Cel mai mare eveniment religios al anului a fost exploatat „ca la carte“ de către şeful statului şi alţi politicieni

Data:

canonizarecanonizare 3canonizare 10Eveniment spiritual de amploare la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 26 septembrie. Târgoviştea a fost pentru o zi capitala ortodoxismului românesc, două evenimente marcând această sărbătoare: proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi aducerea la Târgovişte a moaştelor Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului.
Lume multă, după aşteptări. Credincioşi cu miile, preoţi cu sutele, ierarhi vreo două zeci şi ceva, toţi în frunte cu Preafericitul Patriarh Daniel, care a condus slujba Sfintei Liturghii.

Traian Băsescu a refuzat să stea la locul pregătit de organizatori

Şi că am ajuns la numele mari, prezent la eveniment a fost însuşi preşedintele României, Traian Băsescu, care a sosit la aproximativ două ceasuri după începutul slujbei, alături de soţia sa, Maria. Şeful statului a refuzat să se aşeze pe scaunul pregătit de organizatori, în rând cu şefii administraţiei locale şi judeţene şi cu parlamentarii dâmboviţeni, ci s-a oprit lângă treptele Catedralei Mitropolitane, urmărind în picioare slujba. Prilej bun de a deturna, pentru câteva momente, atenţia camerelor TV şi a credincioşilor de la slujba propriu zisă. Se vede treaba că televiziunile mogulilor pot fi şi folositoare când asta-i convine preşedintelui.

Droaie de politicieni

În rest, politicieni destui. Nu puteau lipsi desigur de la un asemenea eveniment foarte… populat.
Parlamentarii PSD – Adrian Ţuţuianu, Gheorghe Ana, Ion Dumitru şi Robert Negoiţă, deputaţii democrat-liberali Georgică Dumitru, Iulian Vladu şi Gheorghe Albu, liberalul Gabriel Plăiaşu, europarlamentara Oana Antonescu, avându-i în mijloc pe preşedintele Consiliului Judeţean – Florin Popescu, prefectul Iancu Caracota şi primarul municipiului Târgovişte – Gabriel Boriga, au umplut primul rând de oficialităţi. Aaaa… uitam de ministrul Culturii, Toader Paleologu, care a ţinut să continue iniţiativa Cabinetului Boc – un pui de somn la orice eveniment important, iniţiativă deschisă de Ecaterina Andronescu, tot la Târgovişte.

Moaştele Sfântului Nifon au fost aduse la Târgovişte

Să spunem că evenimentul canonizării lui Neagoe Basarab a fost dublat de aducerea de la Mănăstirea Dionisiu, din Muntele Athos, a unei părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti. Această părticică va rămâne definitiv aici spre închinare, alături de mâna aceluiaşi sfânt ierarh, primită la 20 august, de la IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Organizatorii au legat momentul aducerii acestor sfinte moaşte de ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, deoarece Sfântul Nifon a fost canonizat chiar în timpul domniei sale. În anul 1517, după terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeş, Sfântul Neagoe a cerut ierarhilor ţării ca mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de pomenire 11 august, fiind primul sfânt canonizat pe pământ românesc.

Băsescu către preoţi: „Să nu vindeţi fotografiile la Can-Can. Hă-hă-hă!“

La sfârşit – sărutare de moaşte, cu îmbulzeala adecvată plaiului mioritic. Politicienii au scăpat primii, că deh… au rang mai înalt. Traian Băsescu a plecat şi de data asta fără a face nici o declaraţie. Nu înainte însă de o şedinţă foto ad-hoc cu preoţii care-l înconjurau şi care au ţinut morţiş să aibă o amintire cu şeful statului. Băsescu i-a avertizat pe cei care se fotografiau alături de el să nu vândă fotografiile ziarelor tabloide, după care totul s-a încheiat cu un „hă-hă-hă” clasic şi niscaiva aplauze şubrede scurse în urma limuzinei prezidenţiale.
A consemnat Petruţ Dumitru

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL