Chirurgul de la Spitalul Judeţean Slatina, acuzat de malpraxis, a fost condamnat la închisoare

Mircea TusciucUn chirurg de la spitalul din Slatina care în mai 2010 a operat un copil de 9 ani cu o fractură la braţ, băiatul murind la patru zile de la internare, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă, alături de acesta fiind condamnat şi un medic ortoped.
Magistraţii Judecătoriei Slatina l-au condamnat, miercuri, pe medicul chirurg Mircea Tusciuc de la Spitalul Judeţean din Slatina la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă.
Alături de acesta, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi medicul ortoped Paul Iancu, tot pentru ucidere din culpă. Medicul Paul Iancu fusese de gardă în seara în care copilul de nouă ani a fost adus la spital.
De asemenea, cei doi medici sunt obligaţi la plata a câte 40.000 de euro către părinţii copilului decedat.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
„Este o decizie nelegală, cu atât mai mult cu cât clientul meu era medic de gardă în seara respectivă şi el nu a avut legătură direct cu cazul. Oricum, voi ataca decizia la Curtea de Apel Craiova. Nu înţeleg de ce a fost decizia atât de dură pentru clientul care s-a prezentat la toate termenele, a colaborat şi nu s-a considerat vinovat. Apoi, sumele stabilite sunt foarte mari“, a spus Aura Popescu, avocata ortopedului Paul Iancu.
În cazul medicului Mircea Tusciuc, magistraţii au hotărât să menţină şi sechestru pus în trecut pe bunurile acestuia.
„Este o sentinţă nelegală, este regretabil faptul că a murit un copil, poate că a fost vorba de o culpă medicală. Sigur decesul a avut o cauză, dar de aici şi până la această sentinţă, este o cale foarte lungă. Voi ataca cu siguranţă decizia, nu am apucat să vorbesc cu clientul meu, dar sigur vom ataca decizia“, a declarat Lucia Furtună, avocata lui Mircea Tusciuc.
Săptămâna trecută, medicul Mircea Tusciuc a fost acuzat din nou de malpraxis de părinţii unui copil de patru ani care a ajuns la spitalul din Slatina cu o mână ruptă, oamenii spunând că fiul lor nu a fost îngrijit corespunzător. Ulterior, copilul a fost transferat la un spital din Bucureşti. În urma acestui caz, chirurgul a fost suspendat din funcţie de către conducerea spitalului.
Potrivit procurorilor, în 23 mai 2010, medicul de gardă de la Spitalul Judeţean Slatina Paul Iancu, medic ortoped, nu l-a examinat corespunzător pe băiatul de nouă ani, stabilind în mod eronat diagnosticul. Copilul avea o fractură la antebraţul stâng.
De asemenea, medicul chirurg Mircea Tusciuc de la spitalul din Slatina nu i-a acordat copilului îngrijirile necesare pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului în 26 mai 2010.
Copilul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare chirurgul a decis amputarea braţului băiatului, însă, din cauza complicaţiilor, acesta a decedat.
Potrivit raportului de expertiză medico-legală, diagnosticul pe care cei doi medici l-au pus copilului a fost necorespunzător, fapt ce a provocat decesul acestuia. De asemenea, băiatului nu i-au fost acordate îngrijiri medicale adecvate şi nu a fost supravegheat atent şi corect pe perioada internării.
În mai 2010, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina de la acea vreme, Roxana Dragomir, declara că băiatul de nouă ani a fost adus de părinţii săi la unitatea medicală, având o fractură la antebraţul stâng. Trei zile mai târziu, în 26 mai 2010, copilul a fost externat, după ce medicii de la secţia de ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeaşi seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă. A fost operat, iar în 27 mai a suferit o nouă intervenţie chirurgicală prin care i s-a amputat braţul. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucureşti, însă a murit în timpul transportului.
În urma acestui caz, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Ileana Roxana Dragomir şi pe directorul medical Alina Chiriac.
Medicul chirurg Mircea Tusciuc şi medicul ortoped Paul Iancu care s-au ocupat de copil au fost destituiţi de către noua conducere a SJU Slatina, la sfârşitul lunii iulie 2010.
Mircea Tusciuc a atacat în instanţă decizia de concediere, magistraţii Tribunalului Olt dându-i câştig de cauză.
În iunie 2011, judecătorii Curţii de Apel Craiova hotărâseră că Tusciuc îşi poate prelua postul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.