Campanie electorală liniştită…până la un punct

Data:

banner pd-lPD-L a reclamat că membri ai PSD le distrug bannerele şi afişele

Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal (PD-L) Ialomiţa au protestat, săptămâna trecută, faţă de modul „agresiv” în care anumiţi membri ai Partidului Social Democrat (PSD) au ales să coordoneze campania electorală, distrugând afişele şi bannerele altor partide politice.
Protestul democrat-liberalilor a fost declanşat după ce patru tineri care lipeau afişe cu însemnele PSD au fost prinşi de către poliţiştii din comuna Platoneşti că au distrus mai multe bannere ale PD-L din respectiva localitate.
Potrivit Biroului de presă al PD-L, „tinerii au fost conduşi la sediul Postului de poliţie, unde au declarat că au fost trimişi de primarul PSD din localitatea Gheorghe Lazăr, Marian Pavel, să distrugă bannerele de campanie ale Partidului Democrat Liberal. Cei patru tineri, care se deplasau cu motoscutere, au mai afirmat că, în aceeaşi noapte, au tăiat cu cuţitul mai multe bannere, instalate şi pe teritoriul comunelor Ograda şi Bucu”.
PD-L Ialomiţa a solicitat conducerii judeţene a PSD să impună membrilor de partid respectarea legislaţiei electorale, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai înregistreze pe teritoriul judeţului Ialomiţa.
Conducerea PD-L Ialomiţa menţionează că, în această perioadă, a promovat şi desfăşurat o campanie electorală civilizată, fără a apela la metodele ilegale practicate de adversarii politici, susţinând că „astfel de incidente nu fac altceva decât să deterioreze şi mai mult imaginea publică a partidelor politice, indiferent de culoarea politică a celor care dau dispoziţii şi acţionează în afara cadrului legal în vigoare”.
Incidentul a fost confirmat şi de către reprezentanţii poliţiei, care au ţinut să precizeze că bărbaţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 38 de ani, toţi din comuna Gheorghe Lazăr, au recunoscut distrugerea bannerelor, fiindu-le întocmite dosare penale.
În portbagajele celor două mopeduri cu care se deplasau au fost găsite 37 de afişe electorale şi o rolă de bandă adezivă.

Sesizări, sesizări

În perioada 6 – 17 noiembrie, în judeţ au fost semnalate şase incidente electorale, în localităţile Mihail Kogălniceanu, Giurgeni, Feteşti, Sfântu Gheorghe, Platoneşti şi Cosâmbeşti.
În dimineaţa zilei de 13 noiembrie, în jurul orei 10.00, organizaţia locală a unui partid politic din comuna Mihail Kogălniceanu a sesizat Poliţia despre faptul că, în ziua precedentă, membrii echipei de campanie electorală pentru susţinerea candidatului altei formaţiuni politice la alegerile pentru Preşedintele României au lipit afişe electorale pe mai multe garduri ale curţilor cetăţenilor din localitate, fără a avea acordul scris al acestora.  În cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 16.00, Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că o echipă de campanie electorală oferă alimente cetăţenilor din localitate. În urma verificărilor efectuate de îndată de echipa operativă, pe strada 22 Decembrie din localitate a fost identificat un grup format din 11 persoane ce purtau obiecte de îmbrăcăminte cu însemnele electorale ale unei formaţiuni politice şi distribuiau cetăţenilor sacoşe din material textil cu însemnele acelui partid. Procedându-se la verificarea conţinutului acestora  s-a constatat că în interior se găsesc bunuri cu valoare simbolică cu însemnele partidului respectiv (pungi, pliante, pixuri, chibrituri, calendare). În cauză nu au fost identificate probe sau indicii cu privire la săvârşirea vreunei fapte penale sau contravenţionale.
Sâmbătă, 14 noiembrie, în jurul orei 12.40, Poliţia Municipiului Feteşti a fost sesizată prin SNUAU 112, de către un localnic, cu privire la faptul că în seara precedentă, vecinul său, în vârstă de 41 de ani a rupt 3 afişe electorale ce erau afişate pe un placaj fixat pe gardul locuinţei petentului. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1000 de lei.
Duminică, 15 noiembrie, în jurul orei 10.30, agenţii Postului de Poliţie Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi de preşedintele filialei locale a unui partid politic, despre faptul ca în cursul nopţii, de pe raza satului Malu, a fost furat un banner electoral. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările continuând în vederea identificării autorilor.
În cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie, poliţiştii ialomiţeni au finalizat verificările legate de sesizarea reprezentanţilor filialei locale a unui partid politic cu privire la faptul că de pe panoul de afişaj electoral amplasat în faţa Primăriei Cosâmbeşti au fost înlăturate afişele electorale ale candidatului partidului pe care îl reprezintă.
În urma verificărilor efectuate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, tot atâtor persoane, toate din comuna Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa.
Reclamaţiile cu privire la incidente electorale au continuat şi sâmbătă, 21 noiembrie. O persoană a reclamat, culmea, că în urmă cu aproximativ o săptămână mai mulţi reprezentanţi ai unui partid politic au oferit cetăţenilor din comunele Scânteia şi Griviţa diverse bunuri, printre care găleţi din material plastic, pelerine şi şepci. Potrivit legii, bunurile sunt cu valoare simbolică, faptele sesizate neîntrunind elementele constitutive ale vreunei infracţiuni prevăzute de legea electorală.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...