Cetăţenii din Cornetu reclamă o serie de abuzuri săvârşite de primărie

Cetăţenii din Cornetu reclamă o serie de abuzuri săvârşite de primărie

Conducerea primăriei Cornetu o comite din nou. După gafele administraţiei localităţii şi reacţiile dure ale locuitorilor din Cornetu, relatate pe lag de noi în numerele trecute, găsim o altă “decizie“ administrativă demnă de “laudă“. “Laude” pe care locuitorii din Cornetu i le adresează din plin primarului, atât pe site-ul nostru (www.semnal.eu) cat şi pe site-ul realitatea.net. de unde le-am cules şi noi. Vă lăsăm să vă delectaţi. Menţionăm faptul că eventualele greşeli gramaticale nu ne aparţin, textul fiind fidel redat din site-ul mai sus-menţionat:

“Prefectura Ilfov a anulat vreo 11 PUD-uri semnate şi parafate între ei, la Primărie”

“Vă aflaţi în comuna Cornetu, judeţul Ilfov. Ce aţi zice dacă drumul de exploatare de lângă terenul dvs. (având în prezent o lăţime de 4 m) ar deveni brusc, peste noapte, de 17 m? Aţi spune: Fugi d’-aci, a înnebunit lupu’. Da, da! A înnebunit lupu’, lupul fiind Primăria Cornetu care are de gând să facă un drum de lăţimea unei autostrade. Precizez încă o dată locaţia: Este vorba de comuna Cornetu, judeţul Ilfov. Nici gând metropola New-York a Statelor Unite. Dar nu asta ar fi cel mai spectaculos în planurile primăriei. De o parte şi de alta a respectivului drum sunt loturi de case, unele chiar mici (sub 500 mp). Gândiţi-vă cum este când primarul impune retrageri de la limita de proprietate cu… exact 6.5 m de o parte şi de alta. Bine, bine, vor fi retrageri, dar se vor face şi despăgubiri, veţi spune. Aş! Pe criza asta? Exproprieri? Cu ce bani? Nici vorbă! Primarul a găsit o soluţie mai ingenioasă. Nu stă la discuţii. Amplasează reţele de energie electrică cu stâlpii direct în curtea omului şi cu cablurile trecând cu 6.5 m în interiorul proprietăţilor. Asta aerian, că subteran umblă vorba să facă acelaşi lucru cu reţelele de gaze. Cică acolo ar fi domeniul public. Lumea este cam agitată, dar ce poţi face? Ăştia s-au închis în Primărie, nu-i mai scoţi din birouri. La petiţii, reclamaţii şi sesizări nu catadicsesc să răspundă. Nimeni nu-i trage la răspundere. Acum un an şi jumătate, Prefectura Ilfov a anulat vreo 11 PUD-uri (plan urbanistic de detaliu) semnate şi parafate între ei, la Primărie, fără a avea avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, cum este legal. Cam acestea sunt abuzurile în administraţia publică locală, ca să nu mai vorbesc că unii nu-şi mai găsesc terenurile, au fost schimbate planuri parcelare, rătăcite parcele şi alte d’-astea… “
Sursa: Comentariu: SARION VIRGIL

Comentariile cititorilor:

“Acest primar îşi permite să încalce legea ori de câte ori doreşte.”
pop
“Din păcate aceleaşi nereguli le întâlnim şi pe Strada Şcolii. Acest primar îşi permite să încalce legea ori de câte ori doreşte. De exemplu pe proprietatea mea a săpat un şanţ imens … cică pt scurgerea apei. Întrebarea mea este cum de îşi permite să execute lucrări publice pe proprietăţile oamenilor. Consider că singura opţiune este să ne unim şi să facem o anchetă cu ajutorul presei pt. că la primărie nu avem nici măcar o şansă.”

SARION VIRGIL
“Stimate dl. POP, sunt perfect de acord cu dvs. Nimeni nu are dreptul să construiască pe proprietatea dvs. fără acordul dvs. Un şanţ de scurgere este o lucrare de construire. Dacă aveţi actul de proprietate şi documentaţia topo-cadastrală a terenului în regulă, aveţi posibilitatea să acţionaţi în instanţă funcţionarii primăriei care au permis acest abuz şi să cereţi înlăturarea acestei tulburări de posesie. Primarul nu poate dispune după bunul plac de proprietatea dvs. chiar dacă aparent este invocat binele comunităţii. Vă rog să mă contactaţi pe următoarea adresă de e-mail: pud.cornetu@yahoo.com poate reuşim să ne unim eforturile împotriva acestor abuzuri. Vă mulţumesc că aţi luat atitudine.”

un cetatean
“Am avut şi eu o problemă similară. Nu am rezolvat-o până nu am dat în judecată şi primăria şi Electrica (actualmente Enel). Mă săturasem la un moment dat de câte reclamaţii scrise am făcut şi de soluţiile greşite pe care le avansau ei. Lucrurile erau foarte clare: atâta timp cât există documentaţii cadastrale, acte de proprietate, funcţionari la urbanism şi lucrători ai Enel care răspund de amplasarea reţelelor, pe mine nu mă interesează, să răspundă pentru faptele lor. Sunt plătiţi din banii noştri tocmai pentru a verifica şi asigura legalitatea. Zeci de sefi şi băgători de seamă, care se mai şi răţoiesc la tine scoţându-te eventual vinovat, ca să claseze lucrarea. Atâta indolenţă şi birocraţie nu am mai văzut. Dar bine că s-a rezolvat. Aşa cum am spus, lucrurile erau prea evidente. Şi cazul expus este destul de clar. Abuzul primăriei (sau incompetenţa, rămâne de văzut) – de aici a pornit sarabanda. Ceilalţi au greşit, săracii, influenţaţi în cascadă. Asta nu înseamnă că nu pot fi traşi la răspundere. Alegeţi calea instanţei, este mai lungă, dar mai sigură.”

VIRGIL
“De la Biroul de Urbanism al Primăriei am primit informaţia că mai există un drum comunal cu şanse reale de a fi catalogat autostradă. Lăţime prevăzută: 17 m. În ritmul acesta, Cornetu va intra cu siguranţă în Cartea Recordurilor. Oare ce restricţii de viteză vor fi impuse pe aceste artere de circulaţie? Cred că 50 km/h în localitate ar fi de râsul curcilor… Numai să aibă primarul bani să asfalteze, că dacă ne uităm pe str. Crizantemelor, tot drum de pământ pare, oricât de „autostradă“ este…”

dirigintele
“Cei de la Electrica ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica în teren, în baza proiectului şi dosarului constituit, modul în care este respectat aliniamentul reţelei prevăzut în autorizaţia de construire. Este atribuţia specifică a dirigintelui de şantier şi a constructorului să facă măsurătorile necesare pentru a nu se greşi încadrarea în zonă a obiectivului. Simpla stabilire a coordonatelor topo ar fi indicat fără dubii locul pe unde ar urma să treacă reţeaua, iar dacă nu s-a efectuat această măsurătoare, este clar că şi-a băgat interesul coada…”
valy
“Revin cu întrebarea: cum s-a recepţionat lucrarea? Cineva din partea operatorului de reţea va trebui să dea cu subsemnatul. Nu se poate merge doar pe prezumţia de nevinovăţie a primăriei care „a indicat“ corect aliniamentul reţelei. Cum l-a indicat, a luat coordonatele topo ale domeniului public? Eu ştiu că într-o atare situaţie se fac o serie de măsurători, într-un mod profesionist, nu aşa… l-a indicat. Cum a făcut-o, a arătat cu degetul?”

SARION VIRGIL
“Există un proces verbal de pichetare încheiat între primarul comunei Cornetu şi constructorul SC Kristian Electric, în care se menţionează că s-a indicat aliniamentul reţelei electrice de interes public. Dar fără a se preciza cu exactitate unde, fără a se indica coordonatele topo-cadastrale. Nu se cunoaşte dacă primarul a participat ulterior la recepţie, cert este că o expertiză judiciară efectuată în zonă confirmă că reţeaua electrică nu este amplasată pe domeniul public.”

“Nu poţi trece cu vederea un asemenea abuz.”

VIRGIL

“Primăria Cornetu trebuie să aibă în vedere că nu poate forţa lărgirea şi sistematizarea str. Crizantemelor prin astfel de practici neconforme cu o administraţie publică de nivel european. Nu poate încălca oricum dreptul de proprietate al cetăţenilor săi, chiar dacă se numeşte autoritate publică locală. Nu poate emite autorizaţii de construire decât în baza legilor şi reglementărilor în vigoare, în cazul de faţă numai pentru domeniul public actual. Deja este o ilegalitate flagrantă faptul că Primăria a indicat pentru construirea reţelei electrice un aliniament care nu aparţine în prezent domeniului public, ci probabil ulterior, în anumite condiţii. În cazul în care exproprierea pentru cauza de utilitate publică nu este iniţiată, sau proprietarii nu donează suprafeţele de teren necesare lărgirii drumului, se poate vorbi chiar de infracţiunea de tulburare de posesie, cu complicitatea evidentă a funcţionarilor primăriei.”

VIRGIL
“Situaţia nu e deloc acceptabilă şi nu poţi trece cu vederea un asemenea abuz. Lucrurile evoluează, se diversifică, iar greşelile în loc să fie corectate devin sursa altor greşeli. De exemplu, lângă stâlpul amplasat anapoda, pe un drum de acces privat, există o componentă F.D.C.P 1.10 care ar fi trebuit să fie de asemenea pe domeniul public, din care s-au conectat mai mulţi utilizatori. Deja drumul de acces este compromis pentru racordarea la alte utilităţi, întrucât este brăzdat în toate direcţiile de cabluri electrice subterane fără nici un fel de autorizaţie.”

ciprian
“Eu dak aş locui acolo, în primul rând k nimeni nu-mi va săpa în curte pt. utilităţi. Apoi mi-aş face de lucru pe la cablul ăla care îmi traversează curtea, dak nu pot să-mi atârn rufele la uscat, îl tai şi gata. Cu stâlpul nu-i deranj, noaptea îmi trag un sistem de nocturnă, iar de Crăciun îl împodobesc cu beculeţe.”
valy
“Interesant. Şi ăia de la Electrica cum or fi recepţionat lucrarea? Nu e totuşi reţeaua lor? Sau e făcută pe banii primăriei? Aşa ar fi mai explicabil.”

octavian
“Sunt arhitect. Confirm situaţia absolut jenantă în care s-a ajuns cu reglementările urbanistice în zona limitrofă intravilanului comunei Cornetu, aşa cum se remarcă şi în vecinătatea str. Crizantemelor unde a existat un PUD aprobat de Consiliul Local Cornetu în anul 2006, anulat în instanţă un an mai târziu. Toate derapajele pornesc de la funcţionarii primăriei cu atribuţii în domeniu, care intră în posesia documentaţiilor de urbanism înaintate de cei interesaţi să construiască şi le supun în mod ilegal procesului de avizare, fără a avea competenţele necesare potrivit legii. Aceste documentaţii sunt întocmite cu forţarea şi chiar încălcarea Regulamentului General de Urbanism, nu li se aplică o minimă cenzură pentru a fi încadrate normelor în vigoare şi sunt aprobate pe bandă rulantă în sedintele Consiliului Local. Potrivit legii, competentele de avizare sunt atribuite Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov. Dimensiunea str. Crizantemelor depăşeşte în mod clar lăţimea unui drum public din această categorie, stabilită la max. 11 m prin norme specifice M.L.P.A.T. Suprafeţele destinate lărgirii drumului nu pot fi afectate de lucrări de construire decât după ce intră efectiv în domeniul public.

“Există mărturii care precizează cum primarul în persoană a venit la faţa locului şi a indicat firmei executante unde să pună stâlpul”

victor
Şi eu încerc împreună cu foarte mulţi vecini (aprox 30-40) să obţinem autorizaţie de construcţie în Cornetu pe Aeroportului, adica să plătim taxe şi să fim în legalitate. Am construit fără autorizaţie tocmai pt că timpul şi condiţiile de obţinere a autorizaţiei erau în „schimbare“ iar preţurile erau în explozie necontrolată (cei care îşi amintesc sf lui 2006 început 2007). Acum suntem la mâna birocraţilor pe care statul şi primăria îi plăteste şi care la orice soluţie încerci găsesc un articol în legea x din toamna 1900 pe care nu-l poţi îndeplini. Sigur că înnebuneşti uitându-te în jur la lucrări autorizate (prin derogări şi aprobări speciale) care nu îndeplinesc niciunul din amintitele articole, sunt doar ridicole şi groteşti în dispreţ faţă de orice bun simţ estetic şi practic dar în spatele cărora intuieşti mormanele de bani realizate de cei care le construiesc şi firesc de cei care le autorizează. Dacă sunteţi interesaţi şi/sau aveţi probleme similare poate e bine să ne organizăm şi să ne apărăm interesul atât al nostru dar şi al localităţii. Eu în primarul Stoica am văzut un om onest care încearcă să organizeze lucrurile în sensul bunului simţ şi în interesul comunităţii dar deşi ştiu că pare un clişeu cred că cei din jur (care sunt din ce în ce mai bogaţi şi probabil din ce în ce mai avari ) trag sforile foarte eficient în interesul lor care nu este de fel şi cel al comunităţii.

adrianSARION VIRGIL
Victor, ca şi tine am avut aceeaşi impresie că văd în primarul Stoica Adrian un om onest. Dar m-am înşelat. Te rog să deschizi ochii şi să priveşti cu atenţie raţionamentul meu: De o parte şi de cealaltă a drumului de exploatare de 4 m, care va deveni după lărgire „autostradă“, sunt loturi de teren pt. construcţii de case. Loturile au suprafeţe mici (450-500 mp). După lărgirea drumului, suprafeţele se vor micşora cu mult sub 500 mp. Intră pe site-ul Primăriei Cornetu şi ai să vezi că au dat o Hotărâre de Consiliu Local prin care se declară loturi construibile doar cele peste 500 mp. Adică oamenii au cumpărat loturi ca să construiască, li s-a spus de la Primărie că pot construi, apoi în 2-3 ani au dat hotărârea asta ca acolo să nu se mai poată construi. S-a petrecut în mandatul aceluiaşi primar Stoica. În aparenţă este un om bun, onest cum zici. Îmi poţi explica cum a fost în stare să indice aliniamentul reţelei electrice de interes public pe proprietăţile oamenilor? Există mărturii care precizează cum primarul în persoană a venit la faţa locului şi a indicat firmei executante unde să pună stâlpul. Poţi explica asta? Nici acum când se vede clar cum s-au încălcat proprietăţile oamenilor (avem şi expertiza judiciară) Primăria nu vrea să ia nici o măsură. Oare de ce? Nici la petiţii, reclamaţii, sesizări nu vor să mai răspundă! Te întreb: din prea multă onestitate?

Leave a Reply

Your email address will not be published.