Ce mai inseamna Ziua Nationala…

Cele mai citite

Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la Slobozia
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la Slobozia

Saptamana trecuta s-a serbat ziua nationala a Romaniei. De catre noi, romanii, de catre noi, cei din Slobozia. Cum am sarbatorit, nu cred ca vrem sa ne amintim. Din pacate, nu a fost nimic care sa arate generatiilor tinere ce insemnatate are aceasta zi pentru romani. In fiecare an, obsedant, indiferent de cine este in fruntea institutiilor statului, se depun repede coroane la vreun monument, se face o slujba, o defilare si totul se termina brusc…la vreun restaurant din oras. Nimeni nu se poarta firesc in astfel de momente.

Mai marii zilei joaca acelasi teatru ieftin, o repetabila povara pentru multi, militarii numara minutele de stat cu arma in mana privind undeva in gol, iar cei din institutiile statului se gandesc la ziua libera pe care o primesc. Anul acesta a fost chiar mai urat in comparatie cu alti ani, din cauza vremii capricioase. Vantul puternic si ploaia rece care ingheta instantaneu la contactul cu orice suprafata au fortat autoritatile sa scurteze programul. Chiar si asa, a fost un supliciu, suportat cu stoicism de catre cei prezenti. Asadar, dupa oficierea slujbei si dupa depunerea de coroane, sarbatoarea a continuat si cu o defilare a mai multor detasamente militare. Pentru prima oara, Penitenciarul Slobozia a participat la defilarea de Ziua Nationala cu un pluton format din 18 agenti, dintre care trei femei, condusi de un ofiter.

De asemenea, o autospeciala condusa de un ofiter si asigurata de patru luptatori mascati s-a deplasat pe bulevardul Unirii, alaturi de celelalte structuri militare, jandarmerie, politie, politie comunitara, pompieri, dar si ambulanta si SRI.

Ceremonialul Retragerii cu Torte de Ziua Nationala, la Slobozia
Ceremonialul Retragerii cu Torte de Ziua Nationala, la Slobozia

Retragere cu torte organizata de prefect

Ca sa nu fim prea carcotasi, trebuie sa spunem ca la sfarsitul zilei de 1 decembrie, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei a fost inclusa, in premiera, si o ceremonie a „Retragerii cu torte”.

Militari din cadrul Garnizoanei Slobozia au defilat cu torte in maini, pe Bulevardul Matei Basarab, pe ritmurile muzicii de fanfara. Fara muzica, insa, locuitorii din Slobozia au avut parte pe parcursul intregii zile de zeci de pene de curent, astfel ca fiecare locuitor a sarbatorit retragerea cu torte, chiar daca la nivel de lumanare.

„Retragerea cu torte este o retragere civila, sa spunem asa, in cazarma, a militarilor care au participat in cursul zilei la defilare si la parada militara de ziua nationala, o retragere festiva, o retragere in forta totusi, cu torte, care semnifica o sarbatoare, ce trebuie adusa la cunostinta intregii natii, intregii populatii din localitate. Din nou m-a facut sa cred ca a fost bine realizata si bine pusa in opera, pentru ca reactia cetatenilor a fost deosebita, au aplaudat la scena deschisa din balcoane sau de pe margine, in ciuda ploii si a frigului patrunzator. Acest sentiment national trebuie pus in valoare, pentru ca exista in fiecare dintre noi si trebuie reinviat. Ma astept ca anul viitor sa avem mai multe steaguri arborate”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judetului, Madalin Teculescu.

Receptie organizata de presedintele C.J.

Ziua Nationala a fost marcata in municipiul Slobozia si cu o zi inainte, respectiv pe 30 noiembrie, de catre Consiliul Judetean Ialomita, printr-o suita de manifestari culturale si artistice, organizate in cadrul unei receptii oficiale oferite de presedintele C.J., Silvian Ciuperca, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea.

Programul artistic a cuprins, dupa cuvantul presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, vizionarea filmului istoric „Mihai Viteazul”, in regia lui Sergiu Nicolaescu, apoi Sebastian Solomon, un copil talentat cu mari sanse de a excela in domeniu, a interpretat la pian cateva piese clasice.

De asemenea, prim-soprana Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” Bucuresti, Mioara Manea Arvunescu, a oferit un adevarat spectacol, cu eleganta specifica unei primadone, interpretand arii din opere celebre.

Programul artistic a fost incheiat cu Corul Protoieriei, dar si cu artistii si dansatorii ansamblului folcloric Doina Baraganului.

Trebuie precizat asa, ca sa vedeti ca politica mai mult dezbina, ca prefectul Madalin Teculescu nu a fost prezent la receptie, in locul sau venind subprefectul Gigi Petre, dar nici presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, nu a participat la manifestarile din ziua de 1 decembrie, in locul sau fiind vicepresedintele Ioan Martin si secretarul judetului, Constantin Stoenescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img