La prima proba de bacalaureat, promovabilitate de 100%
In perioada 15-17 februarie, in cele 17 unitati liceale si grupuri scolare din judet s-a desfasurat proba A a examenului de bacalaureat, si anume cea legata de competentele lingvistice (limba romana).
Cei 33 de elevi care nu s-au prezentat la examen probabil ca vor regreta acest lucru, deoarece, din cei 2.562 de elevi prezenti, niciunul nu a avut de pierdut, fiecare primind un calificativ pentru un anume nivel de competenta.
Nivelul „mediu“ de competenta lingvistica a fost obtinut de 496 de elevi, nivelul „avansat” de catre 962 de elevi, iar nivelul „experimentat” de catre 1.104 elevi.
La proba orala de limba romana au fost evaluate competentele de intelegere a unui text, de exprimare si argumentare a unui punct de vedere personal, de organizare a discursului, dar si de adaptare la situatia de comunicare si utilizare a limbii literare.
Fiecare elev a avut la dispozitie 15 minute pentru redactarea raspunsului si alte 10-15 minute pentru raspuns, ca la orice examen sustinut oral.
Cei care nu s-au prezentat la aceasta proba si sunt elevi din aceasta promotie, pot sa se prezinte la urmatoarele probe de competente, respectiv competente lingvistice in limba moderna si digitale, dar nu pot intra in examenul de bacalaureat la probele scrise, acestea urmand sa fie sustinute in sesiunea din august. De asemenea, cei care provin din promotiile anterioare mai au o sansa de a se inscrie in sesiunea speciala de bacalaureat, perioada de inscriere fiind intre 20 si 25 mai.
Cum la prima proba peste o mie de elevi au reusit sa obtina un nivel de competenta „experimentat”, ne intrebam daca si la celelalte va fi tot asa.
Urmatoarea evaluare, cea a competentelor digitale – proba D, se va desfasura in perioada 19 – 29 aprilie, fiind considerata „un pic mai complicata“.
Ilie Stavar, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, a afirmat ca la aceasta proba vor depinde foarte mult de starea tehnica a calculatoarelor.
„Din start, ca sa evitam situatiile neplacute, am propus comisiei de bacalaureat sa aiba grija ca doua calculatoare sa fie in permanenta de rezerva. Daca, dintr-un motiv sau altul, unitatea s-a oprit, elevul va putea fi mutat cu rapiditate de la un punct de lucru, de la o unitate la alta si, in felul acesta, nu va pierde examenul“, a spus acesta.
In situatia in care un candidat nu s-a prezentat in prima zi de examinare, sau chiar nici in a doua, acesta poate fi reprogramat, daca motivul lui este intemeiat.
Elevul va face o cerere catre presedintele comisiei, care ii va putea pune la dispozitie un „loc de munca“ pentru ziua urmatoare, prin acest lucru venind in sprijinul candidatilor.
„Toate problemele care vor aparea vor putea fi rezolvate punctual, membrii comisiei de bacalaureat, al carei presedinte sunt, stiu ce au de facut, stiu toate procedurile in amanunt si din acest motiv nu o sa ne facem probleme cu privire la desfasurarea examenului de bacalaureat 2010. Va promit ca va fi totul in regula“, a adaugat Stavar.
Dupa evaluarea competentelor digitale, urmatoarea proba va fi in perioada 31 mai – 4 iunie la competentelor lingvistice intr-o limba moderna – proba C. (L.M.)