Cate poti sa afli intr-o zi “perfecta” de iarna?

Cele mai citite

Un nou val de scumpiri ameninta Romania
Un nou val de scumpiri ameninta Romania

Zi mohorata de iarna. Nici nu ninge, nici nu sta. Ghetusul joaca feste celor incaltati inadecvat si conducatorilor auto prea increzatori. Ceata peste tot in jur, abia daca poti distinge cladirile la o suta de metri in fata. Mohorata zi si plina de vesti urate.

Primele stiri: accidente rutiere pe mai toate drumurile, dar ne-am obisnuit deja cu asta, ba ca drumurile sunt rele, ba ca soferii au baut sau sunt vitezomani, ba ca pisica neagra le-a taiat calea.

Al doilea set de stiri: sinucigasi. Aici totul se imparte pe categorii. Cei de la metrou sau tren, de obicei tineri studenti sau nu, cu mari perspective si te intrebi, oare ce-a fost in capul lor? Altii decid ca n-ar mai trebui sa traiasca pentru ca n-au bani, se cearta cu sotia, au luat note mici la scoala, au datorii foarte mari sau iubesc si sentimentul nu este impartasit…si lista ar putea continua.

Am devenit imuna. Nu ma impresioneaza astfel de gesturi, de fapt  omul este o fiinta complexa si poate face absolut tot ce doreste cu viata sa.

Ma impresioneaza insa dramele oamenilor care stiu sa lupte, ma impresioneaza un batran, care ajuns la varsta neputintei are o pensie mizera, desi poate ca munca sa a fost una onorabila, ba chiar patriotica. Ma impresioneaza drama unor copii, care n-au ce manca si traiesc de pe o zi pe alta, la fel ca parintii lor, care muncesc cu ziua prin vecini.

Sunt sigura, insa, ca sunt oameni pe care aceste drame nu-i impresioneaza. Aceia sunt oameni ce nu cunosc realitatea si care traiesc in globul lor scump de cristal. Tot ei considera ca o pensie de 300 de lei poate ajunge lunar unui batran, iar o alocatie insignifianta tine de foame unui copil si-l ajuta sa creasca sanatos si cu o minte limpede.

Cireasa de pe tort – Stirea care m-a facut sa ma holbez la calculator cu ochii cat cepele: “Incepand cu 1 februarie vanzatorii iar vor schimba etichetele la rafturile cu produse alimentare. Preturile alimentelor se vor scumpi cu cel putin 5%, dupa cum spun producatorii, dar la raft preturile ar putea fi mai mari.”(9AM)

Aha..deci se scumpesc cu 5%..dar la raft ar putea fi si mai mari…am inteles, o sa mergem sa ne aprovizionam direct din fabrica atunci sau de la vecini.

“Pretul uleiului ar putea creste cu circa 30% in aprilie sau martie, pe fondul lipsei de materie prima la nivel national”… Serios? Pai de ce? Nu mai avem terenuri sa cultivam floarea soarelui? Forta de munca? Ce n-avem? De fapt, nu mai cultivam floarea-soarelui nici pentru seminte de consum, prajite, le importam.

“Lactatele s-ar putea scumpi cu pana la 10%, iar in prima jumatate a anului, tigarile se vor scumpi cu 3%, iar berea cu 4%.” Pai mi se pare normal…berea este un lux, de tigari nu mai vorbim, dar cu lactatele ce aveti?

Motivele pentru care si painea se scumpeste sunt  variate, potrivit  presedintelui Cooperativei Agricole Muntenia, Mihai Lungu: “Sunt trei factori. Doi factori la nivel mondial. Un an agricol prost, care a dus la reducerea ofertei de cereale, cresterea consumului de cereale destinat biodieselului si bioetanolului, care a facut ca cerea pentru aceasta sa creasca. Asta a generat o crestere a pretului cerealelor. Un factor intern: lipsa oricarei strategii. Acum platim pretul intrarii in UE total nepregatiti pe zona agroalimentara”. (n24plus.ro)

O analiza pe text: Ca se scumpeste painea era de astepat, in conditiile in care s-au scumpit toate si n-am auzit in ultimii 20 de ani ca s-ar ieftini ceva….ca a fost un an agricol prost..stim si asta…cand a fost anul acela agricol bun in ultimii 20 de ani? Mai aflam ca lipseste orice strategie interna…vi se pare o noutate? Ca am intrat total nepregatiti inUE, nu numai in zona agroalimentara …..iar nu cred ca reprezinta o noutate.

Culmea este ca nu trebuie sa fii niciun fel de analist ca sa-ti dai seama de unele cause si efecte.

Intrebarea ramane: De ce sa platim NOI pretul acesta? Dar raspund la o intrebare cu o alta intrebare…CINE SA-L PLATEASCA?

Daca aveti cea mai vaga idee, va rog sa v-o exprimati aici. Este dreptul dumneavoastra la cuvant, probabil singurul ramas nealterat.

Angelica Biruta

 

Ultimele articole

Angajații TESA de la Spitalul Județean de Urgență Buzău continuă acțiunile de PROTEST!

În intervalul orar cuprins între 10:00 și 12:00, protestul angajaților TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a...

Primarul comunei Bălăceanu a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei de apă a localității

Primarul Gică Geangoş anunță cu entuziasm că, odată cu obținerea finanțării necesare, proiectul din comuna Bălăceanu pentru modernizarea sistemului...

ANM: Zona montană a județului Buzău – sub COD PORTOCALIU de viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de importanță ridicată, de tip Cod portocaliu, pentru fenomenele meteorologice...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ