce priveste calificarea cadrelor didactice, cele mai multe dintre acestea sunt titulare, avem un singur suplinitor, insa si acesta in curs de calificare. Vorbind si despre programul <<Cornul si laptele>>, de produsele care dau numele acestuia beneficiaza prescolarii de la grupele de program normal si am inteles, de asemenea, ca micutii vor primi si cate un fruct in fiecare zi.
Colaborare fructoasa
Referitor la asteptarile noastre legate de noul an scolar, acesta este, din pacate, primul an in care sperantele noastre de remediere a problemelor existente sunt direct dependente de situatia generala actuala. Sprijinul care ar trebui sa vina de la nivel central este inconsistent, se cere foarte mult si nu ni se ofera mai nimic, iar lucrurile nu par sa ia, cel putin nu curand, o turnura favorabila. Speram insa ca, unitatea aflandu-se acum in administrarea primariei, conducerea acesteia va face eforturi pentru a inlatura dificultatile pe care le avem, cu atat mai mult cu cat colaborarea dintre institutia scolii si cea a primariei este una foarte buna, la nivelul comunei noastre. Si chiar daca se intampla, si este de inteles, ca fondurile de care edilul dispune sa fie insuficiente, atentia sa este permanent indreptata catre unitatile de invatamant din localitate.
Dincolo, insa, de problemele mai mult sau mai putin vremelnice cu care ne confruntam, o constanta, sa-i spunem, au fost emotiile pe care le-au simtit si copiii dar si noi, cadrele didactice, in prima zi a acestui an scolar. Mai mult, pentru boboci a fost realmente un eveniment de care isi vor aminti, dar si pentru parintii fiecaruia dintre micuti, as spune chiar mai emotionati decat copiii. Daca prescolarii s-au aratat entuziasmati de spatiile de joaca, de salile de clasa si asa mai departe, parintilor a fost greu sa nu le observam emotia sau impresiile pe care aceasta zi le-a lasat-o“, ne-a spus doamna Daniela Serban, coordonator al cadrelor didactice de la gradinita din Clinceni. (Cristina Bobe)