Calarasi: Cum a luat latifundiarul Poienaru milioane de euro „pe blat” cu ADS si APIA

Date:

Omul de afaceri s-a improprietarit singur cu 1.000 ha. Mai mult, el n-a platit redevența și a luat și subvenții pentru aceasta suprafața.

In decembrie 2000, omul de afaceri Stefan Poienaru a primit de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), prin firma sa, Agrofam Holding, 5.404 hectare (ha) de teren aflat in Gradistea – Calarasi. Concesiunea era pe 49 de ani. In 2001, 1.000 ha din aceasta suprafata au fost retrocedate proprietarilor de drept. Langa restul de 4.404 ha, Poienaru a vazut ca statul mai are o suprafata de 1.000 ha, care nu facea obiectul contractului initial de concesiune. Nu a stat pe ganduri si a inceput sa lucreze acea suprafata de teren si sa-si insuseasca beneficiile, ca si cum terenul ar fi fost al lui. Cu tupeu, omul de afaceri s-a dus la APIA Calarasi, pe raza careia era terenul, si a cerut subventii pentru cele 1.000 de hectare. Cu complicitatea inspectorilor APIA, Stefan Poienaru a incasat, in ultimii ani, subventii din fonduri europene pentru terenul care nu era al lui. Un proces verbal al APIA Calarasi de constatare a neregulilor sustine ca Agrofam Holding a incasat ilegal, doar in 2008, 1.123.022 de lei din fonduri europene.

 

4,8 milioane de lei, paguba produsa ADS

Intr-un raspuns oficial trimis EVZ, conducerea ADS afirma ca firma lui Poienaru a produs institutiei o paguba de 4,8 milioane de lei, pentru exploatarea abuziva a terenului de 1.000 ha in perioada 1.10.2001 – 11.02.2008. Suma reprezinta neplata redeventei, penalitati si dobanzi rezultate din exploatarea abuziva. In prezent, se afla pe rolul Tribunalului Ialomita un proces in care ADS a dat in judecata firma Agrofam, pentru recuperarea prejudiciului.

 

Agentia a lucrat pentru el

Pe 7 mai 2008, firma lui Stefan Poienaru, SC Agrofam Holding SRL, a solicitat ADS sa-i concesioneze, prin atribuire directa, cele 1.000 ha. Pe 27 mai, aceeasi firma da in judecata ADS, pentru a o obliga sa adauge cele 1.000 ha contractului de concesiune din 2000. Asadar, Poienaru a intreprins doua actiuni diferite pentru aceeasi suprafata de teren. Reactiile lui Poienaru au fost determinate de procesul pe care ADS i l-a intentat pe 9 aprilie 2008, in care ii cerea 3,2 milioane de lei despagubiri, pentru redeventa neplatita in perioada 2001 – februarie 2008.

Desi exista la dosar o expertiza care spunea ca suprafata de 1.000 ha nu face parte din contractul de concesiune din anul 2000, Tribunalul Calarasi da castig de cauza firmei Agrofam, in procesul in care aceasta obliga ADS sa-i concesioneze respectiva suprafata de teren. Cu aceasta decizie la mana, Agrofam cere ADS, printr-un executor judecatoresc, sa rezolve pe cale amiabila conflictul cu privire la cele 1.000 ha. Se face o nota de control superficiala, care este aprobata de presedintele ADS, Radu Mihai Cristescu, pe 18 aprilie 2011. Pe 16 mai 2011, Poienaru devine oficial administratorul terenului.

„Punerea in posesie a Agrofam Holding cu suprafata de 1.000 ha s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare, prin prezentarea denaturata a realitati si prin preju–dicierea intereselor statului roman. Avand in vedere ca ADS nu a recuperat debitul pe care aceasta societate il are fata de institutie prin exploatarea abuziva a suprafetei respective si prin faptul ca, odata cu aceasta punere in posesie, se confera dreptul legal al acestei societati de a solicita subventia pe suprafata, plati nationale directe complementare, dar si de a edifica proiecte finantate prin masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala”, concluzioneaza inspectorii Corpului de Control al ministrului Agriculturii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 20 septembrie 2012, ca Stefan Poienaru a ocupat terenul de 1.000 ha fara acte legale.

 

Poienaru: „E o eroare de suprapuneri de terenuri”

Intrebat de ce a ocupat abuziv terenul, Stefan Poienaru a declarat pentru EVZ ca, dupa ce au fost improprietariti oamenii din sat, nu a primit nicio instiintare de la ADS in acest sens. Prin urmare, a crezut ca celelalte 1.000 de hectare sunt tot ale lui, pentru ca ar face obiectul contractului de concesiune, din decembrie 2000. „Daca ADS a dat acel teren oamenilor, eu trebuia sa fiu instiintat. Ulterior, trebuia sa inchei cu ADS un act aditional la contractul initial. Acest lucru nu s-a intamplat”, a explicat, pentru EVZ, omul de afaceri. El sustine ca e o eroare de suprapuneri de terenuri. „Instanta a decis ca suprafata aceea nu face parte din contractul initial. Decizia ICCJ nu afecteaza obiectul contractului de concesiune din decembrie 2000”, a mai precizat omul de afaceri Stefan Poienaru.

 

 

 

 

sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...