Canalul Dunare-Bucuresti va fi finantat cu bani europeni

Canalul Dunare-Bucuresti va fi finantat cu bani europeni

canal Dunare-BucurestiProiectul canalului Dunare- incepe sa prinda contur si va fi realizat cu fonduri europene. Conform declaratiilor presedintelui Consiliului Judetean Calarasi, , studiul de fezabilitate a fost reactualizat.
„S-a reluat SF-ul pentru actualizarea proiectului Dunare-Bucuresti. Este un lucru extraordinar! Inseamna ca prin niste cabinete au avut loc niste discutii vizavi de posibilitatea construirii acestui canal. In noul SF, din cate am informatii, se face o economie consistenta fata de pretul initial, si se va ajunge undeva la 2 miliarde de euro, astfel incat pretul sa fie acceptabil pentru o finantare sigura“, a spus Filipescu, intr-o conferinta de presa. In luna iunie a acestui an, expertii , citati de stirileprotv. ro, spuneau ca acest canal va fi finantat cu bani europeni, sprijinul financiar fiind in valoare de 1,7 miliarde de euro.
In urma cu doi ani, cel mai mare proiect din , abandonat dupa Revolutie,  a fost resuscitat de Camera de Comert si Industrie Calarasi.
„Este un proiect generos, care deschide perspective deosebite de dezvoltare nu numai pentru judetul nostru si pentru zona de sud a tarii, ci pentru Romania, in general, caci Bucurestiul va deveni un port la Dunare, legat direct de Belgrad, de Budapesta, de Viena, de Rotterdam…“, declara Marian Dragan, presedintele Camerei de Comert, Industrie si (CCIA) Calarasi.
Punctul terminal al canalului va fi la la Glina, in apropiere de Bucuresti, unde va fi amplasat un port si inca unul va fi la Oltenita. Planul contine trei poduri: la Fundeni, Vasilati si in orasul Budesti, toate cele 3 localitati aflate in Proiectul include amenajarea raului Dambovita si a raului .
Proiectantul initial, SC IPTANA SA, la solicitarea Ministerului Transportului si Infrastructurii, a actualizat proiectul ce s-ar putea realiza in 4 ani. Investitia ar antrena, in executie, 7- 8.000 de oameni, urmand ca, pentru perioada urmatoare, peste o mie de persoane sa lucreze in exploatare.
Primele mentiuni despre intentia de a se construi un canal intre Dunare si Bucuresti dateaza din 1864, de pe timpul lui A.I. Cuza.
Primul proiect pentru o cale navigabila Bucuresti – Oltenita a fost initiat in 1880, dar constructia nu a fost materializata. In 1929, Parlamentul a adoptat o lege care prevedea un canal care sa transforme Bucurestiul in port la Dunare. Pana in 1986, nimeni nu a mai amintit acest lucru. La acea data a fost semnat un decret prezidential privind realizarea lucrarii. Ca urmare a evenimentelor din Decembrie 1989, la 1 ianuarie 1990 s-a dispus sistarea lucrarilor si conservarea, la stadiul existent. Din pacate, conservarea a insemnat abandon, distrugere sau furt. Canalul a fost proiectat pe timpul lui Ceausescu pentru o lungime de 73 kilometri, o latime de 80 metri si o adancime minima a apei de 4,5 metri. Planul include patru ecluze si doua porturi, unul langa comuna 1 Decembrie si altul la Oltenita.

Alte articole similare

The post Canalul Dunare-Bucuresti va fi finantat cu bani europeni appeared first on SEMNAL – Stiri din Ilfov, Prahova, Dambovita, Buzau, Ialomiţa, Calarasi, Giurgiu, Olt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.