Căminele groazei din România vs. stațiile false de autobuz din Germania. Două lumi, două moduri de a trata bătrânii

Data:

În timp ce Germania construiește stații de autobuz false pentru ca bătrânii cu Alzheimer să nu se piardă, România își leagă bunicii de pat, îi lasă flămânzi, în frig, plini de răni și deznădejde. Aceeași Europă, dar parcă două epoci diferite. În Germania, un bătrân care rătăcește pe trăzi e întâmpinat cu o ceașcă de cafea, un zâmbet și sprijin uman. În România, bătrânii care au muncit o viață sunt tratați ca niște poveri inutile. Uitați, umiliți, abandonați.

Stația falsă” din Germania nu e o minciună, ci un gest de grijă, de protecție. E un simbol al respectului profund față de suferința celor în vârstă. În România, simbolul nostru pare să fi devenit lanțul de la patul azilului, mirosul de urină din saloanele în care „îngrijirea” înseamnă supraviețuire la limita umilinței.

Cât investește România într-un bunic fără familie? O sumă incomparabilă cu azilurile din Germania, unde meniurile sunt adaptate nutrițional și personalul e instruit să gestioneze inclusiv afecțiuni cognitive. Acolo se investește în demnitatea vârstei a treia. Aici, bătrânețea e o condamnare.

Vă amintiți de azilele groazei din Voluntari? Bătrânii cu escare adânci, înfometați și legați de pat ne-au arată adevărata față a sistemului. Acolo nu există nici autobuze false, nici cafea caldă, nici empatie. Doar nepăsare, bătaie de joc și politicieni care ne spun că „s-a greșit”. Și multă liniște.

Și atunci ne întrebăm: ce fel de țară am devenit? Una care nu-și respectă trecutul, nu merită viitorul. O țară care își bate joc de cei care au construit-o, nu mai are ce pretinde generațiilor care vin.

Poate că e timpul ca stațiile de autobuz false din Germania să ne trezească! Realitatea amară nu e despre Alzheimer, e despre suflet. Iar România pare să și-l fi pierdut de tot.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Atacuri reciproce cu drone între Rusia și Ucraina: trei morți, inclusiv o fetiță de 12 ani

Noaptea de luni spre marți, 29 aprilie, a fost...

29 aprilie – O zi de recunoștință eternă pentru eroii României, Ziua Veteranilor de Război

România și-a plecat astăzi fruntea în fața celor care,...

Semnal Magazin
SEMNAL

„Distrugătorul de flori” a fost abandonat, dar a găsit iubirea adevărată – Povestea cățelușului Piki

Cățelușul Piki a fost abandonat la începutul lunii aprilie...

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...