Ciuperca s-a proclamat presedintele PSD Ialomita

Ciuperca s-a proclamat presedintele PSD Ialomita

Presedintele organizatiei judetene Ialomita a Partidului Social Democrat, Vasile Silvian Ciuperca, a obtinut, saptamâna trecuta, înca un mandat de patru ani în fruntea filialei, alegeri considerate de unii (ne)legale, (ne)statutare si (i)morale.
Din totalul de 240 de voturi valabil exprimate, Silvian Ciuperca a primit confirmarea pentru un nou mandat de patru ani din partea a 207 delegati, 27 fiind împotriva, iar 6 voturi au fost nule. Dar au existat si 45 de voturi anulate, semn ca delegatii prezenti la conferinta nu au mai intrat si în cabina de vot.
Cum Ciuperca a fost singurul candidat la functia de presedinte al organizatiei judetene, au existat voci potrivit carora acesta nu ar fi dat sansa si altora sa-si depuna candidaturile, fiind anuntati prea târziu pentru a-si putea face o campanie în interiorul organizatiei. De asemenea, organizarea de alegeri în cadrul unei conferinte extraordinare a fost considerata de unii „nestatutara”, gasca ciuperco-pesedista chemata la adunare acceptând acest compromis de dragul functiilor promise, ori a bunataturilor ce le vor fi aruncate pe parcursul celor patru ani, ba de la Consiliul Judetean, ba din alte surse si resurse. Pentru ca, nu-i asa, partidul e-n toate, e-n cele ce sunt, si-n cele ce mâine vor râde la soare…
Cel mai vehement contestatar a fost Victor Moraru, primarul orasului Amara, dar si Cornel Anghel. Acestia au criticat modul în care s-a încercat „ametirea” pesedistilor îmbuibati de doctrina de stânga, prin organizarea, înaintea conferintei extraordinare, a unei sedinte cu usile închise, într-un bar, unde s-a lasat cu câte un coniac, ca apoi sa se accepte organizarea de alegeri.
Dupa minute bune de întârziere, Conferinta extraordinara a PSD a început. Pe ordinea de zi, nimic altceva decât chestiuni organizatorice – prezentari de rapoarte, teze, desemnari de delegati la congres si multa gargara politica. Momentele depunerii mandatului si anuntul candidaturii, atent pregatite, aveau sa dea lovitura de gratie, direct în moalele capului unor social-democrati, mai fixisti în ale respectarii statutului partidului si dornici sa participe la o astfel de competitie, dar exact pe reglementarile din statut si nu pe lânga.

„Îmi depun mandatul, candidez înca o data”, de teama „germenilor discordiei”

Pe parcursul conferintei, s-a batut câmpii pâna la refuz timp de mai multe, prea multe ore. Vizibil afectati de „succesurile” PD-L în alegeri, social-democratii si-au marcat neputinta prin declaratii atât de jenante ca-ti dadeau lacrimile, dar în acelasi timp si un efect vomitiv cu reactie imediata.
Democrat-liberalii au fost acuzati de tot felul de actiuni subversive, care au condus la subminarea PSD, de la atacuri energetice, pâna la fabricarea de dosare la DNA, de dezbinare a partidului chiar cu oameni din interior si de santaje. Ce mai, e grava situatia. Numai la cap… Si, si, si, priviti aici declaratie de om politic.
„Îi deranja orice la noi, si moralitatea noastra si inteligenta si distinctia si fermitatea cu care ne aparam valorile si principiile. Totul îi deranja. Îi deranja si faptul ca ramânem în picioare si nu stam în genunchi si faptul ca rezistam la toate încercarile, ademeniri câteodata, santaje de cele mai multe ori, încercari care au esuat”, spunea marele domn Ciuperca.
Cu o mina de barbat puternic care rezista „intemperiilor” precum coafura unei domnite date cu fixativ, vesnicul domn Ciuperca si-a început discursul de manipulare colectiva a celor peste 200 de delegati înghetati de frig în sala de la Clubul Tineretului, delirând minute în sir despre motivatia gestului sau. Ciuperca a dat, astfel, dovada de o sete de putere vecina cu nebunia specifica dictatorilor, imaginându-si ca daca ar fi lasat ragaz de câteva luni pentru organizarea alegerilor în termeni procedurali, atunci „germenii discordiei” s-ar fi propagat în organizatia judeteana. La final, cu jumatate de gura, printre dinti si cu o mica jena creata de lipsa de procedura, a invitat toti „colegii” tentati de functia lui sa se alature mizeriei si sa accepte cu orice risc conditiile trasate.
„Am decis, dupa o lunga reflectie, ca este momentul sa-mi depun mandatul. (…) Este un lucru care genereaza, evident, alegeri. Unii prieteni, si îi numesc prieteni fara nici un fel de ironie, au apreciat ca lucrul asta ne pune pe noi toti într-o situatie dificila. Si pe mine. Nu mi-e frica de nimeni. Si, în general, stiti ca acest lucru nu ma caracterizeaza. Si eu as fi preferat sa avem alegeri peste trei luni sau peste patru luni, nu într-o conferinta extraordinara, ci într-una ordinara. Dar am un motiv foarte serios pentru care fac lucru acesta. Este un motiv legat de posibilitatea propagarii în valuri a contestarilor si a situatiei tulburi care exista în PSD în acest moment. Si nu vreau la acest moment. Si i-am anuntat pe prietenii mei care de-a lungul vremii si-au exprimat anumite opinii în legatura cu posibilitatea sustinerii colegilor pentru aceasta functie. Consider si acum ca sunt colegi extrem de valorosi si care pot sa conduca, poate mai bine decât mine, aceasta organizatie. Ma tem, însa, de cele trei- patru luni de campanie, care nu este campania PSD-istilor, este campania PD-L-istilor. Pentru a crea si întretine, si în Ialomita, germenii discordiei. Ma tem de germenii discordiei. Avem o conducere centrala aproape sfâsiata de germenii discordiei si nu vreau ca acest lucru sa se propage la nivelul oricarei organizatii. Am aceasta jena pentru lipsa de procedura prevazuta de conferintele ordinare. (…) Îmi depun mandatul, candidez înca o data, si îi rog pe toti colegii mei care nu si-au facut campanie, sa se înscrie. Sunt buletine de vot pregatite, cu nume, cu alt nume…cine doreste. Dumneavoastra veti vota, aici este pregatita cabina de vot. (…)”, afirma Ciuperca în cadrul conferintei.

„Va rog sa câstigati aceasta functie în picioare, domnule presedinte, si nu în genunchi”

Aceasta manipulare si fortare de nota nu a mers când a fost vorba de primarul orasului Amara, Victor Moraru. Desi pus în tema cu ceea ce se încerca în cadrul conferintei extraordinare a PSD, Moraru a crezut ca un om care se afiseaza ca fiind corect si cinstit nu va face o astfel de greseala. Astfel ca a solicitat dreptul la cuvânt. Acesta i-a cerut presedintelui sa nu insiste în a-si depune candidatura fara a da sansa fiecaruia sa candideze conform statutului PSD, declarându-se extrem de dezamagit de aceasta manevra.
„Veti constata ulterior ca am avut dreptate. Si am dreptate ca nu vom ajunge unde trebuie daca încercam sa ocolim statutul partidului, care spune ca presedintele trebuie sa fie ales într-o conferinta ordinara. E adevarat ca exista si aceasta posibilitate sa fiti ales într-o sedinta extraordinara, doar daca erati revocat de catre noi. Si nu ati ajuns în aceasta situatie. (…) Tot dumneavoastra, probabil, veti câstiga, pentru ca aveti toate pârghiile, dar eu va rog ca si prieten, colegul dumneavoastra, sa câstigati aceasta functie în picioare, domnule presedinte, si nu în genunchi.(…) Democratic este sa participam într-o competitie si sa câstige cel mai bun. Probabil dumneavoastra sunteti cel mai bun. Dar gânditi-va, stimati colegi, ca iesiti de aici si opinia publica din Slobozia si judetul Ialomita va ramâne cu o impresie gresita. Nu pierd eu, nu pierdeti dumneavoastra. Pierde PSD prin acest mod jalnic de a încerca sa stabilim o conducere într-o ora”, spunea Moraru.
Trecând peste aceste avertizari cu o graba suspecta, s-a trecut la vot. Atât de grabiti au fost, încât nici urna de vot nu era pregatita. Au rasuflat usurati în momentul în care au gasit, tot de la bar, evident, o cutie de carton, în care sa se introduca voturile. Ce s-a întâmplat în acest timp, este greu de descris.

În semn de protest, Moraru s-a înscris în cursa pentru sefia PSD

A doua zi dupa Conferinta Judeteana Extraordinara, Victor Moraru si-a depus candidatura pentru functia suprema în PSD, în semn de protest fata de ceea ce s-a întâmplat la Ialomita. Desi constient de faptul ca nu avea nici o sansa, Victor Moraru a vrut sa arate ca se poate.
„Am ales sa candidez la sefia Partidului Social Democrat pentru ca îmi doresc ca acest partid sa fie reprezentat si de oamenii de jos, de talpa partidului, de unul dintre primarii social-democrati, dar si din cauza faptului ca am constatat ca exista, în ultimii ani, o ruptura între ceea se analizeaza si se decide la centru si ceea ce se simte în teritoriu. Unul dintre motivele pentru care candidez este si ceea ce s-a întâmplat miercuri, în cadrul conferintei extraordinare a PSD Ialomita. Ceea ce s-a întâmplat acolo este de o gravitate rara. M-am simtit cu 20-30 de ani în urma. (…)Domnul Ciuperca a înteles ca si-a luat partid pentru totdeauna si ca ceilalti nu mai contam. Tocmai de aceea si candidez la presedintia partidului”, a tinut sa precizeze Victor Moraru.
Primarul orasului Amara sustinea ca interesul sau este doar acela de a exista democratie în partid, analizând posibilitatea de a contesta legalitatea organizarii alegerilor de la Ialomita.
(…)Ce s-a întâmplat aseara (miercuri, 17 februarie – n.r.) poate fi folosit la un studiu de caz, de cum nu se procedeaza în viata în general, nu numai în viata politica. Au fost prezenti în sala numai oamenii care au fost chemati în mod special, cei care aveau un interes în zona respectiva. De ce? Este normal ca un om care are opt ani de presedintie si pârghiile de a-si face campanie electorala, sa nu-i dea unui coleg, indiferent cum îl cheama, 10 zile minim timp sa-si faca o campanie? (…) De ce în toate judetele din tara asta s-au organizat conferinte extraordinare si numai la Ialomita s-a ales si presedintele? A fost o miscare proasta. Pentru ca nu este legitim. Au sperat ca eu pâna la urma îmi voi depune candidatura, pentru a legifera mizeria respectiva. Cum sa-mi depun candidatura? Si daca era sa câstig eram nestatutar. Analizez posibilitatea de a contesta alegerile facute, probabil si partidul la nivel central va analiza cu atentie acest aspect, pentru ca este destul de grav”, a mai afirmat Victor Moraru.
Desi si-a depus candidatura la sefia partidului, Victor Moraru s-a retras din competitie, sustinându-l pe Victor Ponta. Si s-a vazut ca au existat destui oameni dornici de schimbare în PSD, Victor Ponta devenind presedintele partidului. Si gata cu „flacara violet” care pusese stapânire pe liderul social-democratilor. Mai trebuie sa treaca, însa, si putin prin teritoriu.(L.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.