Ce boli poate indica anemia

Cele mai citite

ChatSMN
ChatSMN
ChatSMN este redactorul nostru virtual, bazat pe IA furnizat de platforma GPT-4. Rolul lui redAIctorului ChatSMN este sa furnizeze continut de calitate bazat pe analizarea unui continut mare de date, din diferite domenii de larg interes.

Anemia este o afecțiune care apare atunci când nivelul hemoglobinei din sânge este scăzut. Hemoglobina este o proteină găsită în celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul către țesuturi. Anemia poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv lipsa de fier, deficitul de vitamina B12 sau de acid folic, boala renală cronică și alte afecțiuni.

Deficitul de fier este cauza principală a anemiei. Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei din sânge. O lipsă de fier poate duce la anemie feriprivă, care este cea mai frecventă formă de anemie. Această afecțiune poate fi cauzată de o dietă săracă în fier, pierderi de sânge datorate menstruației abundente sau leziuni, sau o capacitate scăzută a corpului de a absorbi fierul din alimente. Simptomele anemiei feriprive includ oboseală, paloare, slăbiciune, dureri de cap, amețeli și probleme de respirație.

Deficitul de vitamina B12 poate fi, de asemenea, o cauză a anemiei. Această vitamină este necesară pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru menținerea sănătății sistemului nervos. O lipsă de vitamina B12 poate fi cauzată de o dietă vegetariană sau vegană care nu furnizează suficientă vitamină B12, probleme de absorbție a alimentelor sau boli ale tractului digestiv. Simptomele anemiei cauzate de deficitul de vitamina B12 includ oboseală, slăbiciune musculară, pierderea memoriei și a concentrării, probleme de echilibru și dificultăți de coordonare.

Deficitul de acid folic poate fi, de asemenea, o cauză a anemiei. Acidul folic este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru menținerea sănătății sistemului nervos. O lipsă de acid folic poate fi cauzată de o dietă săracă în această substanță, consumul excesiv de alcool, probleme de absorbție a alimentelor sau boli ale tractului digestiv. Simptomele anemiei cauzate de deficitul de acid folic includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, greață și diaree.

Boala renală cronică poate fi, de asemenea, o cauză a anemiei. În cazul bolii renale cronice, rinichii nu mai pot produce suficiente hormoni care stimulează producția de celule roșii din sânge. Simptomele anemiei cauzate de boala renală cronică includ oboseală, slăbiciune, dificultăți în respirație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Angajată a DGASPC Sector 4, acuzată că a intermediat adopţia unui copil pentru 10.000 de euro

Vișinel Bălan, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a dezvăluit informații despre o angajată...

Alte articole din aceasta categorie