Cetățeni străini reținuți pentru înșelăciuni prin intermediul unei aplicații pe telefon

Data:

Poliția de investigații criminale a dispus plasarea sub arest pentru o perioadă de 24 de ore a doi bărbați străini, surprinși în flagrant în timp ce comiteau infracțiuni.

Aceștia sunt acuzați că au înșelat o victimă prin persuadarea acesteia să investească în anumite acțiuni financiare și, sub pretextul ajutorului, au convins-o să descarce o aplicație pe telefonul mobil. Prin această metodă, au reușit să extragă suma de 43.000 de lei din contul acesteia.

Cei doi urmează să fie prezențați procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu cu propuneri de luare a măsurilor preventive.

La data de 5 aprilie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au depistat în flagrant la o societate comercială din Afumați patru bărbați de cetățenie turcă, israeliană și irakiană, în timp ce, în calitate de intermediari, ar fi executat anumite manopere de inducere în eroare a persoanei vătămate, pentru obținerea unor sume de bani, conform unui comunicat al Inspectoratului Poliției Județene Ilfov, transmis sâmbătă.

Asupra unuia dintre bărbați au fost găsite sumele de 408.440 de lei, 10.000 de dolari și 62.500 de euro.

În aceeași zi, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, au efectuat trei percheziții la domiciliile celor patru bărbați, în cadrul unui dosar de urmărire penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

La percheziții au fost descoperite sumele de 82.779 de lei, 441.780 de euro și 300 de lire turcești.

În temeiul unei sesizări, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au efectuat activități procedurale din care a rezultat că persoane necunoscute ar fi indus în eroare persoana vătămată, după ce la data de 12 martie aceasta a accesat o platformă online cu scopul de a investi în anumite acțiuni și, după ce i-au câștigat încrederea, prin mijloace dolosive, au convins-o să își instaleze o aplicație pe telefonul mobil, prin care, în mod neautorizat, i-ar fi sustras din cont suma de 43.000 de lei, conform sursei citate.

De asemenea, o altă persoană vătămată a fost determinată să investească în anumite acțiuni, situație în care aceasta s-a deplasat în locul indicat pentru a preda sumele de bani solicitate de acele persoane, ocazie cu care cei patru bărbați au fost depistați în flagrant.

Sumele de bani descoperite la flagrant și percheziții, totalizând 610.000 de euro, au fost ridicate și indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov au efectuat verificări la societatea comercială unde s-a realizat flagrantul, constatând că operatorul economic nu deținea casă de marcat, deși comercializa produse către persoane fizice, cu plata în numerar, precizează IPJ Ilfov.

Polițiștii de la economic au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 20.000 de lei, iar ca măsură complementară a fost suspendată activitatea societății până la intrarea în legalitate cu privire la aceste aspecte.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal, urmărirea penală fiind efectuată sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...