Cel mai lung lanț muntos din lume se află sub apă

Cele mai citite

Cel mai lung lanț muntos din lume se află sub apă și este cunoscut sub numele de Dorsală Meso-Atlantică (Meso-Atlantic Ridge). Este o creastă submarină care se întinde pe o distanță de aproximativ 16.000 de kilometri în mijlocul Oceanului Atlantic, de la extremitatea sudică a Africii de Sud până la regiunea Islandei și Groenlandei.

Dorsala Meso-Atlantică reprezintă un lanț muntos submarin activ, format prin procesul de divergență a plăcilor tectonice care constituie fundul oceanic al Oceanului Atlantic. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „expansiune oceanică”, generează magma din mantaua terestră și creează noi cruste oceanice. Pe măsură ce plăcile tectonice se separă, magma se ridică la suprafață și se solidifică, formând o nouă crustă oceanică. Această activitate geologică continuă de-a lungul Dorsalei Meso-Atlantice, rezultând un lanț muntos subacvatic impresionant.

Dorsala Meso-Atlantică este cunoscută pentru că reprezintă o zonă de intensă activitate seismică și vulcanică. Pe parcursul milioanelor de ani, acest lanț muntos subacvatic a avut un impact semnificativ asupra formării și evoluției continentelor și oceanelor. Studierea Dorsalei Meso-Atlantice a oferit o serie de informații importante despre deriva continentală și teoria plăcilor tectonice.

Este important de menționat că, deși Dorsala Meso-Atlantică este cel mai lung lanț muntos subacvatic din lume, cel mai înalt lanț muntos se găsește pe uscat și este reprezentat de lanțul Himalaya din Asia, care include și vârful Everest, cel mai înalt vârf montan de pe Pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Un conducător auto a refuzat să se conformeze semnalului emis de polițiști și a intrat în coliziune cu o altă mașină

Pe străzile din Ilfov, a avut loc o scenă de urmărire asemănătoare celor din filme, după ce un șofer...

Alte articole din aceasta categorie