Ciprian Burdușa, liderul Sindicatului Lucrătorilor din Turism: ”Patronatele din turism vor găsi în mine un partener atâta timp cât pe masa discuțiilor se află interesul lucrătorilor din domeniu”

Data:

La începutul anului Sindicatul Lucrătorilor din Turism (SLT) și-a făcut cunoscută prezența în România. Pentru a afla mai multe despre această inițiativă și pentru a vedea dacă și în ce măsură ajută lucrătorii din acest greu-încercat sector, am realizat un interviu cu Ciprian Burdușa, președintele SLT România.

De unde a apărut ideea înființării SLT?

În urmă cu 14 ani lucrăm într-un hotel de 5* din capitală. La un moment dat a existat un conflict de muncă între unul dintre colegii mei din departamentul F&B și directorul general, un domn englez. Pentru a se apăra, câțiva dintre colegi au încercat înființarea unui sindicat, însă această inițiativă a fost repede “stinsă” de către management. Mereu m-am gândit la asta și am spus că voi face eu însumi acest lucru, poate chiar la o scară națională. Din luna Martie a anului 2020 am asistat neputincios la tragedia personalului din turism care este pur și simplu alungat fără a beneficia de un minim de protecție din partea statului sau a angajatorului. Atunci am zis că e momentul să duc visul colegilor mei spre împlinire.

De ce Ciprian Burdușa?

De mic am fost învățat atât de către tatăl meu, cât și de către una dintre bunici, să am grijă de cei fără apărare și să împart cu cei nevoiași rodul muncii mele de peste zi. Nu m-am abătut niciodată de la aceste două principii, chiar dacă de multe ori am fost “acuzat” că nu-mi văd interesul sau că îmi pasă mai mult de alții decât de mine. Așa voi fi mereu și transmit asta necondiționat copiilor mei.

Cum este finanțat SLT în acest moment?

Costurile înființării au fost suportate exclusiv de mine. Pe viitor, în conformitate cu Legea dialogului social nr. 62/2011, finanțarea va proveni din cotizațiile membrilor: “cotizația plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.”

Am înțeles că înființarea acestui sindicat a întâmpinat foarte multe piedici și a durat mult mai mult decât era estimat inițial.

Nu a fost ușor, din multe motive: am întâmpinat probleme până și la chestiuni simple, cum ar fi deschiderea contului bancar. Apoi numeroase probleme aduse de birocrația excesivă din România, totul culminând cu descoperirea unor erori în actele emise de tribunal. În final, după multe luni de muncă, am putut să înscriem, din februarie 2021, primii membri în sindicat.

De ce ați depus tot acest efort?

Efortul major de acum începe. Deja am sesizări că în hoteluri de renume mondial din capitală, în departamentele de HR încă se întâmplă lucruri necinstite. La fel, zilele trecute am vorbit cu un membru din sindicatul nostru care mi-a spus că proprietarul unui hotel din nordul capitalei a cerut directorului să-l dea afară. Pur și simplu! Practic se pune presiune ca acesta să-și dea demisia, acest lucru fiind cel mai ușor mod pentru angajator în a-și reduce cheltuielile. Credeți că acești oameni nu merită “efortul” de a fi apărați?

Care sunt avantajele celor care se înscriu în sindicat?

Avantajele sunt numeroase, dar voi enumera doar câteva. Eu însumi vin din hotelărie, un domeniu extrem de frumos. Am participat la cursuri de pregătire profesională, chiar am fost trainer pentru un an. O super experiență! Una dintre dorințele mele este că nivelul serviciilor din turismul românesc să crească. La SLT vom avea un Departament de Training în care TOȚI membrii sindicatului nostru să participe (online sau nu) la cursuri de pregătire profesională. Fie că sunt barmani, ospătari, recepționeri, agenți de turism sau poate ghizi, aceștia vor avea sprijinul nostru pentru a crește profesional.
Asistența gratuită de specialitate în relația cu angajatorul sau cu statul va fi inclusă. Vom fi prezenți și la negocieri ale contractelor de muncă, fie ele colective sau individuale. Daca vom fi uniți, vom avea mai multă putere. Practic ne vom bate pentru siguranța locului de munca al fiecărui membru și vom avea grija ca toate drepturile sale conferite de legislația muncii să fie respectate întocmai.

Un mesaj de final?

De fapt, aș avea două mesaje:
Primul este către patronatele din turism care vor găsi în mine un partener atâta timp cât pe masa discuțiilor se află interesul lucrătorilor din turism. De asemenea, cunosc bine situația actuală a angajaților din domeniu și mă voi implica direct unde văd nedreptate, indiferent de brand sau de proprietar. Vreau ca împreună să găsim soluțiile cele mai bune pentru angajați, nicidecum alte lucruri. Încă se muncește mai mult, nejustificat, ilegal, încă se mai pune presiune pe personal. Știu, poate unii au investit enorm și acum le e greu din punct de vedere financiar, însă trebuie să ia in considerare faptul că sunt familii întregi care lucrează în domeniu și că acestea sunt la limita supraviețuirii.

Al doilea mesaj este pentru viitorii membri ai Sindicatului Lucrătorilor din Turism cărora vreau să le spun că doar uniți putem să ne schimbăm viața în bine. Uniți putem fi o voce puternică, voce care să fie auzită atât de autorități, cât și de cei pentru care lucrăm.
Vreau implicare, idei, propuneri care să îmbunătățească situația noastră. Reprezentarea lor va fi la superlativ.

Doresc mult să fac un altfel de activitate sindicală, nu vreau să cer oamenilor să iasă pe străzi sau alte lucruri de genul. Vom veni către autorități cu propuneri concrete, cu idei, le vom cere lucruri care se pot face (în general de modificare a cadrului legal) și vom fi fermi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Semnal a lansat Platforma “Ilfovul Alege” – Votează informat

De la începutul anului, o echipă de la Semnal...

Mai mulți pacienți au fost evacuați din Spitalul Orășenesc Sinaia în urma unei degajări de fum

Duminică dimineață, mai mulți pacienți ai Spitalului Orășenesc Sinaia...

18 percheziții au fost efectuate la adresele unor suspecți de braconaj din Călărași

Forțele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean...

Peste 1 milion de euro investiți în parcuri fotovoltaice în județul Buzău

Stațiile de epurare reprezintă consumatori importanți de energie, iar...