Candidatii de la „Bac“ sunt in mare parte „experimentati“ la limba romana

Data:

La prima proba de bacalaureat, promovabilitate de 100%

In perioada 15-17 februarie, in cele 17 unitati liceale si grupuri scolare din judet s-a desfasurat proba A a examenului de bacalaureat, si anume cea legata de competentele lingvistice (limba romana).
Cei 33 de elevi care nu s-au prezentat la examen probabil ca vor regreta acest lucru, deoarece, din cei 2.562 de elevi prezenti, niciunul nu a avut de pierdut, fiecare primind un calificativ pentru un anume nivel de competenta.
Nivelul „mediu“ de competenta lingvistica a fost obtinut de 496 de elevi, nivelul „avansat” de catre 962 de elevi, iar nivelul „experimentat” de catre 1.104 elevi.
La proba orala de limba romana au fost evaluate competentele de intelegere a unui text, de exprimare si argumentare a unui punct de vedere personal, de organizare a discursului, dar si de adaptare la situatia de comunicare si utilizare a limbii literare.
Fiecare elev a avut la dispozitie 15 minute pentru redactarea raspunsului si alte 10-15 minute pentru raspuns, ca la orice examen sustinut oral.
Cei care nu s-au prezentat la aceasta proba si sunt elevi din aceasta promotie, pot sa se prezinte la urmatoarele probe de competente, respectiv competente lingvistice in limba moderna si digitale, dar nu pot intra in examenul de bacalaureat la probele scrise, acestea urmand sa fie sustinute in sesiunea din august. De asemenea, cei care provin din promotiile anterioare mai au o sansa de a se inscrie in sesiunea speciala de bacalaureat, perioada de inscriere fiind intre 20 si 25 mai.
Cum la prima proba peste o mie de elevi au reusit sa obtina un nivel de competenta „experimentat”, ne intrebam daca si la celelalte va fi tot asa.
Urmatoarea evaluare, cea a competentelor digitale – proba D, se va desfasura in perioada 19 – 29 aprilie, fiind considerata „un pic mai complicata“.
Ilie Stavar, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, a afirmat ca la aceasta proba vor depinde foarte mult de starea tehnica a calculatoarelor.
„Din start, ca sa evitam situatiile neplacute, am propus comisiei de bacalaureat sa aiba grija ca doua calculatoare sa fie in permanenta de rezerva. Daca, dintr-un motiv sau altul, unitatea s-a oprit, elevul va putea fi mutat cu rapiditate de la un punct de lucru, de la o unitate la alta si, in felul acesta, nu va pierde examenul“, a spus acesta.
In situatia in care un candidat nu s-a prezentat in prima zi de examinare, sau chiar nici in a doua, acesta poate fi reprogramat, daca motivul lui este intemeiat.
Elevul va face o cerere catre presedintele comisiei, care ii va putea pune la dispozitie un „loc de munca“ pentru ziua urmatoare, prin acest lucru venind in sprijinul candidatilor.
„Toate problemele care vor aparea vor putea fi rezolvate punctual, membrii comisiei de bacalaureat, al carei presedinte sunt, stiu ce au de facut, stiu toate procedurile in amanunt si din acest motiv nu o sa ne facem probleme cu privire la desfasurarea examenului de bacalaureat 2010. Va promit ca va fi totul in regula“, a adaugat Stavar.
Dupa evaluarea competentelor digitale, urmatoarea proba va fi in perioada 31 mai – 4 iunie la competentelor lingvistice intr-o limba moderna – proba C. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...