CCR explică de ce a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale

Data:

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale prin Hotărârea nr.7/2025, analizând cinci critici principale aduse deciziei Biroului Electoral Central (BEC). În primul rând, s-a constatat că neregularitățile procedurale invocate în adoptarea deciziei BEC nu afectează validitatea acesteia și nu sunt de competența CCR.

Curtea a subliniat că Biroul Electoral Central are competența de a analiza condițiile de eligibilitate stabilite prin jurisprudența CCR, așa cum a fost precizat în Hotărârea nr.32/2024. Aceasta a stabilit că reluarea procesului electoral impune o nouă verificare a candidaturilor de către BEC, în conformitate cu principiile constituționale. CCR a subliniat că acest caracter general obligatoriu al hotărârilor sale nu reprezintă o formă de „democrație autoritară”, ci o garanție a protecției ordinii constituționale.

În ceea ce privește argumentația BEC pentru respingerea candidaturii, Curtea a considerat că încălcarea legislației electorale, inclusiv în privința campaniei online și a finanțării acesteia, a condus la distorsionarea alegerilor din 1 decembrie 2024 și, implicit, la anularea acestora. Astfel, BEC a apreciat că aceste nereguli constituie o încălcare a Constituției, unde se prevede că respectarea legii este obligatorie.

Curtea a respins și ideea că respingerea candidaturii produce efecte perpetue, subliniind că astfel de decizii sunt analizate în funcție de fiecare scrutin electoral. De asemenea, s-a constatat că dreptul de apărare al candidatului nu a fost încălcat, deoarece procedura din fața BEC nu este litigioasă, iar contestarea deciziilor acestuia se face exclusiv la CCR, conform legii.

În contextul alegerilor prezidențiale din 2025, CCR a reafirmat importanța menținerii echilibrului constituțional și a protejării ordinii constituționale împotriva presiunilor politice sau sociale. Președintele Curții, Marian Enache, a criticat tentativele de discreditare a deciziilor CCR, subliniind că respectarea ordinii constituționale este obligatorie. Decizia finală a fost transmisă Monitorului Oficial pentru publicare.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL