Cazurile de îmbolnăvire cu AH1N1, în Prahova, au ajuns la 63

Cazurile de îmbolnăvire cu AH1N1, în Prahova, au ajuns la 63

alerta gripadezinfectiemastipal admNumărul îmbolnăvirilor cu gripă porcină a crescut în doar o săptămână de opt ori faţă de perioada mai-octombrie

Situaţie alarmantă în judeţul Prahova, din cauza creşterii cazurilor cu gripă nouă. Numărul confirmărilor de infectări cu virusul A H1N1, raportat de Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti, arată că,  în numai o săptămână, numărul de cazuri depistate în judeţul nostru a crescut de opt ori faţă de intervalul mai-octombrie. Din luna mai a anului curent şi până la finalul lui octombrie, în Prahova au fost confirmate opt cazuri izolate de infectare cu A H1N1, cinci dintre pacienţii depistaţi cu gripă porcină fiind turişti care au adus virusul din Italia, Portugalia, Grecia sau Spania, iar ceilalţi sunt apropiaţi ai bolnavilor. Situaţia s-a schimbat destul de mult numai în această săptămână. La Sinaia a fost descoperit cel mai mare focar din ţară, fiind confirmate 39 de cazuri. Numărul îmbolnăvirilor a continuat să crească, astfel că marţi, 3 noiembrie s-au confirmat încă trei suspiciuni, miercuri, 4 noiembrie alte cinci, iar vineri, 6 noiembrie au venit răspunsuri pozitive în cazul altor trei pacienţi prahoveni. În zilele următoare, îmbolnăvirile cu gripă nouă au crescut destul de mult, sâmbătă, 7 noiembrie, acestea ajungând la 63 de cazuri, din totalul de 879 înregistrat la nivel naţional.

Palatul Administrativ din Ploieşti, închis din cauza gripei porcine

Extinderea gripei porcine a determinat în Prahova şi alte probleme, astfel că o instituţie importantă din reşedinţa de judeţ a fost închisă, situaţia provocând totodată alertă în rândul autorităţilor şi panică printre locuitorii oraşului. După ce la începutul săptămânii trecute, Hotelul „Sinaia“ a fost închis în urma depistării virusului gripei noi în rândurile unui grup internaţional de turişti, aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la „Casa Albă“ din Ploieşti, după cum este supranumit de localnici Palatul Administrativ. Astfel, locaţia din centrul municipiului Ploieşti unde îşi au sediul Prefectura, Consiliul Judeţean Prahova, precum şi Primăria Ploieşti a fost închisă tot săptămâna trecută din cauza depistării virusului gripei porcine la un angajat. Primăria municipiului Ploieşti a anunţat joi, 5 noiembrie, că „activitatea Serviciului Buget Împrumuturi Contracte, a Serviciului Contablitate Finanţări Externe şi a Directorului Economic a fost suspendată deoarece birourile în care funcţionează au fost închise pentru dezinfecţie în urma deciziei Direcţiei de Sănătate Publică Prahova“. Personalul care deserveşte aceste servicii a fost trimis acasă, decizia făcând parte din măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripei A H1N1. Printre cei zece angajaţi care lucrau în cadrul acestor servicii se afla o persoană  infectată cu virusul gripei noi. În cadrul aceloraşi măsuri de prevenţie, clădirea Palatului Administrativ în care îşi desfăşoară activitatea şi Primăria municipiului Ploieşti a fost evacuată pentru dezinfecţie începând cu ora 14.00, urmând ca vineri, 6 noiembrie, activitatea administraţiei să se desfăşoare conform programului normal de lucru. Menţionăm că birourile Primăriei au fost dezinfectate prin nebulizare şi în seara zilei de miercuri, 4 noiembrie. De asemenea, joi, 5 noiembrie au fost achiziţionate măşti de protecţie, mănuşi de unică folosinţă şi substanţe dezinfectante, care au fost fi distribuite angajaţilor.

Pentru evitarea îmbolnăvirii cu gripa porcină, autorităţile sanitare vă reamintesc respectarea următoarelor măsuri:
– Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
– Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile;
– Nasul şi gura vor fi acoperite cu o batistă în timpul strănutului. Folosiţi batiste de unică folosinţă. După utilizare aruncaţi batista la gunoi;
– Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, cât mai des.

Simptomele gripei noi sunt febră, tuse seacă, secreţii nazale apoase, senzaţie de oboseală, dureri musculare, dureri de cap. Dacă aveţi aceste simptome anunţaţi urgent medicul de familie şi păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a nu transmite boala.

Măsuri sporite la Ploieşti pentru prevenirea transmiterii virusului AH1N1

Ca urmare a apariţiei acestor cazuri noi de îmbolnăvire cu gripa porcină în reşedinţa judeţului nostru, primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a suplimentat mijloacele de prevenire a transmiterii virusului gripei noi A H1N1. Astfel, edilul Ploieştiului a hotărât ca fiecare centru financiar şcolar să achiziţioneze gel antibacterial care să fie distribuit fiecărei unităţi de învăţământ din oraş. Substanţa antibacterială va fi folosită atât de elevi, cât şi de personalul din şcoli şi grădiniţe pentru dezinfectarea mâinilor la intrarea în clase. De asemenea,  medicii şi asistenţii şcolari vor face triajul epidemiologic la intrarea în fiecare unitate de învăţământ.

Primăria Ploieşti a cheltuit 63.000 de lei pentru substanţe dezinfecţie şi măşti de protecţie

Alarmaţi de răspândirea gripei noi şi la Ploieşti, autorităţile din acest oraş au hotărât alocarea a 63.000 de lei pentru achiziţionarea de substanţe dezinfectante şi măşti de protecţie, care au fost repartizate la cele 98 de unităţi de învăţământ din oraş.
Mădălina Zamfir

Leave a Reply

Your email address will not be published.