Calarasi – La Olteniţa, oţelărie de 150 milioane de euro

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Două evenimente importante pentru municipiul Olteniţa şi, implicit, pentru judeţul Călăraşi, au avut loc la Olteniţa în zilele de 20 şi 21 iulie.
Potrivit deputatului Stelian Fuia, Transdanube Industries SRL, parte a African Steel Mills, va construi în oraşul Olteniţa din judeţul Călăraşi o oţelărie şi un laminor, proiect de 150 milioane euro.
„Unitatea va avea o capacitate de producţie de 500.000 tone pe an de oţel lichid şi 450.000 de tone/an de fier beton. Investiţia va crea  de la 250-300 şi până la 1.500 locuri de muncă. Proiectul investiţional va fi implementat în 30 de luni şi sperăm să fie gata până la sfârşitul anului 2012“, au declarat reprezentanţii Transdanube Industries SRL.

Una dintre cele mai mari companii industriale din lume, Transdanube Industries, a dorit să investească în această zonă pe fostul teren al Turnătoriei Olteniţa şi CTZ. Pentru continuarea investiţiei era necesară implozia a două puncte importante din planul strategic de dezvoltare economic a oraşului: clădirea fostului CTZ şi trei turnuri-coş ce au aparţinut aceleiaşi foste centrale termice din perioada comunistă. Detonarea a fost făcută de o firmă specializată angajată de compania investitoare.
Transdanube Industries este un investitor puternic pentru municipiul Olteniţa, care doreşte să creeze, pe lângă primele 250-300 de locuri de muncă în zonă, un important centru industrial, printr-o investiţie de circa 150 milioane de euro, bani cheltuiţi până în prezent.
La evenimentul de miercuri, 21 iulie, de implozie a turnurilor-coş, au participat mai multe oficialităţi locale şi judeţene, dar şi reprezentanţi din partea Ministerului Economiei.
Mai mulţi olteniţeni curioşi să vadă desfăşurarea momentului de implozie au fost martori la întregul scenariu. Atât Tomaso Serano, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, cât şi Gheorghe Săvulescu, directorul firmei din România, le-au declarat celor prezenţi că sunt onoraţi să îi întâmpine la Olteniţa pentru a omagia momentul istoric.

„Mulţumim pentru eforturile depuse de întreaga noastră echipă, proiectul nostru este la început, iar în următoarele 30 de luni vom continua să creştem şi să sprijinim economia municipiului Olteniţa. Demolarea acestor coşuri este un moment simbolic, important pentru oraşul Olteniţa, pentru judeţul Călăraşi şi, considerăm noi, chiar şi pentru România însăşi. Această demolare reprezintă un nou curs al acţiunilor derulate de fima Transdanube Industries, de fapt reprezintă încrederea şi speranţa în recuperarea economică şi socială a României şi în special a acestei zone a ţării. Suntem mândri că ne aflăm în fruntea acestei schimbări, sperăm că acum Guvernul României va avea în obiectiv această zonă pentru dezvoltarea infrastructurii mai mult decât necesare pentru un mediu industrial sănătos. Din această perspectivă, dorim să mulţumim Primăriei Municipiului Olteniţa şi Prefecturii judeţului Călăraşi pentru sprijinul acordat constant. Acesta este doar începutul unui lung parteneriat şi sperăm că, în continuare, veţi depune eforturi pentru a ne susţine să finalizăm acest proiect minunat. Nu este un drum uşor de parcurs, dar sigur împreună vom reuşi“, susţin cei doi reprezentanţi ai companiei internaţionale.
La rândul său, primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, şi-a arătat aprecierea pentru cea mai mare investiţie din zona de sud a ţării: „Aş vrea să mulţumesc domnului Gupta pentru cea mai mare investiţie din sud, pentru cea mai mare investiţie din municipiul Olteniţa, care consider că va reprezenta poarta de intrare a tuturor lucrurilor bune pe care le aşteaptă olteniţenii. Vreau să vă asigur că voi fi un partener de încredere pentru această societate, atât ca primar cât şi ca inginer metalurg de mulţi, mulţi ani. Vă urez succes şi sper să mergem împreună şi unitatea dumneavoastră să aducă acea prosperitate pe care Olteniţa o aşteaptă de mulţi ani“, a declarat primarul Milescu.
Alături de acesta, prefectul judeţului Călăraşi, Viorel Enciu, a arătat că investitorii indieni sunt unii dintre cei mai serioşi oameni de afaceri sosiţi în România: „Ca locuitor al oraşului Olteniţa, născut şi crescut aici, mă bucur că mă aflu în asemenea clipe alături de dumneavostră. De fiecare dată când a fost cazul, Prefectura, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, a fost alături de aceşti investitori care, după cum observăm, sunt nişte investitori serioşi. S-au luptat să pornească acest program, l-au demarat, şi vorbim de o investiţie de 100 de milioane de euro. Ceea ce nu este simplu, pe vremuri de recesiune, când atât economia României cât şi cea mondială trec prin destule clipe grele, pe vremuri când forţa de muncă se restructurează. Profit de faptul că ne aflăm în faţa unui moment unic pentru unii dintre noi pentru a asigura conducerea companiei că vom fi alături de dânşii şi că vom încerca să le facem viaţa mai uşoară prin hăţişul acesta legislativ pe care-l avem încă în România“, a spus prefectul judeţului, Viorel Enciu.
Din partea Ministerului Economiei, ministrul secretar de stat, Petre Ianc, este cel care îl reprezintă pe ministrul Adriean Videanu: „Domnul ministru Videanu m-a delegat să vă transmit mulţumiri deosebite dumneavoastră, domnule preşedinte, dumneavoastră, autorităţilor locale, pentru maniera în care aţi acţionat şi aţi reuşit să atrageţi în această zonă una dintre cele mai importante investiţii ale României şi, am putea spune, ale Europei, în acest moment de criză. Vreau să spun că ataşez această investiţie nu numai României, nu numai acestei zone, ci întregii Europe, pentru că este în curs de desfăşurare un program extraordinar – strategia Dunării, care va face din Dunăre cea mai importantă cale de comunicaţie a Europei pe plan economic, social şi cultural. Investiţia se circumscrie acestui mare proiect european şi cei care au avut inspiraţia de a realiza această investiţie aici se pot felicita.
Felicitări, domnule preşedinte Gupta, felicitări întregului dumneavoastră colectiv pentru această alegere şi sperăm că din punct de vedere strict comercial şi al afacerii, produsele dumneavoastră vor circula într-o manieră extraordinar de uşoară din Orientul Apropiat până în nordul Europei, până la Marea Nordului pe Dunăre, care oferă cea mai facilă cale de comunicaţie a Europei. Felicitări şi vă dorim succes! Vă asigurăm de întregul sprijin al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri“, a declarat Petre Ianc, ministru secretar de stat în Ministerul Economiei.
Marga Culea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie