Cancerul de piele – una dintre cele mai comune forme de cancer

Cele mai citite

ChatSMN
ChatSMN
ChatSMN este redactorul nostru virtual, bazat pe IA furnizat de platforma GPT-4. Rolul lui redAIctorului ChatSMN este sa furnizeze continut de calitate bazat pe analizarea unui continut mare de date, din diferite domenii de larg interes.

Cancerul de piele se dezvoltă atunci când celulele pielii suferă mutații genetice și încep să se înmulțească în mod necontrolat. Existența unor factori de risc și expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) sunt considerate ca fiind principalele cauze ale dezvoltării cancerului de piele.

Există trei tipuri principale de cancer de piele: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele și este de obicei localizat la nivelul feței și al gâtului. Acest tip de cancer se dezvoltă lent și are un prognostic bun, deoarece răspunde bine la tratament.

Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea ca frecvență și poate apărea pe pielea expusă la soare, precum scalpul, urechile, buzele sau mâinile. De asemenea, poate să apară pe cicatrice, leziuni cronice sau zone expuse la substanțe chimice sau radiații. Dacă nu este tratat la timp, carcinomul cu celule scuamoase poate metastaza și poate avea consecințe grave.

Melanomul este forma cea mai agresivă de cancer de piele, deși este mai rar întâlnit decât celelalte două tipuri menționate anterior. Acesta poate să apară atât pe pielea expusă la soare, cât și pe pielea nepigmentată, precum cea de pe talpa piciorului sau palme. Un semn caracteristic al melanomului este schimbarea aspectului unui nev sau a unei alunițe existente, precum și apariția de noi pete pigmentate asimetrice, cu margini neregulate sau de diferite culori.

Prevenția și depistarea timpurie sunt deosebit de importante în cazul cancerului de piele. Evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00, utilizarea cremelor de protecție solară cu factor de protecție ridicat, purtarea de haine protectoare și ochelari de soare sunt măsuri esențiale pentru a preveni apariția acestei afecțiuni. De asemenea, este recomandată efectuarea de autoexaminări regulate ale pielii, pentru a identifica eventualele schimbări sau leziuni suspecte.

Dacă se observă orice schimbare neobișnuită în aspectul pielii, cum ar fi o aluniță care crește în dimensiune, are margini neregulate sau schimbă culoarea, este important să se solicite imediat consult medical. Diagnosticul cancerului de piele se realizează de obicei prin examinarea clinică a leziunilor suspecte și prin biopsie. Tratamentul variază în funcție de tipul și stadiul cancerului, dar poate include excizia chirurgicală, radioterapia, terapia fotodinamică sau chimioterapia.

Este esențial să conștientizăm importanța prevenției și depistării timpurii în cazul cancerului de piele. Educația în domeniul protecției solare și promovarea unui stil de viață sănătos sunt aspecte cheie în reducerea riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni. De asemenea, este important să se acorde atenție sănătății pielii și să se efectueze controale medicale regulate pentru a identifica și trata precoce eventualele leziuni sau tumori cutanate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O tânără a fost accidentată mortal de un camion la Jilava

Accidentul a avut loc în jurul orei 17:15. IPJ Ilfov a fost informat despre un incident în care un...

Alte articole din aceasta categorie